ΖΩΗ

Στο «σφυρί» το πρώτο κόμικ Φλας Γκόρντον

Το σχέδιο για το κόμικ Φλας Γκόρντον (Flash Gordon), από μολύβι και μελάνι, του Αμερικανού δημιουργού εικονογραφημένων ιστοριών Αλεξ Ρέιμοντ, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1934 και ο ήρωάς του έγινε ένας από τους σημαντικότερους της ένατης τέχνης.

Το κλασικό κόμικ στριπ μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο και ενέπνευσε ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, όπως το Star Wars.

Ο Οίκος δημοπρασιών «Profiles in History» ανακοίνωσε ότι είναι η πρώτη φορά που το έργο τέχνης τίθεται προς πώληση, στις 31 Μαρτίου. Στο πρώτο κόμικ εμφανίζεται ο Φλας Γκόρντον να είναι επιβάτης σε αεροπλάνο και στη συνέχεια όμηρος σε έναν πύραυλο που κατευθύνεται προς έναν πλανήτη σε μια πορεία σύγκρουσης με τη Γη.

Η δημιουργία του Φλας Γκόρντον θεωρείται ως η απάντηση της αμερικανικής εκδοτικής εταιρείας King Features Syndicate προς τον προγενέστερο χαρακτήρα Μπακ Ρότζερς o οποίος είχε εμφανισθεί από τον Αύγουστο του 1928 στο εικονογραφημένο περιοδικό Amazing Stories.

Πρόκειται για έναν αστροναύτη που αναλαμβάνει διάφορες αποστολές τόσο γύρω από τη Γη όσο και στο διάστημα. Στο πλευρό του έχει την όμορφη αγαπημένη του Ντέιλ Αρντεν και τον πατέρα της, το σοφό και δραστήριο καθηγητή Χανς Ζάρκοβ. Πολλές από τις ιστορίες της σειράς διαδραματίζονται στον υποθετικό πλανήτη Mongo, με τον ηγεμόνα του οποίου (Ming) ο Φλας Γκόρντον έχει συχνές προστριβές. Η σειρά εκδόθηκε σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, από το εβδομαδιαίο περιοδικό Μπλεκ, κατά τη δεκαετία του 1970 και αργότερα.

Ο Άλεξ Ρέιμοντ, ο οποίος πέθανε το 1956, έχει εγκωμιαστεί για τη δεξιοτεχνία του.

Η δημοπρασία θα περιλαμβάνει, επίσης, μια άλλη δημιουργία του Ρέιμοντ, το κόμικ Τζάνγκλ Τζιμ (Jungle Jim) απάντηση στον χαρακτήρα Ταρζάν (Tarzan).