ΤΕΧΝΕΣ

Στις 2 Μαρτίου ανοίγει αυλαία το 25ο ΦΝΘ – Θα προβληθούν 237 ντοκιμαντέρ

Στις 2 Μαρτίου ανοίγει αυλαία το 25ο ΦΝΘ - Θα προβληθούν 237 ντοκιμαντέρ

Διακόσια τριάντα επτά ντοκιμαντέρ «έρχονται» στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο μήνα για να γεμίσουν το πρόγραμμα του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί φέτος από την Πέμπτη 2 Μαρτίου έως την Κυριακή 12 Μαρτίου, στους γνώριμους χώρους του «Ολύμπιον», της πρώτης προβλήτας του λιμανιού, αλλά και στον κινηματογράφο «Μακεδονικόν».

Σ’ αυτό το διάστημα, η διοργάνωση θα επιχειρήσει να καλύψει ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων που απασχολούν σήμερα τον κόσμο μας, όπως τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος, που δόθηκε ταυτόχρονα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, με μία άρτια σύνδεση των δύο μερών.

«Θα δούμε ταινίες που μιλούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μία τραγωδία που δυστυχώς δεν έχει τελειώσει, ταινίες για το καθεστώς του Ιράν και τα δικαιώματα των γυναικών, για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο σύνολό τους, ταινίες για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, την έμφυλη βία, τη μετανάστευση, τις διακρίσεις σε βάρος των Ρομά και φυσικά την ιστορική μνήμη και τις μεγάλες τραγωδίες του παρελθόντος, όπως είναι η εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης», είπε από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Ανδρεαδάκης.

Από την Αθήνα, η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό, τόνισε ότι 34 από τα ντοκιμαντέρ συμμετέχουν στα τρία διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ, ενώ σε κάθε ένα από αυτά, κάθε χρόνο, βρίσκουν επάξια θέση τρία ελληνικά ντοκιμαντέρ. «Συνολικά εννέα ελληνικές ταινίες κερδίζουν την καρδιά και το βλέμμα μας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ζαλαντό.

Όπως συμπλήρωσε ο επικεφαλής του προγράμματος Γιώργος Κρασσακόπουλος, συνολικά στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν 72 ελληνικά ντοκιμαντέρ, μεγάλου και μικρού μήκους. «Το Ελληνικό ντοκιμαντέρ αποτελεί προτεραιότητά μας και θα ενισχυθεί μέσα από τις δράσεις του Φεστιβάλ. Μάλιστα, η ταινία Αγέλαστος Πέτρα του Φίλιππου Κουτσαφτή θα είναι η καθολικά προσβάσιμη ταινία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, που θα προβληθεί στο Ολύμπιον και on line, ενώ πριν, ο σκηνοθέτης θα παρουσιάσει ένα μικρό απόσπασμα από τη νέα του ταινία “ Οι Ελευσίνιοι”», είπε.

Αυτό θα συμβεί στο πλαίσιο της συνεργασίας που παρουσιάζει το φετινό φεστιβάλ, η οποία ενώνει τη Θεσσαλονίκη με την Ελευσίνα, μέσα από το αξέχαστο ελληνικό ντοκιμαντέρ, αλλά και με τρεις καλλιτέχνες, εικαστικά έργα και βίντεο δημιουργίες, όπως και μια τριήμερη δράση, που μετατρέπει το σινεμά σε ζωντανή και ανοιχτή διαδικασία. Η σύμπραξη του Φεστιβάλ με την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, θα κορυφωθεί μέσα από μία πρωτοβουλία-έκπληξη, που φιλοδοξεί να αφήσει ένα διαχρονικό έργο στην πόλη της Ελευσίνας, πέρα από τον χρονικό ορίζοντα των φετινών εκδηλώσεων, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Η σχετική ανακοίνωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Αγοράς του 25ου ΦΝΘ.

Το σποτ του φεστιβάλ αφιερωμένο στα χέρια και η αφίσα του εμπνευσμένη από την καρδιά

Στη συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το σποτ του φετινού φεστιβάλ, που δημιούργησε η βραβευμένη σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Μαριάννα Οικονόμου και το οποίο εστιάζει στα ανθρώπινα χέρια, τα χέρια που αγγίζουν, αγωνίζονται, δουλεύουν, νεύουν, σφίγγουν, πονάνε, χαϊδεύουν, αγαπάνε, μιλάνε, εκφράζονται με το δικό τους τρόπο.

Παράλληλα, ο κ. Κρασσακόπουλος υπενθύμισε ότι τη φετινή αφίσα υπογράφει ο Σουηδός ζωγράφος και εικονογράφος Ντάνιελ Ένγκνεους και είναι μια σύνθεση που εμπνέεται από την καρδιά, τον χάρτη μας και τα μάτια μας, σε έναν κόσμο που μεγαλώνει και την ίδια στιγμή μικραίνει.

Ταινίες έναρξης και λήξης και αφιερώματα

Το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα ανοίξει αυλαία με την ταινία έναρξης «La Singla» της Παλόμα Θαπάτα, που πραγματοποιεί παγκόσμια πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη και ξετυλίγει την απίστευτη ιστορία μιας κωφής χορεύτριας του φλαμέγκο που έγινε παγκοσμίως διάσημη στα 17 της για να εξαφανιστεί, χωρίς να αφήσει ίχνη, στα 30 της.

Η διοργάνωση θα κλείσει με ταινία λήξης το «Εγώ και το κατοικίδιό μου» του Γιόχαν Κράμερ, σε διεθνή πρεμιέρα, ένα τρυφερό και συνάμα αστείο και μελαγχολικό πορτρέτο της σύνθετης σχέσης ανάμεσα σε κατοικίδια και τους ιδιοκτήτες τους.

«Ξεκινώντας από την ταινία έναρξης, συνολικά 99 παγκόσμιες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρεμιέρες θα γίνουν φέτος στο φεστιβάλ- αριθμός ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης, γεγονός που αποτυπώνει το σταθερά αυξανόμενο αντίκτυπο του φεστιβάλ σε παγκόσμιο επίπεδο», επεσήμανε ο κ. Ανδρεαδάκης.

Άλλωστε, όπως σημείωσε, από το 2018 η ταινία που κερδίζει χρυσό Αλέξανδρο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, βρίσκει αυτόματα θέση στη λίστα προεπιλογής για το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, όπως έγινε με την ταινία A House Μade of Splinters του Σάιμον Λέρενγκ Βίλμοντ, η οποία κέρδισε πέρυσι τον Χρυσό Αλέξανδρο και τώρα είναι ανάμεσα στις πέντε ταινίες που διεκδικούν το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διοργανώνει ένα ξεχωριστό και πολυδιάστατο αφιέρωμα στο ντοκιμαντέρ της παρατήρησης, με τίτλο «Η τέχνη της πραγματικότητας: πέρα από την παρατήρηση», με σπουδαίες ταινίες του παγκόσμιου σινεμά, οι οποίες επαναπροσδιορίζουν την οπτική και την ερμηνεία μας για τον κόσμο και τη ζωή. «Είκοσι ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος, εξερευνούν τόσο τις ιστορικές απαρχές του είδους, μέσα από ταινίες- σταθμούς από εμβληματικούς δημιουργούς, όσο και την εξέλιξή τους. Παράλληλα, θα γίνουν masterclasses και ανοιχτές συζητήσεις από καταξιωμένους ξένους και Έλληνες δημιουργούς σε συνεργασία με το τμήμα κινηματογράφου της σχολής καλών τεχνών του ΑΠΘ», τόνισε ο κ. Ανδρεαδάκης.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Κρασσακόπουλος στο αφιέρωμα «Adio querida: Από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς – 80 χρόνια», με το οποίο το Φεστιβάλ τιμά τη μαύρη επέτειο των 80 ετών -που συμπληρώνονται στις 15 Μαρτίου, από την αναχώρηση του πρώτου τρένου από τη Θεσσαλονίκη για το Άουσβιτς, στο οποίο θα παρουσιαστούν ταινίες σχετικά με την Εξόντωση της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης και του ολοκαυτώματος γενικότερα. Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν είναι και το συνταρακτικό «Shoah» του Κλοντ Λανζμάν, το οποίο θα προβληθεί στην πλήρη εκδοχή του των 9 ωρών και 40 λεπτών, σε μία ειδική προβολή που θα διαρκέσει από το πρωί ως το βράδυ.

Το παρών στη διοργάνωση θα δώσουν επίσης δύο ξεχωριστοί δημιουργοί που -σύμφωνα με τον κ. Ανδρεαδάκη- «αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο» και οι οποίοι θα συναντηθούν φέτος στο 25ο ΦΝΘ μέσα από συναρπαστικά αφιερώματα. Ο σκηνοθέτης και παραγωγός Σταύρος Ψυλλάκης, που αποκαλύπτει ιστορίες διπλανών μας ανθρώπων που συχνά ζουν και βιώνουν οριακές καταστάσεις, αλλά και ο Αυστριακός δημιουργός Νικολάους Γκεϊρχάλτερ, που καταγράφει τη διαρκή πάλη ανθρώπου- φύσης και τις ολέθριες συνέπειες του δυτικού τρόπου ζωής. Το Φεστιβάλ θα απονείμει και στους δύο σκηνοθέτες τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο.

Νέες δράσεις και συνέργειες στην πιο δυναμική αγορά της ΝΑ Ευρώπης

Στην Αγορά του Φεστιβάλ, τον τόπο όπου καλλιεργείται το σινεμά του μέλλοντος, αναφέρθηκε η επικεφαλής της, Αγγελική Βέργου, η οποία υπογράμμισε ότι φέτος υπήρχε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση Ντοκιμαντέρ DAE και σχεδίασε πολλές δράσεις που καλύπτουν όλες τις ανάγκες του χώρου. Ενδεικτικά ανέφερε τα εξής: «Στο Thessaloniki Pitching Forum συμμετέχουν 14 πρότζεκτ στην πλατφόρμα συμπαραγωγών και συγχρηματοδότησης για δημιουργικά, τηλεοπτικά και new media ντοκιμαντέρ στο στάδιο της ανάπτυξης. Τα Docs in Progress θα παρουσιάσουν 11 ταινίες από τη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο πριν την ολοκλήρωσή τους, οι οποίες αναζητούν συμπαραγωγούς, διανομείς, εκπροσώπους πωλήσεων και φεστιβάλ. Το Agora Lab είναι ένα εργαστήριο ανάπτυξης, στο οποίο ειδικοί του ντοκιμαντέρ, διεθνούς φήμης, προσφέρουν δωρεάν καθοδήγηση σε Έλληνες σκηνοθέτες με ταινίες που βρίσκονται σε όλα τα στάδια ανάπτυξης. Το πρόγραμμα Meet the Future ανακαλύπτει και συστήνει στους επισκέπτες ανερχόμενα ταλέντα του ντοκιμαντέρ στηρίζοντας κινηματογραφιστές από την ευρύτερη περιοχή μας. Τα Agora Talks θα παρουσιάσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα και όλους τους διαπιστευμένους του φεστιβάλ. Γνωστοί επαγγελματίες θα μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους πάνω σε θέματα που αφορούν την κινηματογραφική κοινότητα όπως η χρηματοδότηση, η δικτύωση και η χρήση του ντοκιμαντέρ ως εκπαιδευτικό εργαλείο προς μαθητές. Στο Doc Counseling που προσφέρει ιδιωτικές συμβουλευτικές συναντήσεις σε Έλληνες και ξένους δημιουργούς θα μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον όλοι σκηνοθέτες και παραγωγοί που θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη».

Ευαισθητοποίηση του κοινού σε ζητήματα περιβάλλοντος

Το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης φέτος, προχωρά στη δραστική μείωση της παραγωγής και διάθεσης του έντυπου υλικού. Έτσι, το ωρολόγιο πρόγραμμα, θα περιλαμβάνει φέτος και τις συνόψεις των ταινιών- μετά από απαίτηση θεατών, θα κυκλοφορήσει όμως σε λιγότερα αντίτυπα και θα πωλείται στη συμβολική τιμή των δύο ευρώ, τόσο για το γενικό κοινό, όσο και για όλους τους διαπιστευμένους και προσκεκλημένους του φεστιβάλ. «Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για την ανάπτυξη περισσότερων πράσινων δράσεων με στόχο την εξισορρόπηση του ανθρακικού αποτυπώματος σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα της Θεσσαλονίκης», τόνισε ο κ. Ανδρεαδάκης.

Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινά την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου.