ΕΛΛΑΔΑ

Στη σκιά της πανδημίας οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου – Αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Μέσα σε κλίμα πόλωσης και έπειτα από πολλές αντιδράσεις και διαφωνίες εορτάζεται σήμερα η επέτειος από τα 47 χρόνια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Αφορμή για τις εντάσεις μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης στάθηκε η απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύσει γενικώς τις συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ατόμων σε όλη τη χώρα επί τέσσερις ημέρες με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, δεδομένου μάλιστα ότι η χώρα βρίσκεται υπό καθεστώς lockdown.

Να σημειωθεί ότι για τους παραβάτες της απόφασης, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Οι εορτασμοί σήμερα αναμένοντα να γίνουν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με το σχέδιο της αστυνομίας να θέλει περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς στους δρόμους.

Πιο συγκεκριμένα, στα μέτρα ασφαλείας θα συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, οι γνωστοί «Αίαντες», ελικόπτερα και drones, που θα δίνουν συνεχώς εικόνα για όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ.

Αυξημένη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει ειδικά στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτίρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

«Η ΕΛΑΣ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα σε απολύτως νόμιμο πλαίσιο, ώστε να μην πραγματοποιηθούν οι οποιεσδήποτε συγκεντρώσεις άνω των τεσσάρων ατόμων στο Πολυτεχνείο, με στόχο την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊοϋ», τόνισαν χθες στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αστυνομικές πηγές.

Μπαράζ επαφών

Έπειτα από ζυμώσεις και συζητήσεις, τα εμπλεκόμενα μέρη δεν στάθηκε δυνατό να καταλήξουν σε κοινή στάση με αποτέλεσμα τα κόμματα να προχωρήσουν σε διαφορετικούς τρόπους εορτασμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 κατέθεσαν κοινό κείμενο (που υπογράφεται από ανθρώπους του πολιτισμού, εκπροσώπους συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων κ.ά.), στο οποίο γίνεται λόγος για αυταρχική απόφαση. Μάλιστα αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ 25 και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) συναντήθηκαν με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και της επέδωσαν ψήφισμα.

«Για την κρίση της νομιμότητας της απόφασης αυτής αρμόδιες είναι οι δικαστικές αρχές, ενώπιον των οποίων το ζήτημα εκκρεμεί. Στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η χώρα προέχει το εθνικό συμφέρον, η αλληλεγγύη και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Καλώ τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης. Είναι καθήκον όλων και ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου», δήλωσε η ΠτΔ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας για λόγους δημοσίου συμφέροντος το αίτημα του κόμματος «ΜέΡΑ25», καθώς και του Σωματείου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, για αναστολή της απόφασης απαγόρευσης εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Αδιανόητο χαρακτήρισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το να στήνουν κάποιοι σκηνικό σύγκρουσης την ώρα που απαιτείται ενότητα και προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών.

«Το πραγματικό μήνυμα των αγώνων του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία απαιτεί, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, να τιμήσουμε την ιστορία μας και την επέτειο του Πολυτεχνείου με διαφορετικό τρόπο», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός καλώντας όλα τα κόμματα και τους πολιτικούς σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο.

«Επικοινώνησα χθες και σήμερα με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να τους εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία σε σχέση με την απόπειρα κλιμάκωσης της όξυνσης, μιας τεχνητής έντασης από την πλευρά της κυβέρνησης με αφορμή τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου», δήλωσε από το Περιστύλιο της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.

«Νομίζω ότι και οι τέσσερις συμμερίζονται αυτήν την ανησυχία. Η κυβέρνηση, χωρίς κανέναν λόγο και ενώ γνωρίζει ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης 8 μήνες έχουν δείξει τη μέγιστη υπευθυνότητα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αποφάσισε όχι το δρόμο του διαλόγου, όχι να συνεννοηθεί μαζί μας, αλλά με το αποφασίζουμε και διατάζουμε, μία αντισυνταγματική διάταξη για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων σε όλη τη χώρα για τέσσερις μέρες. Ήταν δεδομένο ότι κανείς δεν είχε πρόθεση να θέσει σε δεύτερη μοίρα την προστασία της δημόσιας Υγείας, αλλά αυτή η απόφαση ήταν βλακώδης, αχρείαστη και προβοκατόρικη. Και το λέω με όλη την επίγνωση του όρου», συνέχισε

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής σημειώνεται πως η κυβέρνηση επιδιώκει «να οδηγήσει σε μια τεχνητή σύγκρουση για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη» και δυστυχώς παγιδεύονται και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Όπως ήδη αναφέρθηκε, το Κίνημα Αλλαγής δεν υπέγραψε το κοινό κείμενο των τριών κομμάτων (σύμφωνα με πληροφορίες σε υψηλούς τόνους ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία Φ. Γεννηματά και Δ. Κουτσούμπα) και αντιπροσωπεία σήμερα θα καταθέσει στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Πώς θα γιορταστεί η μέρα

Στις 09:00 το πρωί αναμένεται να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μισή ώρα αργότερα θα καταθέσει στεφάνι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στις 10:30 ο Παύλος Χρηστίδης, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κινήματος Αλλαγής.

Εκείνη την ώρα στο Πάρκο Ελευθερίας πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ θα καταθέσει στεφάνι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας μαζί με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος αλλά και των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του 1973.

Στεφάνι στο Πολυτεχνείο θα καταθέσει το πρωί και ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ στη συνέχεια θα συμμετέχει στην καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική Πρεσβεία. Ο Περισσός εκτιμά ότι μπορεί να φροντίσει να τιμηθεί η επέτειος με τα μέσα που απαιτεί η πανδημία.

Το Μέρα25 σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να κάνει πορεία 7 βουλευτών του από το Πολυτεχνείο τουλάχιστον μέχρι το Σύνταγμα αλλά πιθανότατα όχι μέχρι τα όρια της αμερικάνικης πρεσβείας.

Το Κίνημα Αλλαγής, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνει πορεία, αλλά θα αποτίσει φόρο τιμής μέσω τριμελούς αντιπροσωπείας που θα καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο.