ΕΛΛΑΔΑ

Στην ευρωπαϊκή «μαύρη λίστα» για την COVID-19 η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή 12/11 ο ΕΟΔΥ τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.862.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 55, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.616 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 508 (62.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. Τα στοιχεία για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα παρουσίασαν μια ενδεικτική σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα. Γεγονός που γεννά ανησυχία, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε αυστηρότερα μέτρα άμεσα.

Βέβαια, δεν βρίσκεται μόνη η Ελλάδα από τις χώρες της Ευρώπη σε αυτή τη δεινή θέση. Μεταξύ των 27, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Σλοβενία βρίσκονται στη μεγαλύτερη κατηγορία ανησυχίας τις τελευταίες μέρες.

Η κατάσταση της πανδημίας εξακολουθεί να επιδεινώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρείται “πολύ ανησυχητική” σε δέκα χώρες και “ανησυχητική” σε άλλες δέκα, ανέφερε η ευρωπαϊκή υπηρεσία που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση των νόσων.

“Η επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ χαρακτηρίζεται αυτή την ώρα από μια ραγδαία και σημαντική αύξηση των μολύνσεων και ένα ποσοστό θνητότητας που είναι χαμηλό όμως αυξάνεται αργά”, συνοψίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) στην πιο πρόσφατη αποτίμησή του για τους κινδύνους.

“Οι μολύνσεις, οι νοσηλείες και ο αριθμός των θανάτων αναμένεται να αυξηθούν στη διάρκεια των δύο επόμενων εβδομάδων”, υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή υπηρεσία που έχει την έδρα της στη Στοκχόλμη.

Στις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία “ανησυχητική” [κατάσταση της επιδημίας Covid-19] βρίσκονται η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

Τρεις χώρες βρίσκονται στην κατηγορία “μέτρια ανησυχία” (Γαλλία, Πορτογαλία, Κύπρος) ενώ τέσσερις χώρες βρίσκονται σε αυτήν της “χαμηλής ανησυχίας” (Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία και Μάλτα).

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί το ECDC για τις κατηγορίες ανησυχίας αναμιγνύει απόλυτες τιμές (αριθμός μολύνσεων, νοσηλειών και θανάτων) αλλά και την πρόσφατη εξέλιξή τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές, ο αριθμός των μολύνσεων και των θανάτων αναμένεται να αυξηθεί περίπου 50% τις επόμενες δύο εβδομάδες, για να φθάσουν έναν εβδομαδιαίο ρυθμό 300 νέων μολύνσεων και 2,7 θανάτων ανά 100.000 κατοίκους.

Για άλλες τρεις χώρες εκτός ΕΕ που παρακολουθούνται από την υπηρεσία (Νορβηγία, Ισλανδία και Λίχτενσταϊν), η κατάσταση χαρακτηρίζεται “ανησυχητική”.

Της Σοφίας Κωστάρα – capital.gr