ΤΕΧΝΕΣ

Σε θεματικούς κύκλους το φθινοπωρινό πρόγραμμα συναυλιών της ΚΟΘ

Σε θεματικούς κύκλους το φθινοπωρινό πρόγραμμα συναυλιών της ΚΟΘ

Ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα το οποίο «θα χαρεί η Θεσσαλονίκη να γνωρίσει», περιλαμβάνει η φετινή φθινοπωρινή σεζόν για την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ). Κινούμενο γύρω από θεματικούς άξονες, το πρόγραμμα της ΚΟΘ συνεχίζει τη συνολική προσπάθεια εξωστρέφειας της ορχήστρας, με σκοπό να επιστρέφει στο κοινό της πόλης υψηλής αξίας θεάματα.

Στην παρουσίαση του Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού «Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2023», ο πρόεδρος της ΚΟΘ Στάθης Γεωργιάδης έκανε λόγο για ορισμένα γεγονότα που έχουν συμβεί, τα οποία επιτρέπουν στην Κρατική Ορχήστρα να ατενίζει το επόμενο διάστημα με αισιοδοξία, με πρώτο και σημαντικότερο την επίλυση του χρόνιου προβλήματος στέγασης. «Καταλήξαμε μετά από μια προσπάθεια πολλών ετών στο να έχουμε μία συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και μετά την απαξίωση του χώρου στο Παλλάς, μπορέσαμε -με τη βοήθεια και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ, να αποκτήσει η Ορχήστρα έναν μόνιμο χώρο δοκιμών στην Αίθουσα Σαλτιέλ του ΜΜΘ», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Στην επιδίωξη της ΚΟΘ για συνεργασίες με τους «αδερφούς φορείς» του Υπουργείου Πολιτισμού, για τις οποίες δήλωσε περήφανος, αναφέρθηκε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΚΟΘ Σίμος Παπάνας, τονίζοντας ότι όταν αυτοί ενώνουν τις δυνάμεις τους για το κοινό της πόλης, το αποτέλεσμα είναι ξεχωριστό. Εκτός από τους προφανείς φορείς όπως το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, μία συνεργασία – έκπληξη που θα ανακοινωθεί σύντομα, είναι αυτή της ΚΟΘ με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου και φιλοξενήθηκε η παρουσίαση.

Τον ενθουσιασμό του για τη συνεργασία του με τους σπουδαίους μουσικούς της ΚΟΘ, εξέφρασε από την πλευρά του ο νέος της αρχιμουσικός Leo McFall, που χαρακτήρισε την Κρατική Ορχήστρα «κόσμημα» για τη Θεσσαλονίκη -ένα από τα πολλά που διαθέτει, και την οποία αξίζει όλο και περισσότερος κόσμος να έρχεται να τη γνωρίσει.

Βαλκανική Γέφυρα Πολιτισμού

Το πρόγραμμα των επόμενων μηνών συνδυάζει παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, αλλά και εκτός πόλης. Επίσης η ΚΟΘ θα δώσει συναυλίες στο εξωτερικό, στο πλαίσιο προγράμματος Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» για τη διάδοση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, ενώ το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη – Σόφια, Βαλκανική Γέφυρα Πολιτισμού», αποτελεί μία διαβαλκανική συνεργασία στο πεδίο του πολιτισμού, σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική της Σόφιας.

«Η συνεργασία αυτή αποσκοπεί στην υπεραξία που προκύπτει από τη γνωριμία και την αλληλοβοήθεια των φορέων, που είναι τόσο γειτονικοί (μόλις 294χλμ) αλλά απλώς χωρίζονται από ένα σύνορο. Η στόχευση όμως, είναι ακόμη πιο βαθιά», είπε ο κ. Παπάνας και εξήγησε: «Οι δύο χώρες εδώ και 14 αιώνες πέρασαν πολλές δοκιμασίες στις σχέσεις τους και σήμερα απολαμβάνουν φιλίας και συνεργασίας όχι μόνο στο διακρατικό και πολιτικό επίπεδο αλλά στο ανθρώπινο, το επιχειρηματικό και αυτό του πολιτισμού. Πάνω σ’ αυτή τη βάση επενδύουμε, δείχνοντας τον δρόμο της ευρωπαϊκής οικογένειας και συνεργασίας και στα υπόλοιπα Βαλκάνια».

Κάποιες από τις παραγωγές που εντάσσονται στο βαλκανικό πρόγραμμα είναι η συναυλία στις 22 Οκτωβρίου της Τελετή Λήξης των Δημητρίων όπου θα συναντηθούν επί σκηνής οι ορχήστρες των δύο χωρών. Τον Δεκέμβριο η ΚΟΘ θα ταξιδέψει στη Σόφια για να δώσει συναυλία για την Ημέρα Γενεθλίων του Μπετόβεν, ενώ βαλκανικό άρωμα θα έχουν και οι Πρωτοχρονιάτικες Συναυλίες της ΚΟΘ στο Μέγαρο Μουσικής.

Μουσικές από τις άκρες της γης και Όνειρα

Με τη λογική ο προγραμματισμός να εκτυλίσσεται σε θεματικές ενότητες και κύκλους, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΚΟΘ υπογράμμισε τις πηγές έμπνευσης και το κοινωνικό και καλλιτεχνικό υπόβαθρο που έχουν αριστουργήματα του διεθνούς ρεπερτορίου, στοιχεία που δείχνουν «δρόμους σύνδεσης» ώστε οι συναυλίες να έχουν θεματική ή ιστορική συνοχή. «Έτσι έχουμε τον κύκλο “ Μουσικές από τις άκρες της γης” που αφορά στο να γνωρίσει το κοινό μουσικές που πιθανώς δεν ξέρει και θα το ταξιδέψουν σε άλλους κόσμους. Άλλωστε πάντα η μουσική βοηθούσε το μυαλό και την ψυχή των ανθρώπων να ταξιδέψουν εκεί που δεν μπορούσε το σώμα τους να φτάσει», σημείωσε ο κ. Παπάνας.

Σχετικά με τον δεύτερο κύκλο «Όνειρα», εξήγησε ότι είναι συναισθηματικά πολύ φορτισμένος, καθώς είναι αφιερωμένος σε δύο πολύ αγαπητά και νεαρά μέλη της ΚΟΘ, που έφυγαν πέρσι από τη ζωή, τον Βίκτωρα Δάβαρη και τον Γιούρα Κανδυλίδη. «Όποιος τους γνώριζε, ήξερε ότι είναι άνθρωποι γεμάτοι φως και γέλιο, οπότε δεν τους ταιριάζει ένας θρηνητικός κύκλος. Γι’ αυτό φτιάξαμε ένα κύκλο που έχει να κάνει με το άυλο και το όνειρο, αυτό που δεν είναι απτό αλλά είναι κοντά στην ψυχή μας, για να τους κρατάμε πάντα κοντά μας», δήλωσε.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται τόσο ο κύκλος «Στον κόσμο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ», όσο και ο «100 χρόνια Μαρία Κάλλας», ο οποίος κορυφώνεται με μία συμπαραγωγή με το ΜΜΘ με τη σπουδαία Μέτζο-σοπράνο Elina Garanca. «Είναι ένας από τους ζωντανούς θρύλους της παγκόσμιας μουσικής σκηνής που έρχεται στη Θεσσαλονίκη για μία αξέχαστη βραδιά. Μετά από εκτενή συζήτηση των δύο φορέων, αποφασίσαμε για μία τέτοια παράσταση να κρατήσουμε ανοιχτή την πρόσβαση σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και γι’ αυτό έχουμε κρατήσει έναν σημαντικό αριθμό εισιτηρίων σε προσβάσιμες τιμές ώστε να μπορούν όλοι να έρθουν και να την ακούσουν», επισήμανε ο κ. Παπάνας.

Η ΚΟΘ στη διεθνή δισκογραφία

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής στη «σπουδαία στιγμή της ΚΟΘ στο χώρο των ηχογραφήσεων», αφού στις 16 Νοεμβρίου ηχολήπτες της κορυφαίας δισκογραφικής εταιρείας στον χώρο της κλασικής μουσικής Deutsche Gramophone θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη για να ηχογραφήσουν την Κρατική της Ορχήστρα, κάτι που όπως είπε «ανατοποθετεί το ρόλο της ΚΟΘ στο χάρτη της διεθνούς μουσικής σκηνής και δισκογραφίας».

Μάλιστα υπογράμμισε ότι ανακοινώθηκε ήδη το CD που έγινε με την προηγούμενη καλλιτεχνική διευθύντρια Ζωή Τσόκανου, το οποίο «απέσπασε σπουδαίες κριτικές».