ΕΛΛΑΔΑ

Σε εμπόλεμη κατάσταση η εγχώρια αγορά ενέργειας

Σε εμπόλεμη κατάσταση η εγχώρια αγορά ενέργειας

Σε αχαρτογράφητα νερά μπαίνει και η εγχώρια αγορά ενέργειας μετά τις αναταράξεις που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως σημειώνουν κορυφαίοι παράγοντες εταιριών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, κανείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει την πορεία των τιμών στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές αφού αυτή συνδέεται άρρηκτα με τις αποφάσεις των δύο αντίπαλων πλευρών. Δηλαδή από τις πολεμικές κινήσεις της Μόσχας και τις κυρώσεις που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον.

Έτσι την Πέμπτη 24/2 μετά την εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου TTF στα 144 ευρώ/MWh τα Χρηματιστήρια Ενέργειας στην Ευρώπη χτύπησαν «κόκκινο».

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας επειδή είναι διασυνδεδεμένο με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά, δηλαδή γίνεται διασυνοριακό εμπόριο ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας, παρασύρθηκε προς τα πάνω. Και παρά το γεγονός ότι στην ελληνική αγορά ακολουθείται διαφορετική φόρμουλα τιμολόγησης του φυσικού αερίου (month ahead). Οι ευρωπαϊκές αγορές (όπου οι τιμολογήσεις γίνονται με τη spot αγορά) επηρεάστηκαν άμεσα με την άνοδο του TTF. Έτσι, οι εξαγωγές ρεύματος προς τις ακριβότερες χώρες συμπαρασύρουν όλες τις αγορές.

Οι εκτιμήσεις στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων θέλουν με βάση τις τιμές του TTF η τιμή χονδρεμπορικής του ρεύματος να ξεπερνά άμεσα και τα 300 ευρώ/MWh.

Σκρέκας: 5 εφεδρείες για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Σε εμπόλεμη κατάσταση η εγχώρια αγορά ενέργειας

Πέντε μέτρα για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας σε περίπτωση διαταραχής του εφοδιασμού της χώρας ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μετά από την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων στην Ενέργεια.

Σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα ο εφοδιασμός της χώρας μας συνεχίζεται κανονικά χωρίς διαταραχές. Οι παραγωγοί ενέργειας είναι διαρκώς σε επικοινωνία με τους προμηθευτές ώστε να εξασφαλίσουν επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου αν αυτό χρειαστεί.

Ο υπουργός περιέγραψε πέντε «εφεδρείες» ώστε η Ελλάδα να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας ακόμη και σε ακραία σενάρια:

  1. Οι δεξαμενές αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι γεμάτες, ενώ έφτασε στη Ρεβυθούσα και νέο πλοίο με φορτίο 108.000 κυβικών μέτρων.

  2. Ο αγωγός TAP είναι έτοιμος να δεχτεί αυξημένες ποσότητες φυσικού αερίου.

  3. Οι λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής έχουν διαθέσιμα αποθέματα λιγνίτη 30 ημερών

  4. Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που καταναλώνουν φυσικό αέριο ώστε αν χρειαστεί να λειτουργήσουν με πετρέλαιο.

  5. Τα αποθέματα νερού για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Οι τιμές

Ο υπουργός διαβλέπει επίσης, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, νέες πιέσεις στις τιμές της ενέργειας: «Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανατροφοδοτεί την ενεργειακή κρίση με τιμές σε δυσθεώρητα επίπεδα», είπε και επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας με τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Ο ίδιος τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να παρουσιάσει και να υιοθετηθεί τελικά από τους Ευρωπαίους ηγέτες η πρόταση του για τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού στην Ε.Ε. που θα στηρίξει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Πηγή: ot.gr