ΕΛΛΑΔΑ

Σεπτέμβριος: Ποια προϊόντα είναι τώρα στην εποχή τους

Σεπτέμβριος: Ποια προϊόντα είναι τώρα στην εποχή τους

Τα αχλάδια είναι τώρα στο πικ τους, όπως και τα σταφύλια. Ποια άλλα εγχώρια κηπευτικά, φρούτα, ψάρια και θαλασσινά είναι τώρα στα καλύτερά τους;

Φρούτα

Με αρκετά από τα καλοκαιρινά φρούτα μάς υποδέχεται ο Σεπτέμβριος: με τα πιο όψιμα από τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα καρπούζια, τα πεπόνια, τις βανίλιες, που σταδιακά, προς τα τέλη του μήνα, χάνουν από τη γλύκα τους. Σύκα και φραγκόσυκα, με τη μικρή σεζόν τους, είναι μεν αυτήν τη στιγμή σε φθίνουσα πορεία, μόνο από άποψη ποσότητας, αφού εξακολουθούν να είναι ολόγλυκα. Τα αχλάδια βρίσκονται στο πικ τους. Από τον Αύγουστο έχουν ήδη ξεκινήσει τα ασυναγώνιστα Κρυστάλλια ή Τσακώνικα, τα Βουτυράτα, τα Κόσια και προς τα τέλη Σεπτέμβρη θα βγουν τα Σάντα Μαρία. Αρχίζει και η εποχή των μήλων με πρώτα και καλύτερα τα φιρίκια. Τα σταφύλια βρίσκονται επίσης στο αποκορύφωμά τους, με κύρια ποικιλία την τραγανή σουλτανίνα (εκλεκτότερη της Πελοποννήσου και της Κρήτης), τη φράουλα και τον σιδερίτη. Φανταστική γλυκιά γεύση έχει και το σταφύλι της ποικιλίας Μαύρο Αττικής που το βρίσκουμε σε όλες τις βιολογικές αγορές. Τέλη Σεπτέμβρη βγαίνουν τα φυστίκια Αιγίνης, τα φρέσκα αμύγδαλα, τα επονομαζόμενα και τσάγαλα, με πιο φημισμένα αυτά του Βόλου, τα πρώτα, τρυφερά καρύδια, κατάλληλα για γλυκό του κουταλιού, τα κυδώνια και τα ρόδια.

Λαχανικά

Τα γλυκά καλοκαιρινά λαχανικά, από υπαίθριες καλλιέργειες, εξακολουθούν να μονοπωλούν τους πάγκους της λαϊκής: αγγούρια και αμπελοφάσουλα, αρμύρα, βλίτα και γλιστρίδα, κολοκύθια, μελιτζάνες, μπάμιες, πιπεριές και ντομάτες, από τους μποστανόκηπους όλης της Ελλάδας. Βρίσκουμε επίσης μαρούλια, σαλάτες, κρεμμυδάκια, λάχανο, μπρόκολο, παντζάρια από τις ανοιξιάτικες σπορές, πράσα, καρότα και πατάτες. Βρίσκουμε φασόλια χάντρες που είναι τώρα στην εποχή τους. Από τα πρώτα χαρακτηριστικά φθινοπωριάτικα λαχανικά, το κουνουπίδι και η κίτρινη κολοκύθα που θα ξεκινήσει κυρίως στις νοτιότερες περιοχές, προς τα τέλη του Σεπτέμβρη.

Ψάρια και θαλασσινά

Τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου στις θάλασσες αρμενίζουν τα γρι γρι και, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, ευνοείται το ψάρεμα με δίχτυα και παραγάδια. Ετσι, είναι καλή εποχή κυρίως για τα αφρόψαρα: αθερίνα, γαύρος, γόπα, ζαργάνα, κολιός, λυθρινάκια, μαρίδες, μελανούρια, πετρομπάρμπουνα, ροφός, σαρδέλα, σαφρίδια, σκουμπρί. Αλλά και για συναγρίδες, σφυρίδες, φαγκριά και χταπόδια. Ισχύει η επιτρεπόμενη περίοδος αλιείας για τις γυαλιστερές και για τα μύδια, όστρακα τα οποία έχουν περισσότερο φαΐ όσο κρατούν οι ζέστες. Οσονούπω ξεκινούν και τα νοστιμότερα καλαμάρια του έτους. Δεν επιλέγουμε απειλούμενα είδη όπως είναι ο κόκκινος τόνος, ο ξιφίας και ο γαλέος. Το ίδιο ισχύει και για τον γόνο (γαριδάκι, ψιλά ψαράκια, καλαμαράκια κ.λπ.) – τον αποφεύγουμε, επιμένοντας στο σύνθημα «αφήστε το γόνο να γίνει γονιός».

Πηγή: gastronomos.gr