ΚΟΣΜΟΣ

Πώς το άχυρο θα γίνει το επόμενο πολύτιμο εμπόρευμα στην Ευρώπη

Η μετατροπή των δεμάτων αχύρου σε αιθανόλη πρόκειται να εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικά κερδοφόρο εγχείρημα στην Ευρώπη, σύμφωνα με την εταιρεία που μόλις άνοιξε εργοστάσιο παραγωγής στην ήπειρο.

Θα βοηθήσει δε στην προσπάθεια για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και στον στόχο να μπει φρένο στην κλιματική κρίση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg η Clariant AG, ελβετική βιομηχανία χημικών, μόλις άνοιξε μια εγκατάσταση στη Ρουμανία για την παραγωγή λεγόμενων προηγμένων βιοκαυσίμων, τα οποία χρησιμοποιούν γεωργικά απόβλητα ή μη βρώσιμες καλλιέργειες για την παραγωγή καυσίμων που μπορούν να αναμειχθούν σε βενζίνη και ντίζελ. Αυτό είναι καλύτερο από περιβαλλοντική άποψη από τη λεγόμενη αιθανόλη πρώτης γενιάς που κυκλοφορεί σήμερα, η οποία παρασκευάζεται από τρόφιμα όπως η ζάχαρη ή το καλαμπόκι.

Η εξοικονόμηση άνθρακα από τη νέα προσέγγιση θα καταστήσει την αιθανόλη πιο κερδοφόρα σε σύγκριση με τις υπάρχουσες διαδικασίες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Clariant, Conrad Keijzer σε τηλεδιάσκεψη.

«Αναμένουμε διπλή τιμή σε σχέση με την πρώτη γενιά», είπε. Αυτό είναι “απλώς και μόνο επειδή είναι νομοθετημένο”, είπε.

Η Clariant έφτιαξε το εργοστάσιο κυρίως για να προωθήσει την τεχνολογία του, την οποία τώρα θέλει να παραχωρήσει άδεια σε άλλες εταιρείες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο τουλάχιστον το 0,2% όλων των καυσίμων μεταφορών να παράγονται από προηγμένα βιοκαύσιμα το επόμενο έτος, ανεβαίνοντας στο 2,2% το 2030.

Η τεχνολογία της Clariant θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί σε χημικά και αεροπορία. “Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα λύσης κυκλικής οικονομίας”, δήλωσε ο Keijzer.

Πηγή: moneyreview.gr