ΚΟΣΜΟΣ

Πώς θα λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία – Τα 5 σενάρια

Πώς θα λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία – Τα 5 σενάρια
Εικόνες καταστροφής έπειτα από βομβαρδισμό στο Χάρκοβο. EPA/SERGEY KOZLOV

Ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας ήδη διανύει την 9η ημέρα του, με καταστροφικές συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές, υποδομές, ενέργεια, οικονομία και πληθωρισμό.

Το τέλος των εχθροπραξιών κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει με ακρίβεια. Όμως, οι αναλυτές έχουν καταλήξει σε ορισμένα πιθανά συνέχεια. Ας δούμε ποια είναι αυτά:

Ένα σύντομος πόλεμος

Πώς θα λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία – Τα 5 σενάρια
Μια γυναίκα κρατά το νεογέννητό μωρό της στο υπόγειο ενός μαιευτηρίου στο Κίεβο. Lynsey Addario/The New York Times

H Ρωσία θα κλιμακώσει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αυξάνοντας τις αεροπορικές επιδρομές και πλήττοντας βασικές υποδομές της χώρας. Η ενεργειακή τροφοδοσία θα διακοπεί, ενώ οι τηλεπικοινωνίες θα «πέσουν». Χιλιάδες άμαχοι θα πεθάνουν. Παρά τη γενναία αντίσταση, το Κίεβο θα περιέλθει σε ρωσικά χέρια μέσα σε ορισμένες ημέρες. Η κυβέρνηση θα αντικατασταθεί από ένα καθεστώς ελεγχόμενο από τη Μόσχα. Ο πρόεδρος Ζελένσκι είτε θα διαφύγει στο εξωτερικό είτε θα δολοφονηθεί. Ο πρόεδρος Πούτιν θα κηρύξει την νίκη του ρωσικού στρατού και θα αποσύρει τις δυνάμεις από τη χώρα. Χιλιάδες πρόσφυγες θα συνεχίσουν να κατακλύζουν την Ευρώπη. Η Ουκρανία θα γίνει μια χώρα σαν τη Λευκορωσία.

Ένας μεγάλης διάρκειας πόλεμος

Πώς θα λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία – Τα 5 σενάρια
Πατέρας κλαίει πάνω από τη σορό του γιου του στη Μαριούπολη. AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ίσως πιο πιθανό σενάριο σε σχέση με το πρώτο. Οι ρωσικές δυνάμεις θα επιβραδύνουν την προέλασή τους, λόγω μειωμένου ηθικού και προβλημάτων στον ανεφοδιασμό. Θα χρειαστούν χρόνο για να ελέγξουν πόλεις – κλειδιά, όπως το Κίεβο, όπου οι μάχες θα δίνονται στους δρόμους και στα στενά. Θα ακολουθήσει μια μακρά πολιορκία. Η κατάσταση θα θυμίζει τον καταστροφικό πόλεμο στην Τσετσενία, τη δεκαετία του ‘90. Ακόμη κι αν οι Ρώσοι καταφέρουν να ελέγξουν ορισμένες πόλεις, δύσκολα θα μπορέσουν να διατηρήσουν αυτόν τον έλεγχο. Μετά από πολλά χρόνια, και πιθανώς υπό μια νέα ηγεσία στη Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από την Ουκρανία, όπως ακριβώς έκαναν και στο Αφγανιστάν το 1989.

Ένας ευρωπαϊκός πόλεμος

Πώς θα λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία – Τα 5 σενάρια
Εικόνες καταστροφής έπειτα από βομβαρδισμό στο Κίεβο. AP Photo/Efrem Lukatsky

Ο πρόεδρος Πούτιν θα προσπαθήσει να ανακτήσει εδάφη της πρώην ρωσικής αυτοκρατορίας, στέλνοντας στρατεύματα σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπως η Μολδαβία και η Γεωργία οι οποίες δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Εναλλακτικά, το Κρεμλίνο θα χαρακτηρίσει ως πράξη επίθεσης, η οποία χρήζει απάντησης, τον εξοπλισμό της Ουκρανίας με όπλα από τη Δύση. Θα απειλήσει να στείλει στρατεύματα στις βαλτικές χώρες -που είναι μέλη του ΝΑΤΟ- όπως η Λιθουανία.

Διπλωματική λύση

Πώς θα λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία – Τα 5 σενάρια
Άνδρας αποχαιρετά τη σύζυγο και το παιδί του στο Κίεβο. AP Photo/Emilio Morenatt

Οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτοί. Ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν. Οι διπλωμάτες μπορούν ελεύθερα να μετακινούνται από και προς τη ρωσική πρωτεύουσα. Ρώσοι και Ουκρανοί έχουν ήδη συναντηθεί δύο φορές εν μέσω του πολέμου. Ενδεχομένως, δεν έχει γίνει πολλή πρόοδος, αλλά αρκεί το γεγονός ότι υπάρχει η πιθανότητα διαπραγμάτευσης μιας εκεχειρίας. Το ερώτημα είναι, όμως, αν θα υπάρξει μια συμφωνία, η οποία θα οδηγήσει και σε άρση των ρωσικών κυρώσεων, το οποίο θεωρείται ζητούμενο για τη Μόσχα.

Με βάση αυτό το σενάριο: Ο πόλεμος θα εξελιχθεί αρνητικά για τη Ρωσία, Οι κυρώσεις θα αρχίσουν να αποσταθεροποιούν τη Μόσχα. Ο Πούτιν θα σκέφτεται ότι η συνέχιση του πολέμου αποτελεί μεγαλύτερη απειλή από ό,τι ο ατιμωτικός τερματισμός του. Η Κίνα θα παρέμβει και θα ασκήσει πιέσεις στη Μόσχα ώστε να συμβιβαστεί. Την ίδια ώρα, η Ουκρανία, βλέποντας τις υποδομές να καταστρέφονται και τους αμάχους να σκοτώνονται, θα αρχίσει να εξετάζει την επιλογή του συμβιβασμού. Το Κίεβο θα αποδεχθεί τη ρωσική κυριαρχία σε Κριμαία και Ντονμπάς, με αντάλλαγμα την ανεξαρτησία της χώρας και του δικαιώματος σύσφιγξης των σχέσεων με την Ευρώπη.

Η εκδίωξη του Πούτιν

Πώς θα λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία – Τα 5 σενάρια
Πολωνός στρατιώτης μεταφέρει το μωρό οικογένειας Ουκρανών προσφύγων κατά την άφιξή τους στο συνοριακό πέρασμα στη νοτιοανατολική Πολωνία. AP Photo/Markus Schreiber

Αν και το λιγότερο πιθανό σενάριο, υπάρχει και η πιθανότητα ενός Κρεμλίνου χωρίς τον… Πούτιν. Πώς θα γίνει αυτό; Ο Ρώσος πρόεδρος θα συρθεί σε έναν καταστροφικό πόλεμο. Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες θα σκοτωθούν. Οι κυρώσεις θα πλήξουν την οικονομία και ο Πούτιν θα χάσει τα ερείσματα στην κοινωνία. Ενδεχομένως θα ξεσπάσουν λαϊκές κινητοποιήσεις, με την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τις αρχές ασφαλείας για να τις καταστείλει. Όμως, όλο αυτό το κλίμα θα στρέψει εναντίον του Πούτιν τόσο τις στρατιωτικές όσο και τις οικονομικές ελίτ. Η Δύση θα ξεκαθαρίσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος πρέπει να αντικαταστεί από έναν πιο μετριοπαθή ηγέτη, προκειμένου να γίνει άρση των κυρώσεων και εξομάλυνση των σχέσεων. Θα πραγματοποιηθεί αιματηρό πραξικόπημα, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τη φυγή του Πούτιν.

* Προσοχή!

Το βασικό που πρέπει να κρατήσουμε από όλα τα παραπάνω είναι το εξής: Το ένα σενάριο δεν αποκλείει κάποιο άλλο. Ορισμένα μπορούν να συνδυαστούν και να οδηγήσουν σε ένα τρίτο.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC