ΖΩΗ

Πώς θα αναγνωρίσει το παιδί έναν ψεύτικο φίλο;

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί ώστε να αντιληφθεί ένα ψεύτικο «φίλο»;

Ιδιαίτερα συχνά είναι τα περιστατικά εκφοβισμού ή ακόμα και διαδικτυακού εκφοβισμού σε παιδιά σχεδόν κάθε ηλικίας, που μπορεί να προκληθούν από άγνωστα παιδιά ή ακόμα και από τους… ψεύτικους φίλους που μπορεί το παιδί εσφαλμένα να έχει εμπιστευθεί.

Η σχέση με έναν ψεύτικο φίλο δεν είναι μόνο ανθυγιεινή για το παιδί αλλά μπορεί να το εμποδίσει από το να κάνει τα πράγματα που αγαπά αλλά και από το να είναι ο εαυτός του. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί να μάθει να αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά ενός ψεύτικου φίλου, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν:

1. Εγωισμός

Συνήθως, ένας ψεύτικος φίλος θα επικοινωνήσει με το παιδί μόνο όταν θελήσει κάτι ή χρειαστεί κάτι από αυτό. Σπανίως θα στείλουν μήνυμα, θα επικοινωνήσουν για κάποιον άλλο λόγο. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί γνωρίζει πως οι πραγματικοί φίλοι επικοινωνούν μαζί του γιατί ενδιαφέρονται να δουν πώς είναι ή και τι μπορεί να κάνει. Επίσης είναι πιθανό ένας ψεύτικος φίλος να μην προσπαθήσει να επικοινωνήσει αλλά να περιμένει πάντα από το παιδί να κάνει μια ανάλογη προσπάθεια.

2. Δράμα

Οι ψεύτικες φιλίες περιβάλλονται συνήθως από πολλά.. δράματα και κουτσομπολιά. Τονίστε στο παιδί ότι το κουτσομπολιό αποτελεί μια άσχημη συνήθεια, καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να συζητά προσωπικές λεπτομέρειες άλλων παιδιών με τους φίλους του. Αν κάποιος φίλος του παιδιού κουτσομπολεύει, συμβουλέψτε το να μην κάνει το ίδιο και να απομακρυνθεί. Το κουτσομπολιό και η διάδοση φημών έχει σοβαρές συνέπειες και βρίσκεται στη βάση της σχεσιακής επιθετικότητας και άλλων τύπων εκφοβισμού. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν ότι πρέπει να αποφύγουν τις φιλίες με άτομα που ευδοκιμούν από το κουτσομπολιό ή το δράμα.

3. Επικριτικά σχόλια

Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι οι πραγματικοί φίλοι δεν κάνουν επικριτικά σχόλια και ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν πρόκειται για πραγματικούς φίλους. Οι αληθινοί φίλοι είναι υποστηρικτικοί και ενθαρρυντικοί, αλλά οι ψεύτικοι φίλοι συχνά επικρίνουν τους άλλους ή τείνουν να τους απογοητεύουν. Το παιδί θα πρέπει να νιώθει άνετα τόσο για τον χαρακτήρα όσο και για την εξωτερική του εμφάνιση μαζί με τους φίλους του. Εάν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να «κρύψει» μια πτυχή του ή ότι πρέπει να αλλάξει κάτι για να ταιριάξει καλύτερα με την παρέα, τότε θα ήταν καλύτερο να κάνει νέους φίλους, που θα το εκτιμούν όπως είναι στην πραγματικότητα.

Πηγή: imommy.gr