ΤΕΧΝΕΣ

«Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ»

«Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ»

Η νέα βιογραφία «Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ: Μια ολόκληρη ζωή» αντλεί υλικό από αδημοσίευτες πηγές για να αφηγηθεί τη συναρπαστική ιστορία μιας γυναίκας που ακόμα και σήμερα συνεχίζει να εμπνέει.

Η αφήγηση αρχίζει με μία ενδιαφέρουσα ιστορία: «Μια μέρα το 1927 η Σιμόν ντε Μποβουάρ είχε μία διαφωνία με τον πατέρα της σχετικά με το τι σημαίνει να είναι κανείς ερωτευμένος. Σε μια εποχή που η κοινωνία περίμενε από τις γυναίκες να αποζητούν κατά βάση τον γάμο και τη μητρότητα, η 19χρονη Σιμόν διάβαζε φιλοσοφία και ονειρευόταν να βρει μία σχολή φιλοσοφίας την οποία θα μπορούσε να ασπαστεί. Ο πατέρας της ισχυριζόταν ότι το να ερωτεύεται κανείς σήμαινε να ”προσφέρει υπηρεσίες, στοργή και ευγνωμοσύνη”. Εκείνη όμως διαφωνούσε, υποστηρίζοντας με μια κάποια έκπληξη ότι ο έρωτας ήταν κάτι περισσότερο από ευγνωμοσύνη -όχι κάτι που χρωστάμε σε κάποιον επειδή έκανε κάτι για μας. ”Πολλοί άνθρωποι” έγραφε στο ημερολόγιο της την επόμενη μέρα η Μποβουάρ ”δεν έχουν γνωρίσει ποτέ τον έρωτα!”».

Η Σιµόν ντε Μποβουάρ (1908 – 1986) θεωρείται µία από τις πιο επιδραστικές διανοούμενες του 20ού αιώνα. Ως σύμβολο της απελευθέρωσης των γυναικών, ενέπνευσε αλλά και σκανδάλισε τη γενιά της μέσα από τις αντισυμβατικές σχέσεις της.

Ως φιλόσοφος και συγγραφέας, κέρδισε σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία και άλλαξε τον τρόπο µε τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα έμφυλα ζητήματα µε το βιβλίο της «Το δεύτερο φύλο». Παρά τις επιτυχίες της, όμως, αναρωτιόταν μήπως υποτιμούσε τον εαυτό της.

Αν και η σχέση της µε τον Ζαν-Πολ Σαρτρ έχει καταγραφεί στις θρυλικές ερωτικές σχέσεις του προηγούμενου αιώνα, για την Μποβουάρ είχε το κόστος της, καθώς επί δεκαετίες ολόκληρες έμεινε στη σκιά του υπαρξιστή φιλοσόφου.

«Η Μποβουάρ έβλεπε τον εαυτό της ως µια διαδικασία εξέλιξης που δεν σταματούσε ποτέ. Ο χρόνος περνά, τα όνειρα αλλάζουν. Αν υπάρχει όμως ένα πράγμα που μπορούμε να μάθουμε από τη ζωή της, αυτό είναι το εξής: Καμία δεν εξελίσσεται μόνη, καμία δεν γίνεται μόνη ο εαυτός της»

Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στο φως ημερολόγια και επιστολές που αποκαλύπτουν την ευρηματικότητα της δικής της φιλοσοφίας αλλά και τη θέση των υπόλοιπων εραστών στη ζωή της.

Η νέα βιογραφία της «Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ: Μια ολόκληρη ζωή» της Κέιτ Κερκπάτρικ (εκδόσεις Μεταίχμιο, μετάφραση Στέλλα Κάσδαγλη) αντλεί υλικό από αδημοσίευτες πηγές για να αφηγηθεί τη συναρπαστική ιστορία του πώς η Σιµόν έγινε η Μποβουάρ, η γυναίκα που ακόμα και σήμερα προκαλεί και εμπνέει.

«Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ»