ΚΟΣΜΟΣ

Πώς ήταν τα φρούτα και τα λαχανικά πριν την «εξημέρωσή» τους (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα φρούτα και τα λαχανικά είχαν στο παρελθόν πολύ διαφορετική εικόνα. Ωστόσο, η προσαρμογή τους και οι προσπάθειες «εξημέρωσης» κάποιων σπόρων έχουν οδηγήσει σε πολλές αλλαγές.

Τα άγρια ​​καρότα πιθανότατα καλλιεργήθηκαν γύρω στον 10ο αιώνα. Είχαν διαφορετικό χρώμα, ερυθροκυανό έως λευκό, ήταν εξαιρετικά λεπτά, με πολύ ξεχωριστή έντονη γεύση. Τα σημερινά καρότα είναι πορτοκαλί, παχύτερα έχουν πιο έντονο χρώμα και είναι τραγανά.

Οι άγριες μελιτζάνες είχαν αγκάθια – η σημερινή μελιτζάνα συνδέεται με το λουλούδι της. Είχαν ποικιλία χρωμάτων, από μπλε έως κίτρινο. Μερικές ήταν στρογγυλές – όχι οβάλ που είναι σήμερα. Οι επιλεκτικές καλλιέργειες εξαφάνισαν τα αγκάθια από τις σημερινές μελιτζάνες.

Το άγριο καλαμπόκι ήταν ξηρό, όπως η ακατέργαστη πατάτα. Το σύγχρονο καλαμπόκι «εξημερώθηκε» για πρώτη φορά πριν από 8.000 χρόνια στο Μεξικό και είναι 1.000 φορές μεγαλύτερο, ευκολότερο να καλλιεργηθεί, καθώς και ευκολότερο στο ξεφλούδισμά του. Περίπου οι μισές από τις αλλαγές έχουν συμβεί από τον 15ο αιώνα και εφεξής, όταν οι Ευρωπαίοι άποικοι άρχισαν να καλλιεργούν τον σπόρο.

Υπάρχει επίσης και το καρπούζι του 17ου αιώνα, όπως φαίνεται σε έργα ζωγραφικής, όπου φαίνεται η «άγρια» μορφή των σπόρων στο εσωτερικό του. Το σημερινό καρπούζι έχει σαρκώδες κόκκινο εσωτερικό και μπορεί να είναι και χωρίς σπόρους.

Τέλος, η άγρια ​​μπανάνα πιθανότατα να καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά πριν από 7.000 χρόνια στην Παπούα Νέα Γουινέα. Το εσωτερικό της ήταν σκληρό, με μεγάλους σπόρους. Οι σημερινές μπανάνες είναι ένα υβρίδιο δύο ειδών μπανάνας: της Musa acuminata και της Musa balbisiana.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider