ΖΩΗ

Πώς ένα smartphone μπορεί να γίνει πιο βρώμικο από μια τουαλέτα

Υπάρχει ένα αντικείμενο που σπάνια κανείς αποχωρίζεται και το οποίο ακουμπά στο πρόσωπό του, στο γραφείο, στην κουζίνα, στο μπάνιο, σχεδόν σε κάθε επιφάνεια όπου μπορεί κάποιος να φτάσει με το χέρι του. Πρόκειται για το κινητό τηλέφωνο, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις «μαγνητίζει» μικρόβια και βακτήρια.

Σύμφωνα με μελέτη του 2011 που πραγματοποίησαν ερευνητές του London School of Hygiene & Tropical Medicine και όπως αναφέρει η USA Today, σε ένα στα έξι smartphones ενδέχεται να βρεθούν ίχνη από περιττώματα.

Σε άλλη μελέτη του 2009, ερευνητές ανέφεραν πως τα κινητά τηλέφωνα είναι «δεξαμενές» παθογόνων οργανισμών καθώς έρχονται σε επαφή με πρόσωπα, αυτιά, χείλη και χέρια διαφόρων χρηστών με διαφορές καταστάσεις υγείας.

Εξάλλου, μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπίστωσε ότι το γραφείο του μέσου εργαζόμενου, όπου ακουμπά το smartphone του για περίπου 40 ώρες την εβδομάδα, έχει εκατοντάδες φορές περισσότερα βακτήρια ανά τετραγωνική ίντσα από ένα κάθισμα τουαλέτας, επίσης στο γραφείο.

Όπως είχε εξηγήσει ο καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, Δρ. Τσαρλς Τζέρμπα, «έχουμε επαφή με περισσότερες επιφάνειες από οποιαδήποτε γενιά στην ιστορία, από μηχανές ATM μέχρι αυτοματοποιημένους μετρητές». «Έτσι, λαμβάνετε τα μικρόβια όλη την ώρα στα χέρια και στα δάχτυλά σας, μεταφέροντάς τα στο κινητό σας και φέρνοντάς τα κοντά στη μύτη, το στόμα ή τα μάτια σας» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με στοιχεία από Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που επικαλείται η USA Today, το 80% των λοιμώξεων μεταδίδονται από τα χέρια, με τα smartphones στις μέρες μας να μπορούν να χαρακτηριστούν και προέκταση των χεριών. Κατά μέσο όρο, οι Αμερικανοί ελέγχουν το τηλέφωνό τους μια φορά κάθε 12 λεπτά, σύμφωνα με την εταιρεία τεχνολογικής προστασίας Asurion.

Συστήνεται λοιπόν το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, αλλά και ο καθαρισμός του smartphone ανάλογα με τις οδηγίες που παρέχει κάθε κατασκευαστής.

Με πληροφορίες από USA Today