ΕΛΛΑΔΑ

Προς αποκλεισμό από τις 120 δόσεις 1 στους 3 οφειλέτες των Ταμείων

Δεν έχει ξεκαθαρισθεί αν θα μπορούν να ενταχθούν στις 120 δόσεις όσοι ήδη βρίσκονται σε ρύθμιση ή έχασαν παλαιότερες ρυθμίσεις. Αυτοί αποτελούν πάνω από το 1/3 του συνόλου των οφειλετών του τέως ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ. Εάν δεν υπάρξει διευκρίνιση από το υπουργείο Εργασίας δημιουργούνται δυο “ταχύτητες” οφειλετών.

Εκτός της σχεδιαζόμενης ρύθμισης των 120 δόσεων για χρέη προς τα Ταμεία κινδυνεύουν να μείνουν έως και 362.794 οφειλέτες.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση που -από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εργασίας- υιοθετηθεί το σενάριο του αποκλεισμού της δυνατότητας ένταξης στην εν λόγω ρύθμιση όσων ήδη βρίσκονται ενταγμένοι σε κάποια ρύθμιση (πχ 100 δόσεις, 12 δόσεις κτλ.) ή την έχασαν.

Αν ο όρος του αποκλεισμού (από τις 120 δόσεις) όσων βρίσκονται ή έχασαν παλαιότερες ρυθμίσεις συμπεριληφθεί στη ρύθμιση την οποία αναμένεται να θεσπίσει η κυβέρνηση έως το τέλος του μήνα, προκειμένου να ισχύσει από τον ερχόμενο Μάρτιο, τότε θα χάσει τη σχετική ευκαιρία ένας στους τρεις οφειλέτες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ (γ΄ τρίμηνο του 2018), συνολικά οι οφειλέτες του τέως ΟΑΕΕ, του τέως ΟΓΑ και του τέως ΕΤΑΑ ανέρχονται σε 908.705.

Από αυτούς, οι 128.370 οφειλέτες των Ταμείων είναι ενταγμένοι σε “ενεργές” ρυθμίσεις, δηλαδή σε ρυθμίσεις, των οποίων οι όροι ικανοποιούνται, καθώς πληρώνονται στην ώρα τους οι δόσεις και παράλληλα οι τρέχουσες εισφορές).

Την ίδια ώρα 234.424 έχουν χάσει τις ρυθμίσεις τους, καθώς είτε δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα τις δόσεις, είτε δεν πλήρωσαν τις τρέχουσες μηνιαίες εισφορές.

Το μόνο το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να έχει “κλειδώσει” είναι να αποκλειστούν από τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων όσοι έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων εντός εξωδικαστικού συμβιβασμού για ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Ταμεία. Αλλά το πλήθος αυτών είναι ελάχιστο σε σχέση με το σύνολο των οφειλετών που είτε είναι σε ρύθμιση, είτε την έχουν χάσει. Συγκεκριμένα, όσοι έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό ανέρχονται σε μόλις 434.

Του Δημήτρη Κατσαγάνη – capital.gr