ΤΕΧΝΕΣ

Πού γυρίστηκε το «The Favourite»;

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η ταινία «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου, η οποία έχει αποσπάσει 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ, με τον ταξιδιωτικό ιστότοπο Conde Nast Traveller σε αφιέρωμά του να στέκεται στον τόπο όπου έλαβε χώρα το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων.

Πρόκειται για το Hatfield House, στο Χερτφορτσάιρ του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο χτίστηκε τον 16ο αιώνα από τον Ρόμπερτ Σέσιλ, πρώτο κόμη του Σόλσμπερι. Στη συγκεκριμένη οικία, η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ η Α’ έζησε μεγάλο μέρος της παιδικής της ηλικίας.

Το συγκεκριμένο παλάτι επιλέγεται συχνά για ταινίες και σειρές εποχής, καθώς μεταξύ άλλων εκεί έχουν πραγματοποιηθεί γυρίσματα για το «Ο λόγος του βασιλιά» (2010), το «Batman Begins» (2005) και το «The Crown» του Netflix.

Στην ταινία μπορεί κανείς να θαυμάσει τους πύργους και τις αυλές του Hatfield House, με τους εσωτερικούς του χώρους, ωστόσο, να βρίσκονται στο επίκεντρο και τον Γιώργο Λάνθιμο να αναδεικνύει τη λαμπρότητα κάθε αίθουσας. Μεγάλο μέρος της δράσης της ταινίας λαμβάνει χώρα στις ευρύχωρες αίθουσες του σπιτιού, «μεταφέροντας» το κοινό στο Παλάτι του Κένσινγκτον, όπου έζησε στην πραγματικότητα η βασίλισσα Αν.

Για τα γυρίσματα της ταινίας, χρησιμοποιήθηκαν επίσης δύο άλλες τοποθεσίες. Πρόκειται για τη βιβλιοθήκη Μπόντλιαν στο Όξφορντ, αλλά και για το Hampton Court Palace του Ερρίκου του Η’ της Αγγλίας.

Η υπόθεση του «The Favourite» εκτυλίσσεται στις αρχές του 18ου αιώνα, με την Αγγλία να βρίσκεται σε πόλεμο με τη Γαλλία. Η εύθραυστη βασίλισσα Αν καταλαμβάνει τον θρόνο και η στενή της φίλη Σάρα κυβερνά τη χώρα στη θέση της, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει για την υγεία της Αν. Όταν μια νέα υπηρέτρια, η Αμπιγκέιλ, φτάνει στο παλάτι, γίνεται αμέσως η αγαπημένη της Σάρα.

Η Σάρα την παίρνει υπό την προστασία της και η Αμπιγκέιλ βρίσκει μια ευκαιρία να επιστρέψει στις αριστοκρατικές της ρίζες. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Ολίβια Κόλμαν, Ρέιτσελ Βάιζ, Έμα Στόουν και Νίκολας Χουλτ.

naftemporiki.gr