ΤΕΧΝΕΣ

Πολ Νιούμαν – Τζόαν Γούντγουορντ: Ένας θρυλικός, αληθινός έρωτας

Πολ Νιούμαν - Τζόαν Γούντγουορντ: Ένας θρυλικός, αληθινός έρωτας

Δεν είναι πολλά τα λαμπερά ζευγάρια του Χόλιγουντ (στην πραγματικότητα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού) που ζουν ευτυχισμένα, μετρώντας πολλές δεκαετίες κοινού βίου.

Μέσα όμως σε αυτά και κόντρα σε όλες τις προβλέψεις της ανθρωποφαγικής βιομηχανίας, ο Πολ Νιούμαν (Paul Newman 26 Ιανουαρίου 1925 – 26 Σεπτεμβρίου 2008) και η Τζόαν Γούντγουορντ (Joanne Woodward 27 Φεβρουαρίου 1930) έζησαν μαζί 50 ολόκληρα χρόνια. Ένας έρωτας με διάρκεια, πολλή αγάπη, επιθυμία, σεβασμό, υπομονή. Δύο λαμπεροί νέοι, δύο εξαιρετικοί ηθοποιοί, δύο άνθρωποι που έζησαν λιτά και αφοσιώθηκαν σε φιλανθρωπίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρωτες, που έγραψαν ιστορία, με πρωταγωνιστές αστέρια του σινεμά

«Οι άνθρωποι μένουν παντρεμένοι επειδή το θέλουν, όχι επειδή οι πόρτες είναι κλειδωμένες», είπε κάποτε ο Νιούμαν.

Είναι γεγονός πως, αν κοιτάξουμε παλιές, ασπρόμαυρες φωτογραφίες, θα δούμε την αγάπη του Πολ Νιούμαν και της Τζόαν Γούντγουορντ να είναι εκεί, ορατή και ζωντανή, σαν να στέκεται μπροστά μας.

Πολ Νιούμαν - Τζόαν Γούντγουορντ: Ένας θρυλικός, αληθινός έρωτας

Πολ Νιούμαν - Τζόαν Γούντγουορντ: Ένας θρυλικός, αληθινός έρωτας

Πολ Νιούμαν - Τζόαν Γούντγουορντ: Ένας θρυλικός, αληθινός έρωτας

Το ζευγάρι έμεινε μαζί μέχρι το θάνατο του Πολ Νιούμαν το 2008. Η Τζόαν, αποφάσισε τότε να φύγει από το προσκήνιο και οι τρεις κόρες του ζευγαριού βρίσκονται δίπλα στη μητέρα τους υποστηρίζοντας αυτή της την απόφαση.

Πολ Νιούμαν – Τζόαν Γούντγουορντ: Η γνωριμία

Πολ Νιούμαν - Τζόαν Γούντγουορντ: Ένας θρυλικός, αληθινός έρωτας

Όταν γνώρισε για πρώτη φορά τη Γούντγουορντ το 1953, ο Νιούμαν ήταν ακόμα παντρεμένος με την πρώτη σύζυγό του, Τζάκι Βίτε (Jackie Witte), με την οποία είχε κάνει τρία παιδιά.

Ο όμορφος 28χρονος έκανε το ντεμπούτο του στο Broadway στο θεατρικό έργο «Picnic». Ήταν μια ζεστή Αυγουστιάτικη ημέρα και η 22χρονη Τζόαν Γούντγουορντ, αντικαταστάτρια στην παράσταση, φορώντας ψηλά τακούνια, βαρύ κοστούμι και ένα ζευγάρι γάντια, άρχισε να ιδρώνει. Στην αναζήτηση λίγης δροσιάς, μπήκε στο κλιματιζόμενο γραφείο του ατζέντη της. Εκεί είδε για πρώτη φορά τον Νιούμαν. Ήταν «σαν να έβλεπα διαφήμιση παγωτού», είπε αργότερα στην εφημερίδα Today. Με το τέλεια ραμμένο κοστούμι του, αυτά τα γαλάζια μάτια που σύντομα θα γίνονταν σημείο αναφοράς, με υπέροχα πυκνά μαλλιά και ούτε μια σταγόνα ιδρώτα. Αλλά η Γούντγουορντ δεν εντυπωσιάστηκε. Γι’ αυτήν, ο Νιούμαν ήταν «απλά ένα όμορφο πρόσωπο».

Από την άλλη πλευρά, ο 28χρονος Αμερικανός γοητεύτηκε από την όμορφη ξανθιά που καταγόταν από το Thomasville της Georgia. «Ήταν σύγχρονη και ανεξάρτητη, ενώ ήμουν ντροπαλός και λίγο συντηρητικός. Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να την πείσω ότι δεν ήμουν τόσο βαρετός όσο φαινόμουν», αναφέρεται στο στη βιογραφία του, «Πολ Νιούμαν: Μια ζωή».

Πολ Νιούμαν - Τζόαν Γούντγουορντ: Ένας θρυλικός, αληθινός έρωτας

Οι συνθήκες ήταν επίσης ένα ζήτημα. Ο Πολ Νιούμαν ήταν ήδη παντρεμένος, και η Γούντγουορντ δεν ήθελε να διαλύσει μια οικογένεια. Παρ ‘όλα αυτά έγιναν φίλοι και διατηρούσαν επαφή. Ωστόσο, το 1957 επανασυνδέθηκαν, καθώς και οι δύο συμμετείχαν στην ταινία «The Long, Hot Summer» και η χημεία ήταν αδιαμφισβήτητη, εντός και εκτός οθόνης.

Όταν ζήτησε από την Βίτε διαζύγιο, εκείνη δεν του το αρνήθηκε. Ο Νιούμαν και η Γούντγουορντ δεν έχασαν καιρό. Παντρεύτηκαν στο Λας Βέγκας στις 29 Ιανουαρίου του 1958 και πέρασαν το μήνα του μέλιτος στο Connaught Hotel στο Λονδίνο.

Παρά τη νέα του ευτυχισμένη ζωή, ο Newman αισθανόταν ενοχές που άφησε την πρώτη του γυναίκα. «Θα το φέρω βαρέως για το υπόλοιπο της ζωής μου», αναφέρεται στη βιογραφία του.

Πολ Νιούμαν – Τζόαν Γούντγουορντ: Το νέο ξεκίνημα

Πολ Νιούμαν - Τζόαν Γούντγουορντ: Ένας θρυλικός, αληθινός έρωτας

Πολ Νιούμαν - Τζόαν Γούντγουορντ: Ένας θρυλικός, αληθινός έρωτας

Με τη νέα του πια σύζυγο, αποφάσισαν να απολαύσουν το γάμο τους και το νέο ξεκίνημα, σε μια αγροικία του 18ου αιώνα στο Connecticut. «Είναι πολύ όμορφος και πολύ σέξι και όλα αυτά, αλλά αυτό που τελικά απομένει είναι να έχεις κάποιον να σε κάνει να γελάς», είχε πει η Τζόαν Γούντγουορντ. «Και σίγουρα ο Πολ με κάνει να γελάω». Ο Newman εν τω μεταξύ, απέδωσε την επιτυχία του γάμου σε «έναν συνδυασμό επιθυμίας και σεβασμού, υπομονής και αποφασιστικότητας».

Οι ηθοποιοί πρωταγωνίστησαν σε δύο ακόμα ταινίες μαζί, στο «Paris Blues» (ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΕΔΩ ΜΕ ΑΓΓΛΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ) το 1961 και στο «Mr. and Mrs. Bridge» το 1990.

Έκαναν μαζί τρεις κόρες, την Elinor “Nell” Newman, τη Melissa “Lissy” Newman και την Claire “Clea” Olivia Newman.

Το 1968 ο Νιούμαν σκηνοθέτησε τη σύζυγό του στην ταινία «Rachel Rachel», για την οποία η Τζόαν κέρδισε τη δεύτερη από τις τέσσερις συνολικά υποψηφιότητες για Όσκαρ (Κέρδισε το Όσκαρ το 1958 για τα Τρία πρόσωπα της Εύας).

Ο Νιούμαν πήρε το δικό του Όσκαρ το 1987, για το «Χρώμα του χρήματος».

Πολ Νιούμαν – Τζόαν Γούντγουορντ: Ντρέσινγκ σαλάτας… και φιλανθρωπικό έργο

Πολ Νιούμαν - Τζόαν Γούντγουορντ: Ένας θρυλικός, αληθινός έρωτας

Πολ Νιούμαν - Τζόαν Γούντγουορντ: Ένας θρυλικός, αληθινός έρωτας

Εκτός οθόνης, το ζευγάρι συμμετείχε ενεργά σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, κυρίως στο ίδρυμα του ίδιου του Νιούμαν, το οποίο «γεννήθηκε» όταν ο ηθοποιός και ο συγγραφέας A.E. Hotchner άρχισαν αν φτιάχνουν ντρέσινγκ σαλάτας (ναι καλά διαβάζετε) για τους φίλους τους.

Ήταν τόσο δημοφιλείς οι ντρέσινγκ που αποφάσισαν να τις κάνουν επιχείρηση. «Ας τα δώσουμε όλα σε εκείνους που τα χρειάζονται!» είπε ο Νιούμαν. Σύντομα η εκπληκτική αυτή επιχείρηση αναπτύχθηκε κι άλλο πουλώντας σάλτσες ζυμαρικών, ποπ κορν και άλλα προϊόντα, με το 100% των εσόδων να πηγαίνει σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς (έχουν δοθεί πάνω από 485 εκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα). Ο Νιούμαν που λάτρευε τους αγώνες αυτοκινήτων, έγινε παράλληλα ένας πολύ επιτυχημένος οδηγός.

Πολ Νιούμαν – Τζόαν Γούντγουορντ: Χρυσό ζευγάρι

Τα πράγματα μπορεί να μην ήταν πάντα τέλεια. Σύμφωνα με τους New York Times το ζευγάρι παραδέχθηκε ότι ο γάμος του είχε σκαμπανεβάσματα κατά περιόδους.

Αλλά η γενική εικόνα του Νιούμαν και της Γούντγουορντ ήταν η εικόνα ενός ευτυχισμένου ζευγαριού.

Όσοι τους γνώρισαν υποστηρίζουν ότι οι δυο τους αγαπήθηκαν βαθιά. Αληθινά. Τρυφερά.

Ο Πολ Νιούμαν πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα το 2008, ήταν 83 ετών. Λίγο νωρίτερα γιόρτασε με την Γούντγουορντ 50 χρόνια γάμου – μια χρυσή επέτειο για το χρυσό ζευγάρι του Χόλιγουντ.

Πολ Νιούμαν - Τζόαν Γούντγουορντ: Ένας θρυλικός, αληθινός έρωτας

livethere.gr με πληροφορίες από bovary.gr