ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος φοβάται την Τζόρτζια Μελόνι;

Η Ιταλία τα τελευταία 32 χρόνια είχε 18 κυβερνήσεις και παρά τις καλές προσπάθειες του σημερινού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι να αντιμετωπίσει την κρίση του νέου κορωνοϊού, οι Ιταλοί ίσως κινούνται για μια άλλη απότομη αλλαγή στην πολιτική σκηνή της χώρας τους μέσα στους επόμενους μήνες.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο λαϊκιστής Ματέο Σαλβίνι ενδέχεται να μην βρεθεί στην μπροστινή θέση, εκτιμάει σε ανάλυσή το gzeromedia υποδεικνύοντας ένα άλλο ανερχόμενο αστέρι του λαϊκισμού στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας, την Τζόρτζια Μελόνι.

Η κατάσταση της Ιταλίας

Πριν από τρία χρόνια, ο Σαλβίνι φαινόταν πως θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας. Ωστόσο, μια σειρά πολιτικών λαθών, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης που άσκησε για την πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών το 2019, ανέτρεψαν τις εξελίξεις.

Ο Σαλβίνι παρέμεινε ο πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας, αλλά το 2020 η πανδημία κατέστρεψε την Ιταλία και την οικονομία της, αμβλύνοντας τη δύναμη του αντιμεταναστευτικού και αντιευρωπαϊκού αφηγήματος του Σαλβίνι, αφήνοντας παράλληλα τη χώρα εξαρτημένη από εξωτερική βοήθεια.

Μετά την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης, ο Ντράγκι, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κλήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Αντιμέτωπος με την πανδημία στην Ιταλία όπου ο κορωνοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους ανθρώπους από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, και την ανάγκη να συνεργαστεί με την ΕΕ για οικονομική ανακούφιση, ο Ντράγκι έτεινε χείρα συνεργασίας τόσο προς τα αριστερά όσο και προς τα δεξιά.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και το αντισυστημικό κόμμα Πέντε Αστέρων συμφώνησαν να ενταχθούν στον συνασπισμό του. Το ίδιο έκανε και η Λέγκα, το κόμμα του Σαλβίνι.

Τότε ο Σαλβίνι και η Λέγκα άρχισαν να πέφτουν στις δημοσκοπήσεις. Ορισμένοι ψηφοφόροι στους οποίους άρεσαν οι αντιμεταναστευτικοί κλονισμοί και οι επιθέσεις του εναντίον των ηγετών της ΕΕ αποφάσισαν ότι ο Σαλβίνι είχε ξεπουληθεί αφήνοντας τη Λέγκα να ενταχθεί στην κυβέρνηση του Ντράγκι, η οποία έχει αποδεχτεί τις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ με αντάλλαγμα τα οικονομικά πακέτα διάσωσης.

Αναζητώντας μια πιο αυθεντική ακροδεξιά εναλλακτική λύση, στράφηκαν στο κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» (Brothers of Italy), το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο που αρνήθηκε να συμμετάσχει στον συνασπισμό ενότητας του Ντράγκι. Από τότε, η ηγέτιδα του κόμματος, Τζόρτζια Μελόνι, ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις.

Μια έρευνα αυτόν τον μήνα από την Corriere della Sera, χαρακτήρισε τη Μελόνι τον δεύτερο πιο δημοφιλή πολιτικό στην Ιταλία μετά τον πρώην πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Ο Σαλβίνι φλερτάρει τώρα με την τέταρτη θέση, αφού έπεσε από το 39% που είχε πριν από ένα χρόνο στο 30%.

Μια σειρά από δημοσκοπήσεις αποκαλύπτει επίσης ότι τα «Αδέλφια της Ιταλίας» είναι τώρα το ταχύτερα ανερχόμενο κόμμα της χώρας και η Λέγκα είναι το κόμμα με την ταχύτερη πτώση. Η διαφορά που είχε η Λέγκα στις δημοσκοπήσεις έναντι όλων των κομμάτων έχει ελαττωθεί πάρα πολύ.

Ποια είναι η Μελόνι;

Μόλις 43 ετών, η Μελόνι έχει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στην πολιτική σκηνής της Ιταλίας. Έφηβη ακόμα, εντάχθηκε στην ομάδα νέων του Movimento Sociale Italiano (Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα), ένα τότε καινούριο φασιστικό κόμμα εμπνευσμένο από τον Μπενίτο Μουσολίνι.

Αφού μετακόμισε στη δεξιά πτέρυγα Alleanza Nazionale (Εθνική Συμμαχία), έγινε υπουργός νεολαίας σε μια από τις πολλές κυβερνήσεις με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 2008. Το 2014, βοήθησε στην ίδρυση των «Αδελφών της Ιταλίας».

Το κόμμα έχει σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη γραμμή του από ό, τι έχει η Λέγκα. «Αδέλφια της Ιταλίας» θέλουν να εμποδίσουν τους μετανάστες να φτάσουν στα ιταλικά λιμάνια, να αυξήσουν το ποσοστό γεννήσεων της Ιταλίας για να διευκολύνουν την ανάγκη που καλύπτει η μεταναστευτική εργασία και να υπερασπιστούν το τρίπτυχο «Θεός, πατρίδα και οικογένεια».

Αν και η Μελόνι δεν προτιμά την έξοδο της Ιταλίας από την ΕΕ, θέλει να «συζητήσει ξανά» τις υπάρχουσες συνθήκες της ΕΕ και το ενιαίο νόμισμα. Θέλει επίσης να τροποποιήσει το ιταλικό σύνταγμα ώστε να δώσει προτεραιότητα στο ιταλικό δίκαιο έναντι του ευρωπαϊκού δικαίου.

Αλλά είναι η απόφασή της να κρατήσει τα «Αδέλφια της Ιταλίας» εκτός της τρέχουσας κυβέρνησης που υπογραμμίζει το ταλέντο της ως πολιτικός με στρατηγική, σχολιάζει το gzeromedia.