Uncategorized

Ποιοι θα ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία

Σε μια μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει προχωρά το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την νέα ρύθμιση για τις οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση. Η έκπτωση θα οδηγήσει αυτομάτως εκτός ρύθμισης εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες καθώς, για να καμφθούν οι αντιρρήσεις των θεσμών, θα επιδιωχθεί να μην έχει οριζόντιο χαρακτήρα όπως είχε γίνει με την ρύθμιση των 100 δόσεων το 2015.

Η “έκπτωση” αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, θα αφορά στη θέσπιση αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την ένταξη στη ρύθμιση. Στην πράξη θα εξετάζεται η συνολική εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση κάθε οφειλέτη, όπως είναι το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα, οι καταθέσεις, τα επενδυτικά προϊόντα καθώς και η ακίνητη περιουσία που έχει στην κατοχή του. Βάσει ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα παρέχεται μέσω του taxisnet θα δίνεται άμεσα η απάντηση σε σχετική αίτηση του οφειλέτη για ένταξη στη ρύθμιση.

Η ρύθμιση, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, θα είναι απολύτως διακριτή σε σχέση με τη ρύθμιση που θα έρθει για οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. Στη Βουλή, εφόσον ευοδωθούν οι προσπάθειες να πειστούν οι θεσμοί και δώσουν το πράσινο φως, αναμένεται να έρθει το αργότερο έως τα μέσα Απριλίου και σε κάθε περίπτωση πριν το στήσιμο της κάλπης για τις ευρωεκλογές (και πιθανές εθνικές εκλογές) τον ερχόμενο Μάιο.

Το βασικό σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών για τη ρύθμιση οφειλών προς τις εφορίες περιλαμβάνει δυο παρεμβάσεις:

– τη βελτίωση της υφιστάμενης πάγιας ρύθμισης των 12 έως 24 μηνιαίων δόσεων που δίνεται σε όλους τους φορολογούμενους. Οι τακτικές φορολογικές οφειλές, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ ρυθμίζονται σε έως 12 δόσεις, ενώ οι έκτακτες οφειλές, όπως είναι τα φορολογικά και πολεοδομικά πρόστιμα ή ο φόρος κληρονομικών και δωρεών ρυθμίζεται σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις. Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν την αύξηση των μηνιαίων δόσεων της πάγιας ρύθμισης στις έως και 24 δόσεις με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου η ρύθμιση να γίνει περισσότερο προσωποποιημένη.

– τη θέσπιση μιας έκτακτης ρύθμισης για οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος του 2017. Ο αριθμός των δόσεων της έκτακτης ρύθμισης που θα παραμείνει ζωντανή για μερικούς μήνες, δίνοντας ένα χρονικό παράθυρο ένταξης σε αυτή σε εκατομμύρια φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, θα μπορεί να φθάνει ακόμη και τις 120. Η ρύθμιση δεν θα είναι “τυφλή” και οριζόντια αλλά, όπως αναφέρθηκε, θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν φορολογούμενοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν μεγάλες οφειλές του παρελθόντος αλλά έχουν τη δυνατότητα να τηρήσουν μια ρύθμιση με πολλές δόσεις και χαμηλό ποσό μηνιαίας δόσης.

Προϋπόθεση για να ενταχθεί ένας φορολογούμενος στη ρύθμιση θα είναι να έχει ρυθμίσει με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή να έχει εξοφλήσει τις οφειλές του 2018 προς τη φορολογική διοίκηση.

Του Σπύρου Δημητρέλη – capital.gr