ΕΛΛΑΔΑ

Πλάτανος… 828 ετών στη Θεσσαλονίκη

Σε διατηρητέα μνημεία της φύσης αναμένεται να ανακηρυχθούν τέσσερα υπεραιωνόβια πλατάνια της Θεσσαλονίκης, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή των Κάστρων, στην πλατεία Ναυαρίνου, στην οδό Αποστόλου Παύλου και συγκεκριμένα στην είσοδο του τουρκικού προξενείου και στην περιοχή Λευκού Πύργου.

Η χρονολόγηση των πλατανιών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έγινε με την επιστημονική μέθοδο των τρυπανιδίων.

Το πλατάνι που βρίσκεται στα Κάστρα μετρά 828 χρόνια ζωής, ενώ το δέντρο που βρίσκεται στην πλατεία Ναυαρίνου είναι 310 ετών. Τα δε πλατάνια στον Λευκό Πύργο και το τουρκικό προξενείο ξεπερνούν τους δύο αιώνες, καθώς το πρώτο είναι 235 ετών και το δεύτερο 205.

Η κήρυξη των πλατανιών σε διατηρητέα μνημεία της φύσης θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και στόχος της διοίκησης του κεντρικού δήμου είναι να προστατευθούν και να διατηρηθούν στο διηνεκές ως φυσική κληρονομιά για την περιοχή και για τις μέλλουσες γενιές.

Αν και είναι νεότερος, ο μεγαλύτερος σε μέγεθος πλάτανος είναι αυτός απέναντι από τον Λευκό Πύργο, στην πλατεία Τσιρογιάννη, με ύψος που φτάνει τα 26,4 μέτρα και στηθιαία διάμετρο 140 εκ. Ο πλάτανος στην περιοχή των Κάστρων, στην οδό Ακροπόλεως και Επταπυργίου, έχει ύψος 12 μέτρα και στηθιαία διάμετρο 122 εκατ. και φαίνεται πως το μέγεθος του δεν έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία 120 έτη.

Το πλατάνι που γειτονεύει με το τουρκικό προξενείο και το Μουσείο Ατατούρκ έχει ύψος 21 μέτρα, ενώ στην πλατεία Ναυαρίνου, δίπλα στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου του Γαλεριανού συγκροτήματος, βρίσκεται ένα πλατάνι που έστεκε την εποχή της τουρκοκρατίας πλάι στη δημόσια κρήνη.