ΕΛΛΑΔΑ

Παρουσίαση ημερολογίου «Φύσηξε Βαρδάρης 2024: Τα τραγούδια του Βαρδάρη»

Η «Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας προχωράει στην έκδοση του πέμπτου κατά σειρά θεματικού ημερολογίου «Φύσηξε Βαρδάρης» που επιμελείται ο Θωμάς Κοροβίνης.

Το ημερολόγιο για το 2024, μετά την επιτυχημένη πορεία του περσινού, έχει ως θέμα «Τα τραγούδια του Βαρδάρη». Πρόκειται για μια πρωτότυπη πολυσυλλεκτική ατζέντα στις σελίδες της οποίας φιλοξενούνται τραγούδια. Ο κάθε μήνας κάνει την είσοδό του με μια μουσική πρόταση. Για ακόμη μια φορά εξαίρετοι μουσικοί, (Περικλής Βραχνός, Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Καίσαρας Κίκης, Αλμπένα Κούτοβα, Γιάννης Μήτσης και Θωμάς Πέτρου, Δημήτρης Μυστακίδης, Δημήτρης Νικολούδης, Γιώργος Χριστιανάκης, Γιώργος Χριστοδούλου), και μουσικά σχήματα (The Speakeasiesswingband, Ψύλλοι στ’ άχυρα, η μουσική ομάδα του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης με την συμμετοχή του Γιάννη Τσιάτσου) συμμετέχουν με μια επανεκτέλεση μια διασκευή, κάποιο πρωτότυπο τραγούδι, ή τη μελοποίηση κάποιου ποιήματος, που αναφέρονται στη Θεσσαλονίκη, τον Βαρδάρη, την ατμόσφαιρά του.

Σ’ αυτή την ατμόσφαιρα μας εισάγουν και τα κείμενα σημαντικών λογοτεχνών (Θωμάς Κοροβίνης, Εύη Κουτρουμπάκη, Κώστας Μπαρμπάτσης) που αναφέρονται στα τραγούδια του Βαρδάρη, στα κέντρα διασκέδασης της περιοχής, σε γνωστούς μουσικούς-συνθέτες (Καλδάρας, Βαμβακάρης, Μπίνης, Τσιτσάνης), καθώς και σε καθημερινούς ανθρώπους που έγραψαν τη δική τους ιστορία μέσα και έξω από αυτά.

Δύο εξαίρετοι εικαστικοί ο Σώτος Ζαχαριάδης και η Λευκή Χριστίδου συνδράμουν, με ζωγραφικά έργα που παραχώρησαν, στο αισθητικό αποτέλεσμα του ημερολογίου.

Το κάθε ημερολόγιο περιλαμβάνει CD της μουσικής συλλογής καθώς και έναν μοναδικό κωδικό για την ακρόασή του από υπολογιστή ή smartphone.

Όλοι οι μουσικοί, συνθέτες και καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς. Τα έσοδα από την πώληση και αυτού του ημερολογίου θα διατεθούν από την «Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη» για δράσεις και παρεμβάσεις στην περιοχή του Βαρδάρη.

Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που η αλληλεγγύη και η αφιλοκερδής συμμετοχή δεν είναι αυτονόητες, η παρουσία αυτών των εμπνευσμένων μουσικών, εικαστικών, λογοτεχνών, που εναπόθεσαν τη δική τους ψηφίδα για τη δημιουργία αυτού του ημερολογίου, συνθέτοντας, γράφοντας, ηχογραφώντας ή παραχωρώντας το έργο τους, ηχεί σαν μια νότα αισιοδοξίας.

Η παρουσίαση του ημερολογίου θα διεξαχθεί την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, στην στοά της Αμερικάνικης Αγοράς (Μοναστηρίου 4), στις 19:00.

Την παρουσίαση συντονίζει ο ραδιοφωνικός παραγωγός – δημοσιογράφος Γιάννης Τσολακίδης.

Θα μιλήσουν οι: Θωμάς Κοροβίνης (συγγραφέας – επιμελητής ημερολογίου), Εύη Κουτρουμπάκη (φιλόλογος – συγγραφέας), Κώστας Μπαρμπάτσης (εκπαιδευτικός) καθώς και τα μέλη της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη.

Θα παίξουν ζωντανά:
Περικλής Βραχνός, Κωνσταντίνος Γκαϊφύλλιας, Καίσαρας Κίκης, Αλμπένα Κούτοβα, Γιάννης Μήτσης και Θωμάς Πέτρου, Δημήτρης Μυστακίδης, Δημήτρης Νικολούδης, Γιάννης Τσιάτσος και Ομάδα Μουσικής ΠΠΑ, Ψύλλοι στ’ άχυρα

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης θα υπάρχει διερμηνεία στη νοηματική από τη Smiyl και τον Σπύρο Κουζέλη.

Λίγα λόγια για το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας:

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας είναι πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, λειτουργεί με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ και στεγάζεται στην περιοχή του Βαρδάρη. Βασικός άξονας λειτουργίας του Προγράμματος είναι η στήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης από νόμιμες και παράνομες ουσίες και τυχερά παιχνίδια, καθώς επίσης και του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός τους. Το Πρόγραμμα είναι ανοιχτό και όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν. Κύριος στόχος του Προγράμματος είναι η υποστήριξη ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης με βάση τις αρχές της αυτοβοήθειας/ αλληλοβοήθειας. Η πρόταση του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας για απεξάρτηση και κοινωνική ένταξη δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη συλλογικών δράσεων που σχετίζονται με την ιστορία, τον πολιτισμό και τα τοπικά χαρακτηριστικά των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται.

Λίγα λόγια για την Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη:

Η «Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη» είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας και αποτελείται από μέλη του προγράμματος, προσωπικό, εθελοντές και εταίρους στο κοινωνικό πεδίο με σκοπό την από κοινού δράση για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της θρυλικής περιοχής του Βαρδάρη. Κεντρικός στόχος της ομάδας είναι η επανασύνδεση των μελών της με τον κοινωνικό τους χώρο, η υλοποίηση παρεμβάσεων μικρής κλίμακας για την βελτίωση της εικόνας του Βαρδάρη, η συνεργασία με άλλους φορείς και συλλογικότητες της πόλης καθώς και ο προβληματισμός σχετικά με το μέλλον της περιοχής του Βαρδάρη.