ΕΛΛΑΔΑ

Παραμονή Πρωτοχρονιάς με μέτρα και ανησυχία

Με αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς, όπως και τα Χριστούγεννα, θα εορταστεί φέτος η Πρωτοχρονιά, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός που μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο των κρουσμάτων.

Κυβέρνηση και ειδικοί ανησυχούν για τον σταθερά αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων, με τη χώρα να βρίσκεται ήδη σε lockdown 8 εβδομάδες.

Παράταση περιοριστικών μέτρων

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην ΠΕ Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, λαμβάνονται έκτακτα περιοριστικά μέτρα από την Πέμπτη 31-12-2020 και ώρα 06:00 μέχρι το Σάββατο 09-01-2021, όταν και θα αξιολογηθούν εκ νέου τα δεδομένα.

Συγκεκριμένα ισχύει:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των της ΠΕ Καλύμνου, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός του νησιού
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ)

Η επιδημιολογική εικόνα οδήγησε στην εκ νέου παράταση των περιοριστικών μέτρων στους Δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας στη Δυτική Αττική, έως και τις 06:00 της 6ης Ιανουαρίου, μετά την ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, με βάση τη διατήρηση του αυξημένου ιικού φορτίου στις δύο αυτές περιοχές. Τα έκτακτα μέτρα έχουν αρθεί για τον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας.

Για την Κοζάνη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων γνωστοποίησε την παράταση ισχύος των περιοριστικών μέτρων έως τις 6 Ιανουαρίου (06:00) στους δήμους Κοζάνης (96 ενεργά κρούσματα, έναντι 152 στις 23/12), Εορδαίας (93/115) και Βοΐου (34/35). Αντιθέτως, ομόφωνα αίρονται οι περιορισμοί στους δήμους Σερβίων και Βελβεντού (2 και 3 ενργά κρούσματα τώρα, αντίστοιχα).

Για την Τοπική Ενότητα Θεσπιέων του δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων της ΠΕ Βοιωτίας η κατάσταση είναι βελτιωμένη, ωστόσο σχετικές αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα που λήγουν την Πέμπτη θα ληφθούν σήμερα.

Επιπλέον, λόγω έντονου επιδημιολογικού φορτίου στην Τοπική Κοινότητα Κέλλης του δήμου Αμυνταίου της ΠΕ Φλώρινας αποφασίστηκε από σημερα, στις 6 το πρωί, και για 10 ημέρες, θα ισχύσουν τα ίδια πρόσθετα μέτρα που ισχύουν για τις Θεσπιές.

Αυστηροί κανόνες για σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς

Οι αρχές προετοιμάζονται σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, ώστε να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις και εφιστούν την προσοχή στους πολίτες, αναφορικά με τα ρεβεγιόν στα σπίτια.

Η κυβέρνηση συστήνει ρεβεγιόν σε κλειστό κύκλο, ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα συνωστισμού, τονίζοντας πως δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες.

H απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επομένης, όπως όλες τις άλλες μέρες. Επιπλέον, όπως και τα Χριστούγεννα, απαγορεύονται τα κάλαντα.

Για τις εκκλησίες προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια με παρουσία πιστών: ένας πιστός ανά 15τμ με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς.

Όσον αφορά τη μετακίνηση προς τις οικογενειακές συναθροίσεις για τους εορτασμούς, θα πρέπει να αποστέλλουν πρέπει οι πολίτες να αποστέλλουν SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 ή να υπάρχει η αντίστοιχη βεβαίωση κίνησης.

942 νεα κρούσματα

ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 942 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα (χθες 1.047), εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 58 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ενώ 443 νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.