ΖΩΗ

Πίνετε τον καφέ σας σκέτο; Τότε είστε γενετικά τυχεροί

Προτιμάτε τον καφέ σας σκέτο; Τότε κατά πάσα πιθανότητα σας αρέσει και η μαύρη σοκολάτα, σύμφωνα με νέα έρευνα που εντοπίζει την προέλευσης αυτών των δύο προτιμήσεων. Εάν ανήκετε στους ανθρώπους που προτιμούν αυτά τα δύο, τότε συγκαταλέγεστε στους γενετικά τυχερούς που έχουν ένα συγκεκριμένο στοιχείο, το οποίο μπορεί να σας διασφαλίσει ενδεχομένως μία υγιέστερη ζωή.

Συγκεκριμένα, έρευνες καταδεικνύουν ότι όσοι καταναλώνουν σκέτο καφέ με μέτρο – μεταξύ 3 και 5 ποτήρια την ημέρα – έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν ορισμένες ασθένειες, μεταξύ άλλων Parkinson’s, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και κάποιες μορφές καρκίνου.

Τα οφέλη αυτά τείνουν να ενισχύονται για όσους δεν βάζουν τίποτα στον καφέ τους, όπως γάλα, ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά.

«Το ξέρουμε ότι υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις που καταδεικνύουν πως υπάρχουν οφέλη στην κατανάλωση καφέ για την υγεία. Ωστόσο, όποιος συνιστά σε άλλον να πιει καφέ, του συστήνει ουσιαστικά να καταναλώσει σκέτο καφέ, διότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του σκέτου και του καφέ με γάλα και ζάχαρη», δηλώνει η Marilyn Cornelis, καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στο Northwestern:

«Το ένα δεν έχει θερμίδες. Το δεύτερο μπορεί να έχει εκατοντάδες θερμίδες και οι επιπτώσεις του για την υγεία μπορούν να έιναι αρκετά διαφορετικές», συμπλήρωσε η ίδια.

Σε έρευνα της Cornelis και της ομάδας της, ανακαλύφθηκε ότι υπάρχει μία γενετική παραλλαγή που ενδεχομένως συμβάλλει στις προτιμήσεις ορισμένων να καταναλώνουν περισσότερες από μία κούπες καφέ την ημέρα. «Οι άνθρωποι με αυτό το γονίδιο μεταβολίζουν την καφεΐνη ταχύτερα, επομένως οι διεγερτικές της ικανότητες φεύγουν ταχύτερα και οφείλουν να πιουν κι άλλο καφέ».

Επίσης, σε νεότερη έρευνα εντοπίστηκε ότι όσοι μεταβολίζουν ταχύτερα την καφεΐνη προτιμούν τον σκέτο και πικρό καφέ. Επίσης, η ίδια γενετική παραλλαγή εντοπίζεται και σε άτομα που προτιμούν το σκέτο τσάι και την πικρή σοκολάτα.

Οι προτιμήσεις αυτές δεν είναι τυχαίες σύμφωνα με την έρευνα. Αντιθέτως, όσοι έχουν αυτό το γονίδιο προτιμούν τον σκέτο καφέ ή τσάι, διότι συνδέουν την πικρή γεύση με την επαγρύπνηση που προσφέρει η καφεΐνη.

«Η ερμηνεία μας είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι συνδέουν την φυσική πικρή γεύση του καφέ με τον αντίκτυπο που έχει ψυχοσωματικά. Μαθαίνουν να συσχετίζουν την πικρή γεύση με την καφε με την ώθηση που νιώθουν», τονίζει η Cornelis.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN