ΖΩΗ

Ο Ψιθυριστής – Alex North

Αν αφήσεις μία πόρτα ανοιχτή μία σταλιά,
τους ψιθύρους θα ακούσεις μέσα στη σιγαλιά.

Έξω μόνος να παίζεις αν κάποτε αρχίσεις,
τότε ίσως στο σπίτι να μην ξαναγυρίσεις.

Στο παράθυρο σύρτης αν μείνει ανοιχτός,
θα έρθει να σου χτυπήσει το τζάμι αυτός.

Και μοναχός αν νιώθεις και έχεις μάτια θλιμμένα,
θα έρθει ο ψιθυριστής για να αρπάξει και σένα.

Ένα παιδικό τραγουδάκι που από στόμα σε στόμα μεταφέρεται τα τελευταία είκοσι χρόνια και χαρακτηρίζει τον Ψιθυριστή, τον κατά συρροή δολοφόνο πέντε μικρών αγοριών. Αν και ο αυτουργός είναι έγκλειστος στη φυλακή, η ιστορία του παραμένει ανατριχιαστική. 

Στο Φέδερμπανκ έδρασε ο Ψιθυριστής. Παρατσούκλι που του δόθηκε επειδή πήγαινε τις νύχτες έξω από τα παράθυρα των θυμάτων του και τους ψιθύριζε. Τα απήγαγε και τα κρατούσε μέχρι που μετά από λίγο καιρό τα πτώματά τους βρίσκονταν παρατημένα με το μπλουζάκι τους να καλύπτει το πρόσωπό τους. Τέσσερα πτώματα, πέντε απαγωγές. Το πέμπτο πτώμα δε βρέθηκε και ο δράστης αρνούνταν να δώσει πληροφορίες.

Είκοσι χρόνια έχουν περάσει και το Φέδερμπανκ είναι πλέον ένα ήσυχο χωριό που επιλέγουν ο Τομ Κένεντι με τον γιο του Τζέικ να μετακομίσουν μετά τον θάνατο της Ρεμπέκα, συζύγου και μητέρας. Μια νέα αρχή που ευελπιστούν ότι θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τον χαμό της Ρεμπέκα και θα βοηθήσει τη σχέση πατέρα-γιου.

Μόνο που ήδη έχει χαθεί ακόμη ένα παιδί. Και ο Τζέικ ακούει ψιθύρους έξω από το παράθυρό του. Συνομιλεί με φανταστικούς φίλους και ζωγραφίζει αλλόκοτα πράγματα.

Τι συμβαίνει αλήθεια στο Φέδερμπανκ; Ποιος απήγαγε το μικρό αγόρι και ποιος θέλει τον Τζέικ; 

Ένα ψυχολογικό θρίλερ με έντονο το αστυνομικό στοιχείο, που διαβάζεται απνευστί. Τρομακτικό και ανατριχιαστικό. Η απειλή είναι ξεκάθαρη σε κάθε σελίδα. Ο φόβος κυριαρχεί στους ήρωες του βιβλίου και καταφέρνει να μεταδοθεί αυτούσιος και κλιμακούμενος στον αναγνώστη. Ο χειρότερος φόβος ενός γονιού ζωντανεύει. Η απώλεια του παιδιού του, η κακοποίησή του, η δολοφονία του. Και η οργή για τον δολοφόνο που συνεχίζει το μακάβριο έργο του…  Άπειρες στιγμές που το αίμα παγώνει μπρος στις εξελίξεις. Συνεχείς ανατροπές και ανακαλύψεις αλλάζουν την πορεία της υπόθεσης, δημιουργώντας την ανάγκη να συνεχίσεις την ανάγνωση. Αν και οι δολοφονίες των μικρών παιδιών είναι αποτροπιαστικές, ο συγγραφέας καταφέρνει να αγγίξει το θέμα με σεβασμό, χωρίς να επεκταθεί σε φρικιαστικές λεπτομέρειες των θανάτων τους.

Το μεταφυσικό στοιχείο υπάρχει έντονο από την αρχή μέχρι το τέλος, εντείνοντας την αίσθηση φόβου και αγωνίας.

Ο Ψιθυριστής
Ο Ψιθυριστής

Όμως, πέρα από θρίλερ, ο Ψιθυριστής είναι ένα βιβλίο που εστιάζει κυρίως στις ανθρώπινες σχέσεις. Παρόλο που η πλοκή του είναι αστυνομική, η δυναμική του έγκειται στον ανθρώπινο πόνο και την απώλεια. Η σχέση πατέρα και γιου παρουσιάζεται εις τριπλούν: του Τομ Κένεντι με τον γιο του, του Τομ με τον πατέρα του, και του Ψιθυριστή με τον δικό του γιο. Τρεις διαφορετικές σχέσεις που παρουσιάζονται και από τις δύο πλευρές και δίνουν την ευκαιρία στον αναγνώστη να κοιτάξει κατάματα τους εμπλεκόμενους και να γνωρίσει σε βάθος τον ψυχισμό του καθενός. Τα συναισθήματα και οι σκέψεις τους παρουσιάζονται απλά, αβίαστα, χωρίς φίλτρα και υπερβολές. Μια διεισδυτική ματιά σε ανθρώπους διαφορετικούς, που όμως όλοι τους έχουν κοινή συνιστώσα την αποδοχή. Καθένας τους παλεύει με τους δικούς του δαίμονες και ορίζει τη ζωή του με γνώμονα το παρελθόν και ό,τι αποκόμισε από αυτό.

Η απώλεια της Ρεμπέκα, της οποίας τα αίτια θανάτου δεν διευκρινίζονται, αποτελεί για τον Τομ και τον Τζέικ το σημείο ένωσής τους αλλά και δυσλειτουργίας της σχέσης τους. Η Ρεμπέκα ήταν αυτή που ένωνε την οικογένεια και, όταν αυτή δε υπάρχει πια, πατέρας και γιος δυσκολεύονται να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον, δεν ξέρουν πώς να δεθούν, πώς να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Η απειλή του Ψιθυριστή, αλλά και η εμφάνιση του πατέρα του Τομ, βοηθούν να κατανοήσουν τη σχέση τους και να βρουν τον τρόπο να δείξουν τα συναισθήματά τους.

Αγάπησα όλους τους καλούς ήρωες. Κατανόησα τα κίνητρα των κακών ηρώων. Είναι τόσο καλογραμμένο το μυθιστόρημα που δεν αφήνει πουθενά κενά, δεν υπάρχουν παραλείψεις. Οι ήρωες σκιαγραφούνται πλήρως, τα γεγονότα ρέουν αβίαστα, η ισορροπία ανάμεσα σε δράση και συναίσθημα είναι καταπληκτική. Το σκοτάδι και το φως εναλλάσσονται δημιουργώντας μια υπέροχη, εθιστική ιστορία.

Ο Ψιθυριστής είναι το πρώτο βιβλίο του Alex North και το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Περιμένω με ανυπομονησία το επόμενο.

ΠερίληψηΑν αφήσεις μια πόρτα ανοιχτή μια σταλιά, τους ψιθύρους θ’ ακούσεις μέσα στη σιγαλιά…
Συντετριμμένος ακόμα από το θάνατο της γυναίκας του, ο Τομ Κένεντι μετακομίζει, μαζί με το γιο του, τον μικρό Τζέικ, στο γαλήνιο χωριουδάκι Φέδερμπανκ, αναζητώντας μια καινούργια αρχή.
Αλλά το Φέδερμπανκ κρύβει ένα σκοτεινό παρελθόν. Πριν από είκοσι χρόνια, ένας διεστραμμένος δολοφόνος απήγαγε και σκότωσε πέντε μικρά αγόρια. Μέχρι να συλληφθεί τελικά, ο δολοφόνος ήταν γνωστός ως «ο Ψιθυριστής».
Φυσικά, ο Τομ και ο Τζέικ δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν για μια τόσο παλιά ιστορία καθώς προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα τους ζωή και στο καινούργιο τους σπίτι. Μόνο που τώρα αγνοείται άλλο ένα αγόρι. Και μετά ο Τζέικ αρχίζει να φέρεται παράξενα.
Λέει ότι ακούει ψιθύρους στο παράθυρό του…