ΣΠΟΡ

Ο «τρελός χορός» των δισεκατομμυρίων στην Premier League

Ο «τρελός χορός» των δισεκατομμυρίων στην Premier League

Ποια ενεργειακή κρίση και ποια ακρίβεια; Η Premier League δεν επηρεάζεται από τέτοια! Είναι το καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη, με τους περισσότερους χορηγούς και τα πιο ακριβά τηλεοπτικά δικαιώματα τα οποία για το 2022 ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 12,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διανομή τους σε όλο τον πλανήτη.

Άρα με δεδομένο αυτό τον «τρελό χορό των δισ», φαντάζει λογικό το νέο μεταγραφικό ρεκόρ που καταρρίφθηκε αυτήν την εβδομάδα. Συγκεκριμένα οι 20 σύλλογοι της Premier League έχουν ήδη δαπανήσει 1,72 δισ ευρώ, δηλαδή 100 εκατομμύρια περισσότερα από το καλοκαίρι του 2017 όταν είχε καταγραφεί το σχετικό ρεκόρ (1,62 δισ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 30 χρόνια Premier League, όταν το ποδόσφαιρο άλλαξε για πάντα (ΒΙΝΤΕΟ)

Όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, στις οκτώ ημέρες που απομένουν έως το τέλος της μεταγραφικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα σπάσει το φράγμα των 2 δισ. Παράλληλα, έχει αυξηθεί σημαντικά το κατά κεφαλήν ποσό που ξοδεύεται για νεοαποκτηθέντες ποδοσφαιριστές, αφού το εφετινό ρεκόρ αφορά 107 μεταγραφές (μ.ο. περίπου 16 εκατομμύρια ανά παίκτη!), ενώ το αντίστοιχο του 2017 ήταν για 140 παίκτες (μ.ο. 11,5 εκατομμύρια).

Πρωταγωνίστρια στις δαπάνες είναι η νεοφώτιστη Νότιγχαμ Φόρεστ του Βαγγέλη Μαρινάκη με 150.000.000 ευρώ, ενώ άλλοι οκτώ σύλλογοι της Premiership έχουν ξοδέψει εννιαψήφιο ποσό (πάνω από 100.000.000). Επίσης, τα καθαρά έξοδα των 20 ομάδων για αγορά, δηλαδή εάν αφαιρέσουμε τα έσοδα από τις πωλήσεις, «αγγίζουν» το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Μόνο οι δέκα top μεταγραφές στην Αγγλία κόστισαν συνολικά 600.000.000 και είναι οι εξής:

Ο «τρελός χορός» των δισεκατομμυρίων στην Premier League