ΕΛΛΑΔΑ

Ο Λογχμάν Γκασεμί έμαθε τη Θεσσαλονίκη να τρώει κουρδικά γλυκά

Ο Λογχμάν Γκασεμί έμαθε τη Θεσσαλονίκη να τρώει κουρδικά γλυκά

Πολιτικός πρόσφυγας από το Ιράν, ο Λογχμάν Γκασεμί βρήκε μια δεύτερη πατρίδα στη Θεσσαλονίκη, όπου άνοιξε το δικό του ιδιαίτερο ζαχαροπλαστείο.

Καρύδα, σαφράν, κάρδαμο και ροδόνερο. Μυρωδιές Ανατολής. Αυτά είναι τα πιο κοινά καρυκεύματα στα γλυκά που παρασκευάζει ο πεπειραμένος μάστορας Λογχμάν Γκασεμί στο ζαχαροπλαστείο που διατηρεί στη Θεσσαλονίκη, το Laadeh, μια λέξη που σημαίνει τόπος με αφθονία παραδοσιακών χειροποίητων προϊόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο πιο γνωστός σαλεπιτζής της Θεσσαλονίκης

Ο Κούρδος Λογχμάν, ζαχαροπλάστης αναντάμ παπαντάμ, εγκατέλειψε ως πολιτικός πρόσφυγας το Ιράν το 2013 και εγκαταστάθηκε στο Ιρακινό Κουρδιστάν, όπου δημιούργησε το δικό του ζαχαροπλαστείο. Δυστυχώς, λίγα χρόνια αργότερα, το 2016, σε μια τρομοκρατική ενέργεια, το ζαχαροπλαστείο καταστράφηκε και ο ίδιος αναγκάστηκε να ξενιτευτεί για ακόμα μία φορά. Έφτασε με τα πόδια στην Τουρκία, εργάστηκε για έξι μήνες και στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 2017, έφυγε για τη Σάμο, όπου παρέμεινε δύο μήνες. Ταξίδεψε ξανά, αυτή τη φορά για τη Θεσσαλονίκη, και έπιασε δουλειά ως βοηθός σε ένα ζαχαροπλαστείο της πόλης.

Δεν είχε έρθει όμως ακόμη η ώρα για να ριζώσει κάπου για τα καλά, κι έτσι αποφάσισε να πάρει και πάλι τον δρόμο της αναζήτησης, για να βρει την τύχη του στη Νορβηγία. Παρέμεινε στη σκανδιναβική χώρα μόλις λίγους μήνες κι εκεί πια διαπίστωσε πως η Θεσσαλονίκη τού είχε κλέψει την καρδιά. Πήρε λοιπόν τη γενναία απόφαση να επιστρέψει για να ανοίξει το δικό του ζαχαροπλαστείο στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τις πάνω από 150 συνταγές παραδοσιακών κουρδικών γλυκών που κουβαλάει στα τεφτέρια του. Ένα ζαχαροπλαστείο-μίνι μάρκετ ακριβώς μπροστά στο Μπέη Χαμάμ, στο κέντρο της πόλης, με ένα παρασκευαστήριο γηπεδικών διαστάσεων. Έριξε μπόλικη προσωπική δουλειά. «Το ξεκίνημα μιας επιχείρησης δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Για μένα, επιχείρηση σημαίνει ένα αδιάκοπο ταξίδι προς την επιτυχία», λέει ο ίδιος.

Παραδοσιακές κουρδικές λιχουδιές

Τα κουρδικά γλυκά δεν είναι πλουμιστά, έχουν μια συστολή, μα δεν τους λείπει και η φινέτσα. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιεροτελεστίας του μαύρου περσικού τσαγιού. Πρόκειται κυρίως για μικρά γλυκά κεράσματα, βουτήματα και μπισκότα. Ο Λογχμάν φτιάχνει με ελληνικές πρώτες ύλες τα ναργκίλι, κάτι συννεφένια μπισκότα με ινδοκάρυδο, τα κέσμεσι, που είναι γεμισμένα με σταφίδες, τα μπάμιε και τα ζούλμπια, που είναι τηγανητές σιροπιασμένες λιχουδιές, κάτι ανάμεσα σε λουκουμάδες και τουλούμπες και πολύ συχνά σερβίρονται ανάμεικτα. Κάποιες μέρες ετοιμάζει σολεζάρ, που είναι μια πουτίγκα ρυζιού κατακίτρινη από το σαφράν, γκιαζ, που είναι ένα είδος μαντολάτου με φυστίκια κελυφωτά, και τον σκουρόχρωμο σαν σοκολάτα χαλβά με καβουρδισμένο σιτάλευρο, ροδόνερο, σαφράν, αμύγδαλα, φυστίκια και μια επίγευση βαθιά και χορταστική. Είναι επίσης επιδέξιος τεχνίτης του κουρδικού μπακλαβά (paklawa), που είναι ανάλαφρος σαν φτερό και σχεδόν καταπράσινος από τα φυστίκια.

Laadeh
Μητροπολίτου Γενναδίου 10, Θεσσαλονίκη

Νικολέτα Μακρυωνίτου-gastronomos.gr