ΚΟΣΜΟΣ

Ο κορωνοϊός σαρώνει στο Έβερεστ

Τουλάχιστον 100 κρούσματα του κορωνοϊού υπάρχουν αυτή τη στιγμή ανάμεσα στους ορειβάτες και το υποστηρικτικό προσωπικό στο Έβερεστ, αποκαλύπτει ορειβάτης, την ώρα που οι αρχές του Νεπάλ αρνούνται τη διασπορά του ιού στην κορυφή του κόσμου.

Ο Αυστριακός Λούκας Φούρτενμπαχ, που την περασμένη εβδομάδα εγκατέλειψε την ανάβασή του στο Έβερεστ υπό το φόβο του ιού, είπε στον Guardian ότι ένας από τους έξι ξένους οδηγούς του και έξι σέρπα βρέθηκαν θετικοί.

«Έχουμε τουλάχιστον 100 άτομα θετικά στον κορωνοϊό στη κατασκήνωση βάση του βουνού και μετά οι αριθμοί ίσως να είναι κοντά στους 150 ή τους 200», είπε.

Και πρόσθεσε πως καταλαβαίνει ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα στην βάση του Έβερεστ γιατί βλέπει ανθρώπους που είναι εμφανώς άρρωστοι και ακούει άλλους να βήχουν μέσα στις σκηνές τους.

Συνολικά, 408 ξένοι ορειβάτες έχουν πάρει άδεια να ανέβουν το Έβερεστ αυτή τη σεζόν, με τη βοήθεια αρκετών εκατοντάδων σέρπα και υποστηρικτικού προσωπικού, που έχουν κατασκηνώσει στη βάση του βουνού από τον Απρίλιο.

Οι περισσότερες ομάδες βρίσκονται στη βάση, ελπίζοντας ότι ο καιρός θα βελτιωθεί την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να κάνουν την προσπάθειά τους να ανέβουν στην κορυφή, πριν η ορειβατική περίοδος κλείσει, στα τέλη  του μήνα.

Οι αρχές του Νεπάλ αρνούνται ότι υπάρχουν ενεργά κρούσματα, προφανώς σε μία προσπάθεια να διασώσουν τη σεζόν που αποφέρει σημαντικά έσοδα στη χώρα. Η ανάβαση στο Έβερεστ είχε απαγορευτεί πέρυσι, λόγω της πανδημίας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα σταμάτησε τις αναβάσεις στη δική της πλευρά του Έβερεστ, υπό το φόβο ότι ο ιός θα μεταδοθεί από την πλευρά του Νεπάλ.