ΚΟΣΜΟΣ

Ο εφιάλτης της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη

Ο εφιάλτης της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη

Πρωτοφανής καύσωνας και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές πλήττουν τις ευρωπαϊκές χώρες, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Συνεχίζει να βιώνει τον πύρινο εφιάλτη η Γαλλία. Πυροσβέστες από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ρουμανία και η Ελλάδα, βρίσκονται επί γαλλικού εδάφους για να βοηθήσουν στις προσπάθειες κατάσβεσης αρκετών πυρκαγιών που μαίνονται σε δασικές εκτάσεις, εν μέσω αλλεπάλληλων κυμάτων καύσωνα και ιστορικής ξηρασίας.

«Δεν έχει σημασία η χώρα, είμαστε πυροσβέστες και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής Ρουμάνος πυροσβέστης Κριστιάν Μπουχαιάνου, στη Ζιρόντ. Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους οι φωτιές έχουν απανθρακώσει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, ενώ έχουν εκτοπίσει χιλιάδες κατοίκους.

Η Γαλλίδα διοικητής Στεφανί Μαρτίν καλωσόρισε τους ξένους πυροσβέστες σε μια περιοχή που οι εγχώριες πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη επί εβδομάδες. «Οι πυροσβέστες μας είναι κουρασμένοι μετά από έναν μήνα μάχης με τις φλόγες. Είναι σημαντική η υποστήριξή τους. Εμείς πλέον μπορούμε να επικεντρωθούμε σε άλλες επιχειρήσεις», είπε.

Πάνω από 400.000 στρέμματα έχουν απανθρακωθεί φέτος στη Γαλλία σύμφωνα με την κυβέρνηση, ή 500.000 σύμφωνα με ευρωπαϊκά δεδομένα από δορυφόρους. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έκταση πολλαπλάσια από τον ετήσιο μέσο όρο της τελευταίας δεκαπενταετίας και το καλοκαίρι δεν έχει καν τελειώσει.

Ο εφιάλτης της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη

Πυρκαγιές μαίνονται σε Ισπανία και Πορτογαλία

Ισπανία και Πορτογαλία βρίσκονται επίσης αντιμέτωπες με μεγάλες πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι. Στην κεντρική Πορτογαλία, μια τεράστια πυρκαγιά μαίνεται για έβδομη μέρα, με 1.600 πυροσβέστες και 13 αεροσκάφη να επιχειρούν για την κατάσβεσή της. Η φωτιά έχει καταστρέψει σχεδόν το 15% του εθνικού πάρκου Σερα Ντα Εστέλα. Αφού ξεκίνησε στην περιοχή Κοβίλχα το Σάββατο, η φωτιά επεκτάθηκε σε πολλές γειτονικές περιοχές, απανθρακώνοντας συνολικά περίπου 15.000 εκτάρια.

Μια από τις επιστημονικά εξακριβωμένες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ότι τα κύματα καύσωνα πολλαπλασιάζονται, επιμηκύνονται και εντείνονται. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως στην Ευρώπη, οι θάνατοι εξαιτίας θερμικής καταπόνησης μπορεί να διπλασιαστούν ως ακόμη και να τριπλασιαστούν κατά τη διάρκεια του αιώνα εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο τρέχων καύσωνας στη Γαλλία άρχισε την 31η Ιουλίου και είναι ο τρίτος της χρονιάς, έπειτα από αυτούς που τη δοκίμασαν στα τέλη Ιουνίου και στα μέσα Ιουλίου. Ο Ιούλιος ήταν ο ξηρότερος μήνας στη χώρα από τον Μάρτιο του 1961.

Μείωση της στάθμης του νερού σε Ρήνο και Δούναβη

Την ίδια ώρα, στον Ρήνο, που εδώ και αιώνες αποτελεί πυλώνα των οικονομιών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ελβετίας, έχει μειωθεί τόσο η στάθμη του νερού ώστε δεν μπορούν να διέλθουν πλοία. Επίσης, ο Δούναβης, που εκτείνεται σε μήκος περίπου 2.897 χιλιομέτρων και διασχίζει την κεντρική Ευρώπη φτάνοντας μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, τείνει επίσης να στερέψει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Βρετανία κήρυξε κατάσταση ξηρασίας – Στέρεψε η πηγή του Τάμεση!