ΣΠΟΡ

Ο αεικίνητος «King Kazu» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο αεικίνητος «King Kazu»
Τίποτα δεν σταματάει τον Καζουγιόσι Μιούρα

Στα 55 του, ο Ιάπωνας ποδοσφαιριστής Καζουγιόσι Μιούρα, που ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά έναν χρόνο πριν γεννηθεί ο Μέσι, υπέγραψε με την πορτογαλική Ολιβεϊρένσε και κρατάει γερά τον τίτλο του γηραιότερου επαγγελματία ποδοσφαιριστή στον κόσμο

Το 1986 ένας νεαρός ποδοσφαιριστής ονόματι Καζουγιόσι Μιούρα υπέγραψε στη βραζιλιάνικη Σάντος, μιας και η χώρα του, η Ιαπωνία, δεν είχε τότε επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Έναν χρόνο αργότερα, στο Ροζάριο της Αργεντινής γεννήθηκε ο Λιονέλ Μέσι, ή αλλιώς ο «GOAT» ή αλλιώς, η σημαντικότερη ποδοσφαιρική παρακαταθήκη της Αργεντινής μετά τον Μαραντόνα, που πριν λίγο καιρό, στα 35 του, ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο την πορεία του στο Μουντιάλ.

Το 1993, πάλι, μετά από μια τετραετή πορεία στη Βραζιλία, στην οποία πέρασε από έξι διαφορετικές ομάδες, όπως τη Σάντος και την Παλμέιρας, και αφού είχε επιστρέψει ως σταρ στη χώρα του ήδη από το 1990, ο Μιούρα «πήρε μέσα απ’ τα χέρια» του Γκάρι Λίνεκερ, που έπαιζε τότε στην Ναγκόγια Γκράμπους, τον τίτλο του MVP στην J-League.

Ένα χρόνο αργότερα, ο κορυφαίος Άγγλος ποδοσφαιριστής «κρέμασε τα παπούτσια του», για να ακολουθήσει μια καριέρα ως αθλητικός σχολιαστής, κάτι που κάνει μέχρι και σήμερα. Εν έτει 2023, πάλι, ο Καζουγιόσι Μιούρα μπαίνει στην 38η σεζόν του ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, μιας και υπέγραψε με την Ολιβεϊρένσε της πορτογαλικής β’ κατηγορίας, δανεικός από τη Γιοκοχάμα, ένα μήνα πριν κλείσει τα 56.

Ο «King Kazu», όπως είναι το ψευδώνυμο του Ιάπωνα επιθετικού, έχει παίξει ποδόσφαιρο σε πέντε διαφορετικές δεκαετίες και όπως λέει, θέλει να συνεχίσει να παίζει μέχρι τα 60 του. Και φροντίζει με σχεδόν θρησκευτική ευλάβεια να διατηρεί το σώμα του στην καλύτερη δυνατή φόρμα: ξυπνάει στις 5, κάνει αυστηρή διατροφή και συχνά παγωμένα μπάνια και όπως λέγεται, ζυγίζεται και μετράει τα ποσοστά λίπους του πέντε φορές τη μέρα.

Μια τόσο μακρά καριέρα μπορεί να κωδικοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Ο «Kazu» έχει παίξει σε αισίως έξι διαφορετικές χώρες (Βραζιλία, Ιαπωνία, Ιταλία, Κροατία, Αυστραλία και τώρα Πορτογαλία) και τέσσερις διαφορετικές ηπείρους. To 1994, έπαιξε ως δανεικός στην Τζένοα κι έγινε έτσι ο πρώτος Ιάπωνας που βρέθηκε στην πρώτη κατηγορία της Ιταλίας. Έχει συμμετάσχει σε 89 ιαπωνικά κύπελλα κι έχει σκοράρει 55 γκολ με τη φανέλα της εθνικής του ομάδας -κάτι που τον κάνει τον δεύτερο καλύτερο σκόρερ στην ιστορία των Μπλε Σαμουράι.

Στην καριέρα του, έχει στείλει συνολικά 259 φορές την μπάλα στα δίχτυα. To 1996 αναδείχθηκε σε κορυφαίο σκόρερ της J-League με 23 γκολ. Το 2017, στην ηλικία των 50 ετών και 14 ημερών, έγινε ο γηραιότερος παίκτης που έβαλε γκολ σε επαγγελματικό παιχνίδι, για τη Γιοκοχάμα. Από το 2005 βρίσκεται στο ρόστερ της ομάδας της J-League, πότε δανεικός εδώ και πότε εκεί, διανύοντας πάντως τη 19η σεζόν του με την ομάδα.

Όπως φαντάζεστε, στα 55 του χρόνια κι έχοντας ξεκινήσει την επαγγελματική καριέρα του στα 19 του, ο Καζουγιόσι Μιούρα έχει την μακροβιότερη πορεία στα γήπεδα και είναι ο γηραιότερος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στον κόσμο.

«Είναι ένα καινούργιο μέρος για μένα, αλλά θα δουλέψω σκληρά για να δείξω σε όλους το είδος του παιχνιδιού για το οποίο με ξέρουν», δήλωσε ο Ιάπωνας για τη νέα του ομάδα, κάτι που ακούγεται σαν να είναι το μότο ολόκληρης της καριέρας του.

Ο «Kazu» πρέπει πλέον να έχει μάθει να ζει με την απορία όλων για το «πώς το κάνει». Πριν λίγα χρόνια, πάντως, ο φίλος του Ρομπέρτο Μπάτζιο, καθόλου απορημένος, είχε να του δώσει την πιο απλή και ουσιαστική συμβουλή: «Απλά συνέχισε».

Ελένη Τζαννάτου – kathimerini.gr