ΤΕΧΝΕΣ

Ο άνθρωπος που «διόρθωσε» τον Λουκ Σκαϊγουόκερ

Τη δουλειά της ζωής του φαίνεται πως βρήκε ένας youtuber, ο οποίος πρόσφατα προσελήφθη από την περίφημη Lucasfilm, την εταιρεία παραγωγής δηλαδή που βρίσκεται πίσω από τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές εκδοχές του «Πολέμου των Αστρων».

Ο χρήστης με το προσωνύμιο «Shamook» (το πραγματικό του όνομα δεν έχει δημοσιευθεί) προσεγγίστηκε συγκεκριμένα από το τμήμα Industrial Light & Magic της εταιρείας, το οποίο ειδικεύεται στην δημιουργία των ατελείωτων ειδικών εφέ που απαιτούν τα συγκεκριμένα φιλμ, έπειτα από την δημοσίευση ενός δικού του βίντεο, όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ, τους… ξεπέρασε.

Να τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Πριν από μερικούς μήνες το τηλεοπτικό «The Mandalorian» κυκλοφόρησε το τελευταίο επεισόδιο του δεύτερου κύκλου του αφήνοντας τους πάντες άφωνους με την επιστροφή ενός αγαπημένου ήρωα από το παρελθόν: του Λουκ Σκάιγουοκερ. Για να «ζωντανέψει» ωστόσο ο θρυλικός Τζεντάι με την μορφή του Μαρκ Χάμιλ, όπως ήταν εκείνος έμοιαζε την δεκαετία του 1970, χρειάστηκαν και τα ανάλογα ειδικά εφέ, τα οποία μάλιστα για κάποιους κρίθηκαν μάλλον ανεπαρκή.

Καπού εδώ μπήκε στην ιστορία ο Shamook, ο οποίος στο δικό του βίντεο «διόρθωσε» το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Deepfake και αποσπώντας σχεδόν δυόμισι εκατομμύρια χτυπήματα στο Youtube. Οπως ήταν φυσικό, η δουλειά του δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε από την Lucasfilm.

«Η ILM βρίσκεται πάντα σε αναζήτηση ταλαντούχων καλλιτεχνών και έχει ήδη προσλάβει τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη. Ολα τα προηγούμενα χρόνια έχουμε επενδύσει τόσο στις μηχανές που “μαθαίνουν” όσο και στην Τεχνητή Νοημοσύνη προκειμένου να παράγουμε συναρπαστικά ειδικά εφέ και είναι υπέροχο να βλέπουμε πως τώρα η τεχνολογική πρόοδος στο συγκεκριμένο πεδίο κλιμακώνεται».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Shamook έχει κάνει παρόμοια δουλειά και με τον «Ιρλανδό» του Μάρτιν Σκορσέζε, επίσης αμφιλεγόμενο ως προς την χρήση των οπτικών εφέ του, αλλά και με άλλες ταινίες όπως τα «Solo: A Star Wars Story», «The Matrix» και «The Dark Night».

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ – moneyreview.gr