ΕΛΛΑΔΑ

Οι 13 γυναικοκτονίες του 2021

Μπορεί να μιλάμε φέτος (πιο) ανοιχτά για τη γυναικοκτονία, αλλά μιλάμε με διαρκείς και φρικτές αφορμές. Συγκεκριμένα, 13 ως τον φετινό Νοέμβριο, 13 μέσα σε μία χρονιά.

Δεν θα άλλαζε κάτι αν ήταν λιγότερες, αν ήταν 7 ας πούμε, αλλά το 13 είναι ένας φρικτός αριθμός σε έναν χρόνο με 12 μήνες. «Μια νεκρή γυναίκα κάθε μήνα», έγραφε ο τίτλος σχετικού άρθρου του Guardian -περισσότερες από μία, όπως προκύπτει.

Γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και εθνικοτήτων, με ή χωρίς παιδιά, νεκρές από το χέρι συζύγων, συντρόφων ή πρώην συντρόφων τους -ό,τι δηλαδή συνιστά μια «γυναικοκτονία». O όρος εισάγεται και ορίζεται επίσημα το 1976 από την εγκληματολόγο Νταϊάνα Ράσελ, ως «η δολοφονία γυναικών, από πρόθεση, επειδή είναι γυναίκες». Πρόσφατος όρος, για ένα φαινόμενο αιώνων, όπως αναλύεται εδώ.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, ακολουθεί ένας μαύρος απολογισμός της χρονιάς που φεύγει, με τις γυναίκες που το δικαίωμά τους στη ζωή, την ευτυχία ή τη δυστυχία, την χαρά και τις απογοητεύσεις που αυτή φέρνει, αφαιρέθηκε επειδή το θέλησε κάποιος άνδρας.

Βασιλική -17 Ιανουαρίου, Χανιά

Την δολοφόνησε ο Νορβηγός σύντροφός της με 14 μαχαιριές. Ήταν 54 ετών. Εκείνος δήλωσε στην αστυνομία ότι το μοιραίο βράδυ είχε πιει και δεν θυμόταν τι έκανε.

Κωνσταντίνα -5 Απριλίου, Μακρινίτσα

Την δολοφόνησε ο εν διαστάσει σύζυγός της μέσα στο σπίτι των γονιών τους, στη Μακρινίτσα Πηλίου. Δολοφόνησε και τον αδερφό της. Λίγες ώρες νωρίτερα, η 28χρονη είχε ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση, με την επιβολή περιοριστικών μέτρων. Έγιναν συστάσεις στον δράστη, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Κάρολαϊν -11 Μαΐου, Γλυκά Νερά

Την στραγγάλισε ο σύζυγός της στο κρεβάτι τους και στη συνέχεια τοποθέτησε δίπλα της την κόρη τους που κοιμόταν. Για ένα μήνα πείθει το πανελλήνιο ότι επρόκειτο για ληστεία. Στις 18 Ιουνίου ομολογεί τελικά πως αυτός σκότωσε την 20χρονη.

64χρονη -4 Ιουνίου, Αγία Βαρβάρα

Πέφτει νεκρή από δύο σφαίρες του εν διαστάσει συζύγου της. Όπως δηλώνουν αργότερα οι δύο κόρες της, η ίδια είχε ζητήσει πολλές φορές βοήθεια από την αστυνομία, για να λάβει τη σύσταση να απομακρυνθεί. Ο 75χρονος επικαλέστηκε οικονομικές διαφορές.

Γαρυφαλλιά -16 Ιουλίου, Φολέγανδρος

Ο σύντροφός της την χτύπησε, την έσυρε στα βράχια και τελικά την έσπρωξε στη θάλασσα, όπου εντοπίστηκε νεκρή. Είχε προηγηθεί διαπληκτισμός τους στο αυτοκίνητο και, σύμφωνα με τον 30χρονο «χάλασε η φάση». Ήταν 26 ετών. Πριν λίγες ημέρες, η μητέρα της παρέλαβε το μεταπτυχιακό της από την Φαρμακευτική Σχολή, σε εκδήλωση στη μνήμη της.

Αννίσα -30 Ιουλίου, Δάφνη

Την δολοφόνησε ο σύζυγός της με 31 μαχαιριές, μέσα στο σπίτι τους. Γειτόνισσα του ζευγαριού είχε ειδοποιήσει την αστυνομία, η οποία ήρθε και έφυγε χωρίς καν να κάνει σύσταση. «Όταν τη σφάξει θα ενημερώσω πρώτα κανένα κανάλι για να σας φωνάξουν», είχε γράψει. Τρεις εβδομάδες μετά, η Ανίσα ήταν νεκρή.

Μαρία -4 Αυγούστου, Λάρισα

Τη δολοφόνησε ο εν διαστάσει σύζυγός της με 7 σφαίρες στο κεφάλι και τον θώρακα. Ο 54χρονος φέρεται να ηχογράφησε τη δολοφονία στο κινητό του.

Σταυρούλα -8 Αυγούστου, Ρέθυμνο

Την πυροβόλησε στην πλάτη με κυνηγετική καραμπίνα, γείτονάς της, επειδή τον αγνόησε. Έπεσε νεκρή μπροστά στα μάτια της κόρης της. Μετά τη δολοφονία, ο δράστης αυτοκτόνησε με το ίδιο όπλο.

55χρονη -23 Αυγούστου, Θεσσαλονίκη

Την γρονθοκόπησε και τη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου ο σύντροφός της, μέσα στο διαμέρισμά τους. Σύμφωνα με μαρτυρία γείτονά της, κάποια στιγμή η γυναίκα φώναζε: «Σε παρακαλώ, μη με σκοτώσεις». Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι προσπαθούσε να χωρίσει μαζί του εξαιτίας της κακοποιητικής συμπεριφοράς του.

Μόνικα -1η Σεπτεμβρίου, Κυπαρισσία

Ήταν αγνοούμενη για 7 μήνες. Το πτώμα της βρίσκεται τσιμεντωμένο και οι υποψίες στρέφονται στον πρώην σύντροφό της που είχε εγκαταλείψει τη χώρα. Σύμφωνα με τους συγγενείς της ήταν βίαιος και αντιμετώπιζε εξάρτηση από το αλκοόλ. Τελικά συνελήφθη.

Ντόρα -22 Σεπτεμβρίου, Ρόδος

Τη δολοφόνησε ο πρώην σύντροφός της με κυνηγετική καραμπίνα, έξω από το σπίτι της. Λίγο αργότερα, αυτοκτόνησε. Η 31χρονη εκπαιδευτικός είχε διακόψει τη σχέση μαζί του γιατί ήταν χειριστικός. «Γλίτωσα από ένα μαρτύριο. Ευτυχώς χώρισα», είχε πει σε ξαδέρφη της λίγο καιρό πριν βρεθεί δολοφονημένη.

Νεκταρία -29 Οκτωβρίου, Ιεράπετρα

Αφού εμβόλισε το αυτοκίνητό της με τη μηχανή του, ο εν διαστάσει σύζυγός της την ακολούθησε σε πάρκινγκ όπου την μαχαίρωσε μέχρι θανάτου. Η 48χρονη, μητέρα 4 παιδιών, ήθελε να χωρίσουν νωρίτερα, όμως διέμεναν μαζί λόγω οικονομικών προβλημάτων.

78χρονη -30 Οκτωβρίου, Αργολίδα

Ένας 78χρονος στραγγάλισε την 75χρονη σύζυγό του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Επικοινώνησε ο ίδιος με το αστυνομικό τμήμα και ανέφερε ότι η γυναίκα του ήταν νεκρή. Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο σπίτι βρήκαν νεκρό και τον 78χρονο, μαζί με ένα σημείωμα που έγραφε: «Υπαίτιος είμαι εγώ, η γυναίκα μου έπασχε από Αλτσχάιμερ».

Πηγή: bovary.gr