ΤΕΧΝΕΣ

Οι 10 πιο εμβληματικές ερμηνείες του Μπιλ Μάρεϊ

Οι 10 πιο εμβληματικές ερμηνείες του Μπιλ Μάρεϊ

Πρόκειται για έναν από τους πιο εμβληματικούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ. Ο βραβευμένος Μπιλ Μάρεϊ από την πρώτη του εμφάνιση στη σατιρική εκπομπή Saturday Night Live για την οποία κέρδισε βραβείο Έμμυ μέχρι ταινίες που άφησαν εποχή στον κινηματογράφο όπως οι «Χαμένοι στη Μετάφραση», «Γκόστμπαστερς», «Ο αρχάριος» κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Χαμένοι στη Μετάφραση: Η πανανθρώπινη ανάγκη για επικοινωνία

Παρακάτω, μια λίστα με τα φιλμ στα οποία ξεχώρισε με την ερμηνεία του.

10. Τούτσι, «Tootsie» (1982)

Μερικές από τις καλύτερες ερμηνείες του Μάρεϊ είναι σε ταινίες όπου έχει μικρότερο ρόλο και αυτό λόγω της ικανότητάς του να δείχνει το εύρος του στην υποκριτική κάνοντας τόσα λίγα. Ο ηθοποιός έχει αρκετά αστείες στιγμές ως ο συγκάτοικος του Ντάστιν Χόφμαν, Τζεφ.

9. Υδάτινες ιστορίες, «The Life Aquatic with Steve Zissou» (2004)

Πολύ συχνά, χαρακτηρίζεται ως μια «ερωτική επιστολή» στον Ζακ Κουστώ. Η ταινία σε σκηνοθεσία Γουές Άντερσον κάνει τον Μάρεϊ να ξεχωρίζει για ακόμα μια φορά με το απαράμιλλο χάρισμά του. Πράγματι, ο ηθοποιός δίνει μια συγκλονιστική ερμηνεία. Στην τελευταία σκηνή, ο Μάρεϊ αναπαριστά τον Φράνσις Φορντ Κόπολα να κουβαλά τη μικρή Σοφία στους ώμους του το 1979 κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών.

8. Τσακισμένα Λουλούδια, «Broken Flowers» (2005)

Η ερμηνεία του Μάρεϊ ως Ντον Χουαν είναι συγκλονιστική. Ο Ντον μαθαίνει μέσω ενός ανώνυμου γράμματος ότι έχει έναν γιο. Τότε θα αρχίσει να ψάχνει τέσσερις γυναίκες με τις οποίες είχε σχέση στο παρελθόν ώστε να ανακαλύψει την πιθανή μητέρα του παιδιού του. Αλλά αυτή η διαδρομή στο παρελθόν, θα τον φέρει αντιμέτωπο με καταστάσεις που βιώνει στο παρόν.

7. Οικογένεια Τενενμπάουμ, «The Royal Tenenbaums» (2001)

Στη δεύτερη συνεργασία του με τον Γουες Άντερσον, ο Μάρεϊ υποδύεται τον Raleigh St Clair, ο οποίος αναγκάζεται να παρακολουθήσει το περίεργο, καταδικασμένο ειδύλλιο ανάμεσα στη σύζυγό του Μαργκότ (Γκουίνεθ Πάλτροου) και του υιοθετημένου αδερφού της, Ρίτσι (Λουκ Γουίλσον).

6. Πάρτι Φαντασμάτων, «Scrooged» (1998)

Ο Μάρεϊ «μισεί» αυτή την ταινία. Υποδύεται έναν σύγχρονο Εμπενίζερ Σκρουτζ, το «σατανικό» τηλεοπτικό στέλεχος Φρανκ Κρος. Και τον ενσαρκώνει πολύ καλά.

5. Caddyshack (1980)

Μια σπουδαία ερμηνεία σε αυτή την κωμωδία. Ο ηθοποιός υποδύεται τον διαταραγμένο δολοφόνο Καρλ Σπάκλερ που ανατινάζει ολόκληρο το κλαμπ του γκολφ.

4. Η μέρα της μαρμότας, «Groundhog Day» (1993)

Είναι απίθανο να φανταστούμε κάποιον άλλον να υποδύεται τον Φιλ Κόνορς, τον μετεωρολόγο που δεν είναι σίγουρος αν έχει «κολλήσει» σε μια κωμωδία ή τραγωδία. Δυστυχώς, η συμπεριφορά του Μάρεϊ στα πλατό, τον έκανε να έρθει σε ρήξη με τον σκηνοθέτη Χάρολντ Ράμις.

3. Χαμένοι στη μετάφραση, «Lost in Translation» (2003)

Ίσως η πιο διαχρονική ταινία στην ιστορία του σύγχρονου κινηματογράφου. Σε σκηνοθεσία Σοφία Κόπολα, η ιστορία ακολουθεί έναν μεσήλικα ηθοποιό (Μπιλ Μάρεϊ) και μια νέα γυναίκα που πρόσφατα αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο. Οι δυο τους συναντιούνται τυχαία στην Ιαπωνία και η σχέση αυτή θα αναπτυχθεί. Ο Μάρεϊ στο ρόλο του ηθοποιού που υποφέρει από τζετ λαγκ, είναι ακαταμάχητος. Δυστυχώς όμως έχασε το Όσκαρ (από τον Σον Πεν για το “Mystic River”).

2. Ο Αρχάριος, «Rushmore» (1998)

Ακόμα μια σπουδαία ερμηνεία του Μάρεϊ, είναι αυτή στην ταινία «Ο Αρχάριος». Άλλοι ηθοποιοί θα έκαναν τον Χέρμαν Μπλουμ απωθητικό, αλλά ο Μάρεϊ δίνει έναν διαφορετικό τόνο στον χαρακτήρα, ακόμα και όταν αυτός κάνει μπούλινγκ στον νεαρό Μαξ (Τζέισον Σβάρτσμαν). Η στιγμή που ο Μπλουμ συνειδητοποιεί τι δουλειά κάνει ο πατέρας του Μαξ, παραμένει ένα masterclass υποκριτικής.

1. Ghostbusters (1984)

Η κωμωδία του Ιβάν Ράιτμαν θα είναι για πάντα η ταινία στην οποία ο Μάρεϊ «λάμπει». Κάθε ατάκα του Μάρεϊ έχει μείνει στην ιστορία επειδή λίγοι ηθοποιοί έχουν ενσαρκώσει καλύτερα κάποιο ρόλο.

kathimerini.gr με πληροφορίες από The Guardian