ΚΟΣΜΟΣ

Οι τελευταίες στιγμές του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι: Στο φως οι διάλογοι λίγο πριν το μαρτυρικό τέλος

Η υπόθεση του Τζαμάλ Κασόγκι είχε συγκλονίσει πριν 1,5 χρόνο περίπου

Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος της Washington Post, επικριτής του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είχε βρει τραγικό τέλος μέσα στο στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Οι ηχογραφήσεις από τις τελευταίες ώρες λίγο πριν μαρτυρήσει στα χέρια των βασανιστών του, δόθηκαν στη δημοσιότητα από την εφημερίδα Daily Sabah της Δευτέρα και προκαλούν ανατριχίλα.

Περιλαμβάνουν τους διαλόγους ανάμεσα στον δημοσιογράφο και τους 15 εκτελεστές του την ημέρα της δολοφονίας του, στις 2 Οκτωβρίου του 2018.

«Παρακαλώ καθίστε. Πρέπει να σας πάμε πίσω στο Ριάντ. Υπάρχει ένταλμα από την Interpol που διατάσσει να επιστρέψετε και είμαστε εδώ για να σας πάρουμε» ακούγεται να λέει ο Maher Abdulaziz Mutreb, αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας και σωματοφύλακας του μπιν Σαλμάν.

«Δεν υπάρχει καμία μήνυση εναντίον μου. Με περιμένει η αρραβωνιαστικιά μου απέξω» απαντά ο Τζαμάλ Κασόγκι.

Τα τελευταία 10 λεπτά πριν πεθάνει, ο Mutreb ρώτησε τον Κασόγκι αν ήθελε «να αφήσει ένα μήνυμα στον γιο του». Όταν ο δημοσιογράφος αρνήθηκε, ο αξιωματούχος του είπε: «γράψτε κύριε Κασόγκι. Γρήγορα. Βοηθήστε μας για να σας βοηθήσουμε γιατί στο τέλος θα σας πάμε πίσω στη Σαουδική Αραβία και αν δεν μας βοηθήσετε ξέρετε τι θα συμβεί…».

Στη συνέχεια οι εκτελεστές νάρκωσαν τον Τζαμάλ Κασόγκι και οι τελευταίες του λέξεις πριν πέσει αναίσθητος ήταν: «έχω άσθμα, μην το κάνετε, θα με πνίξετε».

Στη συνέχεια ακούγεται ο ήχος ενός πριονιού να διαμελίζει το σώμα του 59χρονου και η διαδικασία διήρκεσε 30 λεπτά.

Στο ηχητικό απόσπασμα, λίγα λεπτά πριν ο Κασόγκι μπει στο κτήριο του προξενείου της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη ο Mutreb ρωτά αν «είναι δυνατόν να χωρέσει ο κορμός του (Κασόγκι) σε μια τσάντα» και ένας γνωστός Σαουδάραβας ιατροδικαστής απαντά: «όχι. Πολύ βαρύς και πολύ ψηλός. Όχι».

«Έχω δουλέψει πολλές φορές σε νεκρά ζώα, ξέρω πώς να κόψω καλά. Δεν έχω δουλέψει ποτέ σε ένα ζεστό σώμα, αλλά θα τα καταφέρω» συνεχίζει ο ιατροδικαστής.

«Συνήθως βάζω τα ακουστικά μου και ακούω μουσική όταν τεμαχίζω. Στο μεταξύ πίνω τον καφέ μου και καπνίζω. Αφού διαμελίσω το σώμα, θα τυλίξετε τα μέλη σε πλαστικές σακούλες, θα τα βάλετε σε βαλίτσες και θα τα βγάλετε έξω από το κτήριο» καταλήγει.