ΤΕΧΝΕΣ

Οι ταινίες της εβδομάδας

Η Νικόλ Κίντμαν, ο Μπραντ Πιτ, μια καρδερίνα και ένα τραγούδι

Βραβευμένο μυθιστόρημα που μεταφέρεται στον κινηματογράφο με πρωταγωνίστρια την Νικόλ Κίντμαν, ο Μπραντ Πιτ που φορά στολή αστροναύτη, ένα τραγούδι που σώζει από το τσίμπημα των σκορπιών, μια σχέση που περνά κρίση, έξι άνθρωποι που βρίσκονται σε πανικό, ο τρόμος που αποκαλύπτεται  με φόντο ένα σχολείο αλλιώτικο από τα άλλα, ένα κλειστοφοβικό θρίλερ επιβίωσης και ένα κλασικό μιούζικαλ απαρτίζουν το πλούσιο σε επιλογές κινηματογραφικό μενού της εβδομάδας.

«Η Καρδερίνα»

Το βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα της Ντόνα Ταρτ μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη, σε σκηνοθεσία Τζον Κρόουλι, και πρωταγωνιστές τους Νικόλ Κίντμαν, Σάρα Πόλσον, Άνσελ Έλγκορτ. Ο Θίο Ντέκερ ήταν 13 ετών όταν η μητέρα του σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. Η τραγωδία αυτή αλλάζει την πορεία της ζωής του, γεμίζοντάς τον θλίψη και ενοχή αλλά και δημιουργώντας του την ανάγκη να αναγεννηθεί, να λυτρωθεί, να αγαπήσει. Παλεύοντας με όλα αυτά, κρατά μέσα του, ως θραύσμα ελπίδας από εκείνη την ημέρα, ένα μικρό κομμάτι από έναν πίνακα, στον οποίο απεικονίζεται μια καρδερίνα σε ένα κλουβί.

«Ad Astra»

Ο αστροναύτης Ρόι ΜακΜπράιντ ταξιδεύει στα πέρατα του ηλιακού συστήματος για να βρει τον χαμένο πατέρα του και να διαλευκάνει ένα μυστήριο που απειλεί την επιβίωση του πλανήτη. Το ταξίδι του θα φέρει στην επιφάνεια μυστικά που θέτουν υπό αμφισβήτηση τη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης και τη θέση μας στο σύμπαν.  Ο σκηνοθέτης Τζέιμς Γκρέι στέλνει τον Μπραντ Πιτ στ’ αστέρια, ίσως και στα Όσκαρ.

«Το Τραγούδι των Σκορπιών»

Στο παραμυθένιο δράμα του Ανούπ Σινγκ, με την Γκολσιφτέ Φαραχανί, μια νεαρή γυναίκα μαθαίνει την αρχαία τέχνη του θεραπευτή από τη γιαγιά της, η οποία γνωρίζει πώς να τραγουδήσει για να σώσει κάποιον από το τσίμπημα των σκορπιών. Όταν η ίδια δηλητηριάζεται από μια προδοσία, οδηγείται σε ένα επικίνδυνο ταξίδι  για να εκδικηθεί αλλά και για να βρει το τραγούδι της.

«Ο Φιλοξενούμενος»

Πλησιάζοντας πια τα σαράντα, ο Γκουίντο, αναπληρωτής καθηγητής λογοτεχνίας και επίδοξος συγγραφέας, μετά την απρόσμενη διάλυση της μακρόχρονης σχέσης του, πρέπει να αποφασίσει επιτέλους για τη ζωή του. Ο Ντούτσιο Κιαρίνι –μία από τις πολλά υποσχόμενες νέες φωνές του ιταλικού σινεμά, σκιαγραφεί με χιούμορ και συγκίνηση την κρίση μιας σχέσης, αλλά και μιας ολόκληρης γενιάς.

«Κρίση Πανικού»

Η πολωνική, τρελών καταστάσεων, ρομαντική κωμωδία του Πάβελ Μασλόνα παρουσιάζει έξι ιστορίες συνηθισμένων ανθρώπων που βρίσκονται ξαφνικά σε ακραίες καταστάσεις, οι οποίες τους προκαλούν κρίση πανικού. Τα γεγονότα σε μορφή χιονοστιβάδας διαδέχονται το ένα το άλλο και γίνονται όλο και πιο ακραία, την ώρα που οι ήρωες προσπαθούν να διατηρήσουν την υπομονή τους.

«Το Τελευταίο Μάθημα»

Σε ένα γαλλικό σχολείο, με μερικά άκρως επικίνδυνα μυστικά, ένας άντρας αναλαμβάνει να αντικαταστήσει τον δάσκαλο, που αυτοκτόνησε μπροστά στους μαθητές του. Αμέσως, διαπιστώνει πως μεταξύ τους υπάρχει διάχυτη βία, ενώ ο ίδιος αντιμετωπίζεται με υπεροψία, μια συμπεριφορά που τον οδηγεί να εξακριβώσει τι προκαλεί αυτήν την αντίδραση. Τρόμος και αποκάλυψη με φόντο ένα σχολείο αλλιώτικο από τα άλλα, στην ταινία του Σεμπαστιάν Μαρνιέ που έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ της Βενετίας του 2018.

«Διαφυγή»

Στο κλειστοφοβικό θρίλερ επιβίωσης του Αλεξάντερ Αζά, όταν ένας τεράστιος τυφώνας χτυπά τη Φλόριντα, μια γυναίκα αγνοεί τις εντολές εκκένωσης για να αναζητήσει τον αγνοούμενο πατέρα της. Αφού τον εντοπίσει -σοβαρά τραυματισμένο στο υπόγειο του πατρικού της, οι δυο τους θα παγιδευτούν από τα ορμητικά νερά που πλημμυρίζουν όλο και περισσότερο το σπίτι.  Καθώς η στάθμη ανεβαίνει επικίνδυνα συνειδητοποιούν πως το μεγαλύτερο πρόβλημά τους δεν είναι το νερό, αλλά οι κροταλίες που βρίσκονται μέσα στο νερό.

«Οι Δεσποινίδες του Ροσφόρ»

Στο κλασικό μιούζικαλ του Ζακ Ντεμί -με τους Κατρίν Ντενέβ, Τζορτζ Τσακίρης, Φρανσουά Ντορλεάκ  και τις μουσικές του Μισέλ Λεγκράν, το οποίο θα προβάλλεται σε επανέκδοση, δυο δίδυμες αδερφές εγκαταλείπουν τη μικρή επαρχιακή πόλη όπου μεγάλωσαν, θέλοντας να ζήσουν ένα μεγάλο έρωτα. Προσλαμβάνονται ως τραγουδίστριες και η μία ερωτεύεται έναν Αμερικάνο μουσικό, ενώ η άλλη αναζητά τον ιδανικό σύντροφο.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης-naftemporiki.gr