Uncategorized

Οι ταινίες της εβδομάδας

«Λογοτεχνικό» θρίλερ μυστηρίου με ελληνική συμμετοχή και εξαιρετικές επανεκδόσεις

Διεθνές «λογοτεχνικό» θρίλερ μυστηρίου με ελληνική συμμετοχή, αυστραλέζικη ιστορία ενηλικίωσης, ρομαντική δραμεντί, ένα μοντέρνο παραμύθι, γαλλική κωμωδία και  επανεκδόσεις θρυλικών φιλμ των Ζαν-Λικ Γκοντάρ και Μελ Μπρουκς έρχονται στους κινηματογράφους αυτήν την εβδομάδα.

«Οι Μεταφραστές»

Στο «λογοτεχνικό» θρίλερ  του Ρεζί Ρουανσάρ -με τους Λαμπέρ Γουιλσόν, Όλγα Κουριλένκο, Ρικάρντο Σκαμάρκιο και Μανώλη Μαυροματάκη- εννέα μεταφραστές από διαφορετικές χώρες απομονώνονται σε ένα πολυτελές καταφύγιο, χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο, ώστε να αποδώσει ο καθένας στη γλώσσα του τον τελευταίο τόμο μίας από τις μεγαλύτερες λογοτεχνικές επιτυχίες όλων των εποχών.

Όμως, η κατάσταση φτάνει στα άκρα, όταν οι πρώτες σελίδες του μυθιστορήματος διαρρέουν στο διαδίκτυο. Ένας χάκερ απειλεί να δημοσιεύσει τη συνέχεια εάν δεν του δοθεί ένα αστρονομικό ποσό και, ταυτόχρονα, αναζητείται ο υπεύθυνος της διαρροής.

«Babyteeth»

Στην αυστραλέζικη ιστορία ενηλικίωσης, όταν μια σοβαρά άρρωστη έφηβη ερωτεύεται τρελά έναν έμπορο ναρκωτικών, ο χειρότερος εφιάλτης των γονιών της γίνεται πραγματικότητα. Την ίδια στιγμή, όμως, καθώς η νεαρή κοπέλα βιώνει τον πρώτο της έρωτα, αποκτά νέα λαχτάρα για ζωή και κάθε συμβατική ηθική στον περίγυρό της κατεδαφίζεται.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία για τη Σάνον Μέρφι, εντυπωσίασε στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2019.

«Μόνοι στο Παρίσι»

Στη ρομαντική δραμεντί του Σεντρίκ Κλαπίς, οι Φρανσουά Σιβίλ και Ανά Ζιραρντό ενσαρκώνουν δύο νεαρούς ενήλικες που υποφέρουν από κατάθλιψη στο Παρίσι. Είναι και οι δύο μοναχικοί ενώ αναζητούν τον έρωτα, μένουν μάλιστα εξαιρετικά κοντά μα αγνοούν ο ένας την ύπαρξη του άλλου.

Η μοίρα, όμως, δεν έχει πει ακόμα την τελευταία λέξη της. Μια ταινία για την αποξένωση των σύγχρονων πόλεων και τον ρομαντισμό που επιμένει.

«Η Καλοσύνη των Ξένων»

Η δημιουργία της Λόνε Σέρφινγκ περιγράφεται ως «ένα μοντέρνο παραμύθι», τοποθετημένο γύρω από ένα ρώσικο εστιατόριο στη Νέα Υόρκη, το οποίο αποτελεί το σημείο αναφοράς μιας σειράς ανθρώπων.

Ανάμεσά τους, μια μητέρα που προσπαθεί να αποφύγει τον βίαιο σύζυγό της, μια νοσοκόμα που έχει ιδρύσει τη δική της ομάδα ψυχοθεραπείας, έναν πρώην φυλακισμένο που τώρα έχει αναλάβει το εστιατόριο, έναν δικηγόρο με χαμηλή αυτοπεποίθηση, ή έναν νεαρό άντρα που προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει δουλειά.

«Ραντεβού με τους Μαλάουα»

Στηνγαλλική κομεντί τού Τζέιμς Χιου -με πρωταγωνιστή τον Κριστιάν Κλαβιέ- ένας παρουσιαστής ειδήσεων, μια ηθοποιός και ένας ποδοσφαιριστής ταξιδεύουν στον κόσμο για να γνωρίσουν την εξωτική και απομονωμένη φυλή των «Μαλάουα».

Μια κωμωδία που σμίγει την άγρια με την ανθρώπινη φύση.

«Περιφρόνηση»  

Στο θρυλικό φιλμ του Ζαν-Λικ Γκοντάρ -με πρωταγωνιστές τους Μπριζίτ Μπαρντό και Μισέλ Πικολί- ένας Αμερικανός παραγωγός προσλαμβάνει τον γνωστό Αυστριακό σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ, ο οποίος υποδύεται τον εαυτό του στην ταινία, προκειμένου να μεταφέρει στον κινηματογράφο την «Οδύσσεια» του Ομήρου. Δυσαρεστημένος με την «καλλιτεχνική» προσέγγιση που ακολουθεί ο σκηνοθέτης, προσλαμβάνει έναν συγγραφέα αστυνομικών ιστοριών και θεατρικών έργων, για να επεξεργαστεί το σενάριο.

Η σύγκρουση μεταξύ καλλιτεχνικής έκφρασης και εμπορικής απήχησης ακολουθεί μια παράλληλη πορεία με την προοδευτική αποξένωση του συγγραφέα από τη σύζυγό του, η οποία φαίνεται να ξεκινά από τη στιγμή που εκείνος την αφήνει μόνη με τον εκατομμυριούχο παραγωγό.

«Αυτοί οι Τρελοί Τρελοί Παραγωγοί»

Στην κωμωδία του Μελ Μπρουκς από το 1967 -η οποία προβάλλεται σε επανέκδοση με νέες ψηφιακές κόπιες- ένας ξεπεσμένος παραγωγός του Μπρόντγουεϊ κι ένας δειλός λογιστής, σκαρφίζονται τη θεατρική κομπίνα του αιώνα, ανεβάζοντας ένα έργο, το οποίο ελπίζουν να αποτύχει τόσο θριαμβευτικά που θα «κατεβεί» αμέσως μετά την πρεμιέρα του!

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης-naftemporiki.gr