ΤΕΧΝΕΣ

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οσκαρικό «Τζότζο», βραβευμένο «Τραγούδι» και λατρεμένες «Γάτες»

Αντισυμβατική κωμωδία που διεκδικεί έξι βραβεία στα φετινά Όσκαρ, λυρικό ασπρόμαυρο δράμα βασισμένο σε αληθινή ιστορία, μυθικό μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ που μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη, οι περιπέτειες μίας παρέας κακομαθημένων κατοικίδιων και μια μοντέρνα διασκευή γοτθικής ιστορίας τρόμου θα συντροφεύσουν τους σινεφίλ αυτή την εβδομάδα.

«Τζότζο»

Ο Νεοζηλανδός Τάικα Γουατίτι,  μέσω της νέας του αντισυμβατικής κωμωδίας, αφηγείται την ιστορία ενός μοναχικού αγοριού στη Γερμανία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που ανακαλύπτει ότι η διαζευγμένη μητέρα του κρύβει ένα νεαρό Εβραίο κορίτσι στη σοφίτα τους. Με μοναδική βοήθεια από τον χαζούλη φανταστικό του φίλο… Αδόλφο Χίτλερ, ο Τζότζο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον τυφλό φανατισμό του.

Ξεκίνησε σχεδόν σαν αξιοπερίεργο, αλλά κέρδισε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο και βρέθηκε να διεκδικεί έξι βραβεία στα φετινά Όσκαρ –ανάμεσά τους  κι αυτό της καλύτερης ταινίας.

«Τραγούδι Χωρίς Όνομα»  

Η Χεορχίνα, μια νεαρή κοπέλα από ένα μικρό χωριό των Άνδεων, φτάνει στη Λίμα προκειμένου να γεννήσει σε μια αυτοσχέδια κλινική. Μυστηριωδώς, όμως, το βρέφος εξαφανίζεται. Εν μέσω των πολιτικών αναταραχών της εποχής, ο Πέδρο, ένας τολμηρός δημοσιογράφος, θα γίνει ο μοναδικός της σύμμαχος στην απελπισμένη αναζήτηση να βρει το παιδί της.

Το λυρικό ασπρόμαυρο δράμα, που είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία, ντεμπούτο της Περουβιανής Μελίνα Λεόν, συμμετείχε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάννες, ενώ απέσπασε βραβείο Σκηνοθεσίας και ειδική μνεία του Mermaid Award στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

«Cats»

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Τομ Χούπερ (Ο Λόγος του Βασιλιά, Οι Άθλιοι, Το Κορίτσι από τη Δανία) μεταμορφώνει το λατρεμένο, πολυβραβευμένο μιούζικαλ του Άντριου Λόιντ Γουέμπερ σε ένα κορυφαίο κινηματογραφικό γεγονός.

Το μιούζικαλ βασίζεται σε ποιητική συλλογή του Τ. Σ. Έλιοτ, η οποία εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1936, από τον Οίκο «Faber and Faber» -όπου εργάστηκε επί δεκαετίες ο Έλιοτ ως επιμελητής εκδόσεων, κι αποτελεί μια ραφιναρισμένη σάτιρα για την πληθώρα των ανθρώπινων τύπων. Οι Γάτες του γερο-Πόσουμ (παρατσούκλι του ίδιου του συγγραφέα) δεν είναι παρά οι άνθρωποι που μας περιτριγυρίζουν: μαχητικοί, απαθείς, ανικανοποίητοι, κοσμικοί, φιλότεχνοι, τεμπέληδες, επηρμένοι και μεγαλομανείς ή τρυφεροί και λατρεμένοι.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Τζέιμς Κόρντεν, Τζούντι Ντεντς, Τζέισον Ντερούλο, Ίντρις Έλμπα, Τζένιφερ Χάντσον, Ίαν ΜακΚέλεν, Τέιλορ Σουίφτ, Ρέμπελ Γουίλσον και μαζί τους, σε πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση, η πρίμα μπαλαρίνα στο Βασιλικό Μπαλέτο της Αγγλίας, Φρανσέσκα Χέιγουορντ.

 «Η Γκουβερνάντα»

Η Φλόρια Σιγκισμόντι -με πλούσια προϋπηρεσία στην τηλεόραση και τα μουσικά βίντεο- εκσυγχρονίζει τη νουβέλα του Χένρι Τζέιμς «Το Στρίψιμο της Βίδας», κρατώντας το γοτθικό ύφος και εντείνοντας την απειλή. «Η Γκουβερνάντα» μάς πηγαίνει σε ένα μυστηριώδες κτήμα στην εξοχή της περιοχής Μέιν, όπου η Κέιτ (Μακένζι Ντέιβις) –που μόλις έχει ξεκινήσει να δουλεύει ως νταντά– πρέπει να φροντίσει δύο ψυχικά διαταραγμένα ορφανά, την Φλόρα (Μπρούκλιν Πρινς) και τον Μάιλς (Φιν Γούλφχαρντ). Σύντομα, όμως, ανακαλύπτει ότι το μέρος αλλά και τα παιδιά κρύβουν σκοτεινά μυστικά και τα πράγματα μπορεί να μην είναι όπως δείχνουν.

«Ενωμένες Πατούσες»

Στην ταινία, για όλη την οικογένεια, του Ράινχαρντ Κλους, μία παρέα από κακομαθημένα, εγωιστικά κατοικίδια, με αρχηγό τη λουσάτη γάτα Μπελ, βρίσκουν τον μπελά τους, όταν οι μηχανές που διοικούν τη Ρόμπο Σίτι, την υπερσύγχρονη μητρόπολη στην οποία ζουν και βασιλεύουν, εκτροχιάζονται και παίρνουν την εξουσία, με αποτέλεσμα να το σκάσουν όλοι οι άνθρωποι για να σωθούν. Χωρίς αφεντικά πια, η Μπελ, ο φασιαριόζικος ποταμόχοιρος Σόφι και το καμαρωτό κανίς Ρονάλντο, που έχουν συνηθίσει σε μία ζωή άνεσης και πολυτέλειας, πρέπει να συμμαχήσουν με τον αδέσποτο σκύλο Ρότζερ και τον φιλαράκο του Μπομπ -το μόνο φιλικό ρομπότ στην πόλη. Μόνο ενωμένα μπορούν να επιβιώσουν και να σώσουν τα σπίτια τους, την πόλη και ίσως ολόκληρο τον κόσμο.