ΤΕΧΝΕΣ

Οι ταινίες της εβδομάδας

Πόλεμος των Άστρων, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου και ανθολογία τρόμου

Το τελευταίο κεφάλαιο του «Star Wars», βιογραφία της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, ψυχολογικό δράμα με τις Τζούλιαν Μουρ και Μισέλ Γουίλιαμς, ανθολογία τρόμου με σκηνοθέτες του είδους απ’ όλον τον κόσμο, βραβευμένο αυτοβιογραφικό φιλμ του Μπέργκμαν, ντοκιμαντέρ πάνω στην ελπίδα και την αποδοχή και μια ιστορία που τέμνει το παρελθόν με το μέλλον μιας ολόκληρης χώρας έρχονται στους κινηματογράφους, μια εβδομάδα πριν την τελευταία Πέμπτη της χρονιάς.

«Ευτυχία»

Στο βιογραφικό δράμα του Άγγελου Φραντζή, παρουσιάζεται η ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, από τον ξεριζωμό στη Σμύρνη μέχρι την καταξίωσή της, τα ανομολόγητα πάθη της και τη γεμάτη δοκιμασίες ζωή της.

Ένα κορίτσι μικροπαντρεμένο, που ταξίδεψε από το Αϊδίνι στην Ελλάδα με τη μητέρα και τις δύο της κόρες. Στο πλοίο του ξενιτεμού, πήρε απόφαση να μην αφήσει τη ζωή να την προσπεράσει, αλλά να τη ζήσει όπως εκείνη ήθελε. Έγραφε ακατάπαυστα σε ό,τι έπιανε το μελάνι -από χαρτοπετσέτες και κουτιά από τσιγάρα μέχρι υπόλοιπα λογαριασμών. Κάπνιζε, ερωτεύτηκε με πάθος, χαρτόπαιζε με θράσος σε πολυτελή σαλόνια, αλλά και σε παράνομα υπόγεια. Μία δασκάλα που έγινε ηθοποιός στα μπουλούκια και το θέατρο, μία ποιήτρια που έγινε η μεγαλύτερη Ελληνίδα στιχουργός του λαϊκού τραγουδιού. Συνεργάστηκε με όλες τις διάσημες μουσικές προσωπικότητες της χώρας -από τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Απόστολο Καλδάρα, ως τον Μανώλη Χιώτη, τον Αντώνη Ρεπάνη και τον Μάνο Χατζιδάκι, υψώνοντας θαρραλέα ανάστημα, σε έναν σκληρό και τυπικά ανδροκρατούμενο κόσμο. Πρωταγωνιστούν οι Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Κάτια Γκουλιώνη, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Θάνος Τοκάκης.

«Μέχρι τη Θάλασσα»

Ασθενείς που νοσηλεύονται, μετά από σοβαρά ατυχήματα, στην κλινική Φυσικής Αποκατάστασης του ΚΑΤ προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους… ή έστω να επανακτήσουν την αυτονομία τους. Ακολουθώντας την αγωνιώδη πάλη τους, η ταινία ερευνά ένα από τα βασικά διλήμματα της ανθρώπινης ύπαρξης: ελπίδα ή αποδοχή; Διαπεραστικό, οικείο και εξαιρετικά ευαίσθητο, το νέο ντοκιμαντέρ του Μάρκο Γκαστίν μιλάει για τα όρια της ανθρώπινης αντοχής με έναν πρωτόγνωρο, αληθινό, απόλυτα αισιόδοξο τρόπο.

«Star Wars: Skywalker – Η Άνοδος»

Η ιστορία μιας ολόκληρης γενιάς φτάνει στο τέλος της. Τo τελευταίο κεφάλαιο της νέας τριλογίας του «Πολέμου των Άστρων», που ξεκίνησε με τον Τζέι Τζέι Έιμπραμς, ολοκληρώνεται με τον ίδιο πίσω από την κάμερα. Η Ρέι θα δώσει μια τελική μονομαχία με τον Κάιλο Ρεν, την ώρα που οι εναπομείνασες δυνάμεις της Αντίστασης θα επιχειρήσουν να σταματήσουν το μοχθηρό Πρώτο Τάγμα. Τι ρόλο όμως θα διαδραματίσει σε όλα αυτά ο Λιουκ Σκαϊγουόκερ; Πρωταγωνιστούν οι Ντέζι Ρίντλεϊ, Όσκαρ Άιζακ, Λουπίτα Νιόνγκο, Άνταμ Ντράιβερ.

«Τρεις Αδερφές»

Τρεις αδερφές, που είχαν σταλεί παρακόρες σε πλούσιες οικογένειες στην πόλη, συναντιούνται ξανά μετά από χρόνια, όταν αναγκάζονται, για διαφορετικούς λόγους, να επιστρέψουν στο πατρικό τους σε ένα φτωχό χωριό της ορεινής Ανατολίας. Στη σκιά των χιονισμένων βουνοκορφών, υπό το βλέμμα του αυταρχικού πατέρα, οι τρεις γυναίκες μοιάζει να επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος, σε ένα ζοφερό, υπνωτιστικό παραμύθι που συνδυάζει Τσέχοφ και αδερφούς Γκριμ. Ο Εμίν Αλπέρ, ένας από τους σημαντικότερους Τούρκους σκηνοθέτες της νέας γενιάς του σινεμά της γείτονος,  σε μια ιστορία που τέμνει το παρελθόν με το μέλλον μιας ολόκληρης χώρας.

«Το Εγχειρίδιο του Κακού»

Οκτώ νέοι σκηνοθέτες από την Ευρώπη και την Αμερική, εραστές του είδους της ταινίας τρόμου, συνθέτουν σκηνές από τους δικούς τους τοπικούς θρύλους και τα παραμύθια που τους κράτησαν άγρυπνους τα βράδια. Μια φαντασμαγορική εξερεύνηση του μύθου και της λαϊκής παράδοσης, με ιστορίες εμπνευσμένες από τη σκοτεινή λαογραφία οκτώ διαφορετικών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι δημιουργοί εμπνέονται από τις παραδόσεις, τα στοιχειά και τους μύθους και σκαρφίζονται ανατριχιαστικές ιστορίες που δίνουν αλλόκοσμες διαστάσεις στο κακό. Ανθολογία τρόμου με σκηνοθέτες του είδους απ’ όλον τον κόσμο -και τον Γιάννη Βεσλεμέ από την Ελλάδα.

«Μετά το Γάμο»

Το ψυχολογικό δράμα του Μπαρτ Φρόιντλιχ, με τις Τζούλιαν Μουρ και Μισέλ Γουίλιαμς, μας μεταφέρει στα περίχωρα της ερειπωμένης, αρχαίας πόλης της Καλκούτα όπου βρίσκεται ένα ορφανοτροφείο. Η Ιζαμπέλ έχει δουλέψει σκληρά για να φροντίζει τα παιδιά που ζουν εκεί. Βρισκόμενη σε απελπιστική οικονομική ανάγκη για να κρατήσει το ορφανοτροφείο σε λειτουργία, έχει φαινομενικά βρει τον τέλειο ευεργέτη και πρέπει να ταξιδέψει στην Νέα Υόρκη για να συναντήσει τη γυναίκα που προθυμοποιήθηκε να την βοηθήσει.

«Playmobil: Η Ταινία»

Στη δημιουργία του Λίνο ΝτιΣάλβο τα Playmobil -όπως όλα τα παιχνίδια που σέβονται τον εαυτό τους στην εποχή μας- αποκτούν και αυτά την ταινία τους.

Πρόκειται για μια απάντηση στην κινηματογραφική κυριαρχία των «αιωνίων αντιπάλων»,  Lego. Στην ταινία του πρωτοεμφανιζόμενου ΝτιΣάλβο, τα μικροσκοπικά ανθρωπάκια μπλέκουν σε μια κατασκοπική περιπέτεια με ήρωα τον Ρεξ Ντάσερ. Ο λιλιπούτειος κατάσκοπος με τα φινετσάτα ρούχα και τα σπορ αμάξια αναγκάζεται να συνεργαστεί με δύο ανίδεους πολίτες, σε μια προσπάθεια να εντοπίσει μια σατανική μυστική οργάνωση που εξαφανίζει ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

«Φάννυ και Αλέξανδρος»

Στο βραβευμένο με τέσσερα Όσκαρ αυτοβιογραφικό φιλμ του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, η Φάννυ και ο Αλέξανδρος, παιδιά μιας οικογένειας θεατρίνων, μεγαλώνουν ευτυχισμένα μέχρι τον θάνατο του πατέρα τους και τον γάμο της μητέρας τους μ’ έναν αυταρχικό ιερωμένο. Ο συντηρητικός τρόπος ζωής και οι σκουριασμένες ιδέες του, κάνουν τα παιδιά, να αναπολούν τις παλιές ευτυχισμένες ημέρες. Η ζωή τους θ’ αλλάξει ριζικά. Μέσα από τη δυστυχία, όμως, μπορεί πάντα να γεννηθεί κάτι καλό. Πρωταγωνιστούν οι Εύα Φρόλινγκ, Γκουν Βάλγκρεν, Γιαν Μάλμσο, Περνίλα Όλγουιν, Μπέρτιλ Γκούβε.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης-naftemporiki.gr