ΕΛΛΑΔΑ

Οι παιδοκτονίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Οι παιδοκτονίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Μνήμες από τις παιδοκτονίες που έχουν συγκλονίσει όλη την Ελλάδα φέρνει στο προσκήνιο η υπόθεση θανάτου των τριών κοριτσιών από την Πάτρα, ενώ η Ρούλα Πισπιρίγκου κατηγορείται για τη δολοφονία της μεγαλύτερης κόρης της, της 9χρονης Τζωρτζίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το χρονικό των θανάτων των τριών κοριτσιών στην Πάτρα και η σύλληψη της μητέρας

To EleftherosTypos.gr με αφορμή τις πρόσφατες τραγωδίες παρουσιάζει τις παιδοκτονίες που διεπράχθησαν στην Ελλάδα και όσα χρόνια και αν περάσουν δεν πρόκειται να ξεχαστούν.

Υπόθεση Νίτα Μπέικερ: Η Μήδεια του Καλαμακίου

Υπόθεση Νίτα Μπέικερ

Η Αμερικανίδα Νίτα Μπέικερ παντρεύτηκε τον λοχία Τζολ Μπέικερ και το 1960 ήρθαν οικογενειακώς στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στο Καλαμάκι. Το βράδυ της 27ης Μαΐου του 1961, η Νίτα Μπέικερ σκότωσε την δίχρονη κόρη της Κίτι, ενώ κοιμόταν και στην συνέχεια σκότωσε την κόρη της Σουζάνα και τον γιο της Τζο.

Ύστερα επιχείρησε να αυτοκτονήσει αλλά δεν τα κατάφερε. Όλα αυτά τα έκανε γιατί πίστευε ότι ο άνδρας της την απατούσε. Καταδικάστηκε σε 16 χρόνια κάθειρξη, αλλά πήρε χάρη το 1963 και επέστρεψε στην Αμερική.

Υπόθεση Λυμπέρη: Ο τελευταίος θανατοποινίτης στην Ελλάδα

Ο Βασίλης Λυμπέρης έχει μείνει στην ιστορία για δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που καταδικάστηκε σε θάνατο στην Ελλάδα (σ.σ. εκτελέστηκε τον Μάιο του 1972 στα Αοράκια Ηρακλείου) και το δεύτερο είναι το φρικαλέο έγκλημα που διέπραξε.

Με τη βοήθεια τριών συνεργών του έβαλε φωτιά κι έκαψε ζωντανά τα μέλη της οικογένειάς του. Την πεθερά του, την σε διάσταση σύζυγό του και τα δύο μωρά του (η κόρη του ήταν 2,5 ετών και ο γιος τους μόλις ενός).

Ήταν ξημερώματα της 5ης Ιανουαρίου του 1972 στο Χαλάνδρι. Ο τότε 27χρονος εγκληματίας θέλοντας να εκδικηθεί την πεθερά του, την οποία κατηγορούσε για τα προβλήματα του γάμου του προκάλεσε την ανείπωτη τραγωδία. Μαζί με άλλα τρία άτομα, πήγε τα ξημερώματα στο σπίτι που ζούσε μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά τους. Κρατούσαν 3 μπιτόνια βενζίνη, ενώ από ένα περίπτερο αγόρασαν σπίρτα. Πρώτα έβαλε φωτιά στο δωμάτιο της πεθεράς του. Η γυναίκα του ξύπνησε και προσπάθησε να αμυνθεί.

Θολωμένος από το πάθος του και το αλκοόλ την πέταξε στις φλόγες και κλείδωσε την πόρτα πίσω του. Ποτέ δεν σκέφτηκε ότι κλείνοντας την πόρτα πίσω του δεν άφησε μόνο την γυναίκα και την πεθερά του να καούν αλλά και τα δύο αγγελούδια που είχαν έρθει λίγους μήνες πριν στον κόσμο.

Υπόθεση Στέλλας Εικοσιπεντάκη: Η 6χρονη που δολοφονήθηκε από τον πατέρα της

Οι παιδοκτονίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Στις 27 Απριλίου 2017 ο πατέρας της 6χρονης Στέλλας ζητά από την αστυνομία την συνδρομή της για να βρει την κόρη του. Μετά από δεκαέξι ώρες ερευνών το κοριτσάκι βρέθηκε νεκρό από στραγγαλισμό σε ένα κάδο απορριμμάτων.

Ο πατέρας (σ.σ. απόστρατος αξιωματικός) άρχισε να πέφτει σε αντιφάσεις και γρήγορα η αστυνομία εξιχνίασε το έγκλημα: Ο δολοφόνος ομολόγησε σοκάροντας το πανελλήνιο. Υποστήριξε πως ήταν ατύχημα, ότι δεν ήθελε να την σφίξει τόσο πολύ και ότι το κοριτσάκι ήταν επιθετικό απέναντί του γιατί από όταν γεννήθηκε αυτή και ο δίδυμος αδελφός της, η σύζυγός του ασχολείτο αποκλειστικά με την Στέλλα και ο ίδιος αποκλειστικά με το αγοράκι.

Όπως είπε το μοιραίο βράδυ πήρε τα χάπια του και ήπιε ένα ποτήρι κρασί και προσπάθησε να κάνει μπάνιο την Στέλλα, εκείνη ήθελε την μαμά της και άρχισε να τον χτυπάει στα χέρια και στην κοιλιά.

«Όπως με χτυπούσε και το κεφάλι της βρισκόταν στο ύψος του στήθους μου, την έσφιξα με το δεξί μου χέρι για να σταματήσει να με χτυπάει, μέχρι που κατάλαβα ότι είχε χάσει τις αισθήσεις της. Άνοιξα το χέρι μου που την έσφιγγα και η Στέλλα έπεσε στο πάτωμα. Είδα ότι δεν ανέπνεε και κατάλαβα ότι κάτι κακό είχε γίνει.

Τα έχασα, τρομοκρατήθηκε και το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να βγάλω τη Στέλλα έξω από το σπίτι. Πήγα στο αποθηκάκι και πήρα τρεις μαύρες σακούλες σκουπιδιών. Μετά σκέφτηκα να σκηνοθετήσω το χώρο για να φαίνεται ότι κάποιος έκανε ληστεία. Ξέχασα να σας πω ότι στις σακούλες σκουπιδιών που έβαλα την Στέλλα έβαλα και μία κόκκινη κουβερτούλα που πήρα από το κρεβάτι της, μη ρωτάτε γιατί, δεν ξέρω να σας απαντήσω.

Τις σακούλες με την Στέλλα τις κρατούσα με τα δυο μου χέρια στην αγκαλιά μου. Κατέβηκα στον δρόμο και με τα πόδια πήγα σε έναν κάδο και εκεί μέσα άφησα την Στέλλα. Σε έναν άλλο κάδο εκεί κοντά, πέταξα και τα κοσμήματα της γυναίκας μου. Μετά πήγα στο κρεβάτι μου, όπου λόγω του κρασιού και των χαπιών που είχα πάρει με πήρε ο ύπνος. Το πρωί στις 7 παρά τέταρτο ξύπνησα και πήρα τηλέφωνο το ΑΤ Αγίας Βαρβάρας και είπα ότι κάποιοι άγνωστοι μπήκαν στο σπίτι μου».

Ήταν τόσο ψύχραιμος μετά τη δολοφονία της μικρής που είχε δασκαλέψει και τον γιο του, 6 χρονών επίσης, ήταν δίδυμα με το άτυχο κοριτσάκι, να πει στους αστυνομικούς ότι μπήκαν διαρρήκτες και ότι πήραν την αδελφή του, κάτι που ο μικρός έκανε μιλώντας στους ψυχολόγους της ΕΛ.ΑΣ..

Υπόθεσης Άννυς: Το τετράχρονο αγγελούδι που βρήκε τραγικό θάνατο

Οι παιδοκτονίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Τραγικό τέλος είχε η υπόθεση εξαφάνισης της τετράχρονης Άννυ η οποία αγνοούνταν στις 21 Απριλίου 2015 από την περιοχή της Ομόνοιας, στο κέντρο της Αθήνας. Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται ύστερα από την δήλωση εξαφάνισης που έκανε η μητέρα του κοριτσιού.

Το τετράχρονο κοριτσάκι αποδείχθηκε ότι ζούσε σε ένα άκρως τοξικό περιβάλλον. Η μητέρα της ήταν ιερόδουλη και τοξικομανής ενώ ο πατέρας της έκανε χρήση ηρωίνης μπροστά στο παιδί.

Αρχικά ο 27χρονός πατέρας αρνήθηκε ακόμη και ότι είναι ο πατέρας της (παρουσιάστηκε ως φίλος της μητέρας) και έδινε αμοιβή 5000 ευρώ σε όποιον βρει την μικρή. Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από την ασφάλεια Αττικής με βάση συνδυασμό στοιχείων που προέκυψαν από την μαρτυρία του φίλου του, Νικολάι, και γενετικού υλικού που βρέθηκε στο σπίτι.

Τελικά αποδείχθηκε ότι πατέρας τεμάχισε της Αννυ σε ψυχική ηρεμία. Ο 27χρονος παιδοκτόνος υποστήριξε ότι ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών και ξύπνησε την Μεγάλη Πέμπτη δίπλα στο άψυχο κορμί της τετράχρονης.

«Πανικοβλήθηκα, έκλαιγα δεν ήξερα τι να πω στην μητέρα της, είδα τα χέρια της και το στόμα της μελανιασμένα φοβήθηκα ότι θα έχανα την γυναίκα μου, κάτι έπρεπε να κάνω, κάτι για να εξαφανίσω το πτώμα.

Ο Νικολάι (φίλος του ζευγαριού που τον φιλοξενούσε στο σπίτι) μου είπε ότι έπρεπε να εξαφανίσω το πτώμα γιατί είμαι ναρκομανής και θα είχα όλη την ευθύνη. Αυτός δεν συμμετείχε στον τεμαχισμό αλλά με βοήθησε να εξαφανίσω κάθε ίχνος. Ο Νικολάι πέταξε κανά δύο κομμάτια της Άννυ. Αν υπάρχει κάποιο κομμάτι της Άννυ θα είναι θαμμένο στο Πεδίον του Άρεως.

Μετά τον τεμαχισμό, χωρίς κανένα ίχνος ενοχής έπαιξε playstation με τον φίλο του τον Νικολάι και το βραδύ βγήκε για ποτό σε νυχτερινό κέντρο. Πούλησε ακόμη και την κούνια και τα παιχνίδια της μικρής.

Οι Αρχές κάνουν λόγο για το πιο φρικιαστικό έγκλημα που έχει διαπραχθεί ποτέ στην χώρα μας ενώ για τον δράστη λένε ότι πρόκειται για έναν ψυχρό και κυρίως αμετανόητο άνθρωπο.

Υπόθεση Δουρή: Η παιδοκτονία-μυστήριο

Οι παιδοκτονίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Στις 31 Δεκεμβρίου του 1993 η Ερμιόνη έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας ακόμη ενός φρικιαστικού εγκλήματος. Ο 6χρονος γιος του Μανώλη και της Γεωργίας Δουρή, βρέθηκε νεκρός και κακοποιημένος σεξουαλικά.

Γι ακόμη μία φορά ο πατέρας ήταν εκείνος που έτρεξε να ενημερώσει την αστυνομία για την εξαφάνιση του παιδιού του και η κινητοποίηση ήταν άμεση όπως και οι υποψίες για ποιον λόγο ενημερώθηκε η αστυνομία μόλις λίγα λεπτά μετά την ώρα που ανέμεναν το παιδί να επιστρέψει στο σπίτι του

Αστυνομικοί αλλά και γείτονες, συγγενείς και φίλοι της οικογένειας «χτένιζαν» την περιοχή, για να βρουν το εξάχρονο αγόρι. Τελικά ο Μανώλης Δουρής μαζί με ένα γιο του βρήκαν το παιδί στον μαντρότοιχο μιας αλάνας νεκρό και κακοποιημένο σεξουαλικά .

Ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης ανέφερε στο πόρισμά του ότι το παιδί πέθανε από ασφυξία, καθώς ο δράστης του είχε κλείσει τη μύτη και το στόμα, αφού πρώτα το είχε βιάσει.

Μετά από λίγες ώρες ο Μανώλης Δουρής συνελήφθη και ομολόγησε το έγκλημά του: «Με κυριεύει μια σπάνια ασθένεια, με μεταμορφώνει. Με έπιαναν κρίσεις και δεν έβλεπα μπροστά μου. Ο καθένας στη θέση μου το ίδιο μπορεί να έκανε», είπε ο παιδοκτόνος στην ομολογία του.

Στην συνέχεια πήρε πίσω την αρχική του ομολογία και δήλωνε αθώος, κατηγορώντας μάλιστα τη γυναίκα του: «Αν το έκανα εγώ να τιμωρηθώ», μονολογούσε ενώ απευθυνόμενος στη σύζυγό του είπε: «Θα είσαι ελεύθερη να ζήσεις τη ζωή σου, όπως εσύ το ζήτησες μαζί με τον εραστή σου με τον οποίο σκοτώσατε το Νίκο».

Ο Δουρής κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 1 έτους για ασέλγεια, κάθειρξης 20 ετών για βιασμό και ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Ο Δουρής ήταν ανεπιθύμητος ακόμη και τρις φυλακές και οι τρόφιμοι των φυλακών της Τρίπολης απείλησαν με εξέγερση σε περίπτωση που μεταφερόταν εκεί ο παιδοκτόνος. Οι αρχές αποφάσισαν να τον οδηγήσουν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Κέρκυρας, όπου διαμορφώθηκε ειδικός χώρος για την κράτησή του.

Κατά τη μεταγωγή του, ο Δουρής ξυλοκοπήθηκε από τους υπόλοιπους κρατούμενους. Όταν κατέβηκε από την κλούβα το πρόσωπο του ήταν αλλοιωμένο. Στη διαδρομή κακοποιήθηκε, βιάστηκε και ξυλοκοπήθηκε από τους βαρυποινίτες. Η κακοποίηση του συνεχίστηκε και μέσα στη φυλακή.

Στις 24 Φεβρουαρίου του 1996 σχεδόν δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του γιού του, ο Μανώλης Δουρής έδωσε τέλος στη ζωή του μέσα στο κελί στις φυλακές της Τρίπολης. Οι φύλακες τον βρήκαν κρεμασμένο με το καλώδιο της τηλεόρασης.

Ακόμη και σήμερα ο Δουρής παραμένει για τους περισσότερους ως στυγερός παιδοκτόνος, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που συνεχίζουν να έχουν αμφιβολίες για το αν τελικά έκανε αυτός το έγκλημα.

Υπόθεση Δημόπουλου: Σκότωσε με τσεκούρι τον γιο του

Το Σεπτέμβριο του 1994 ο 43χρονος αγρότης Νικόλαος Δημόπουλος σκοτώνει με τσεκούρι το 16χρονο γιο του Γιώργο, την ώρα που κοιμόταν, στη Λευκάδα Φθιώτιδας. Το έγκλημα έγινε γιατί ο νεαρός έκανε παρατήρηση στον πατέρα του να σταματήσει να πίνει και να μεθάει. Ο δράστης αρνήθηκε να απολογηθεί και να μιλήσει για την πράξη του.

Υπόθεση Ματσούκα: Έστρεψε το όπλο στον πεντάχρονο γιο του

Τον Απρίλιο του 1996 ο Κώστας Ματσούκας, 35 χρόνων, πυροβολεί και σκοτώνει μπροστά στα μάτια του αστυνομικού διευθυντή, του αντιδημάρχου Αγρινίου και ενός φίλου του, τον 5χρονο γιο του Γιάννη. Στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε, αλλά τραυματίστηκε ελαφρά.

Υπόθεση Πολύζου: Η μάνα-φονιάς δολοφόνησε το γιο της

Οι παιδοκτονίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Ο Κωστής Πολύζος, μόλις 23 χρόνων, χάθηκε το βράδυ της Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου 2011 από το σπίτι του στη Σιάτιστα Κοζάνης και οκτώ μήνες μετά στις 26 Σεπτεμβρίου 2011, βρέθηκε το πτώμα του βρέθηκε μισοφαγωμένο από τα άγρια ζώα στο κτήμα του πατριού του.

Η Δέσποινα Κουτσέγκου, μητέρα του Κωστή Πολύζου, και ο πατριός του Χρήστος Ντιός, κρίθηκαν ένοχοι από το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Καστοριάς για την δολοφονία του παιδιού τους.

Κατά την αγόρευση της, η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων και παρομοίασε την Κουτσέγκου, μητέρα του αδικοχαμένου Κωστή, με την Μήδεια: «Είναι χειρότερη από τη Μήδεια, γιατί η κατηγορούμενη ωθήθηκε από ταπεινά αίτια. Δεν πρέπει να αφήσουμε να ξεχαστεί η ψυχή του Κωστή πρέπει να δικαιωθεί καθώς είχε ένα άδικο, τρομακτικό και απαίσιο θάνατο, στον οποίο συνέβαλε η ίδια η μητέρα του».

Κατά την απολογία της στο δικαστήριο η Δέσποινα Κουτσέγκου ισχυρίστηκε ότι δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα, ούτε αυτή ούτε ο σύζυγός της, και υποστήριξε ότι: «εγώ πάνω από όλα βάζω το παιδί μου».

Σημαντικό ρόλο στην εξιχνίαση του εγκλήματος έπαιξε η δημοσιογραφική έρευνα του «Τούνελ» και της Αγγελικής Νικολούλης.

Αποδείχθηκε ότι μόλις ο Κωστής ενηλικιώθηκε τον έβαλαν να πάρει στο όνομα του υπέρογκα δάνεια για λογαριασμό δικό τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες που έφτασαν στην εκπομπή, οι δόσεις παρέμεναν απλήρωτες και οι τράπεζες ζητούσαν τα χρήματα από δύο άνδρες με το ίδιο όνομα και πατρώνυμο.

Είχαν φροντίσει ώστε οι επιστολές των τραπεζών και τα εξώδικα να μην στέλνονται στο σπίτι τους, αλλά στις διευθύνσεις των δύο συνονόματων ανδρών που αντέδρασαν και ενημέρωσαν τη Δικαιοσύνη.

Λίγο καιρό μετά την εξαφάνιση στις 22 Ιουνίου 2011, η μητέρα και ο πατριός του Κωστή δεν δίστασαν να εμφανιστούν σε ΚΕΠ και με πλαστή αίτηση με την υπογραφή του νεκρού παιδιού, ζήτησαν το γνήσιο της υπογραφής.

Ήθελαν το δάνειο ύψους 200.000 ευρώ που ο Κωστής είχε πάρει στο όνομα του για να αγοράσουν σπίτι στην Χαλκιδική και ένα φορτηγό χωματουργικών εργασιών, να υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη.

Στόχευαν μ’ αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες να σταματήσουν να αναζητούν τους ίδιους και να ψάχνουν τον Κωστή, το πτώμα του οποίου δεν είχε τότε βρεθεί.

Υπόθεση Βουλγαράκη: Με 17 μαχαιριές σκότωσε τη Βασούλα

Υπόθεση Βουλγαράκη: Με 17 μαχαιριές σκότωσε τη Βασούλα

Ήταν 27 Απριλίου του 2002 όταν μία γειτόνισσα βρήκε στο υπνοδωμάτιο του Βουλγαράκη, κατακρεουργημένη την 13χρονη κόρη του, Βασούλα.

Η μικρή είχε βρεθεί στα χέρια του λίγο μετά τον σεισμό στην Πάρνηθα καθώς το σπίτι της μητέρας της, που είχε την επιμέλεια, στη Μεταμόρφωση είχε διαλυθεί από το μεγάλο σεισμό του 1999.

Ο πατέρας της την πήρε στο χωριό μέχρι η μάνα να αποκαταστήσει την κατοικία της. Η μητέρα του κοριτσιού Αθανασία Βελεσιώτη κατηγόρησε από την πρώτη στιγμή τον Χρήστο Βουλγαράκη ότι εκείνος σκότωσε το αγγελούδι για να την εκδικηθεί επειδή τον είχε εγκαταλείψει.

Εκείνος μετά το αποτρόπαιο έγκλημα είχε εξαφανιστεί για πέντε μέρες μέχρι που παρουσιάστηκε στη Μονή Τρικόρφου, στη Φωκίδα, όπου και συνελήφθη. Από την αρχή αρνείται την εμπλοκή του στο φρικτό έγκλημα, λέγοντας ότι η κόρη του δολοφονήθηκε από ένα κύκλωμα τοκογλυφίας στο οποίο είχε μπλέξει και τον απειλούσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη δίκη κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αναγνώσθηκαν και οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες στις οποίες ο Βουλγαράκης φέρεται να ομολογεί στην πρώην σύζυγό του πως είναι ο δράστης του εγκλήματος.

Αποφυλακίσθηκε προσωρινά τον Αύγουστο του 2009, από το Ψυχιατρείο του Κορυδαλλού, μόλις δηλαδή εφτά χρόνια μετά το στυγερό έγκλημα, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά με τον όρο να παραμείνει για το υπόλοιπο της ποινής του στο Τρίκορφο Φωκίδας και συγκεκριμένα στο Μοναστήρι των Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ, γνωστό και ως «Μοναστήρι των Παπαροκάδων» του Ηγούμενου Νεκτάριου Μουλατσιώτη.

Το περί δικαίου αίσθημα και η αίτηση της μητέρας της αδικοχαμένης Βασούλας, Αθανασίας Βελεσιώτη προς την Εισαγγελέα Εφετών Πειραιά, ανακάλεσε την αποφυλάκιση και σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα το Συμβούλιο Εφετών διέταξε και πάλι την επιστροφή του στο Ψυχιατρείο Κορυδαλλού, εν αναμονή και της εκδίκασης της Έφεσης που είχε ασκήσει και πάλι η μητέρα κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας το Νοέμβριο του 2015 δεν πείσθηκε για τίποτα από τα προηγούμενα και επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον κατηγορούμενο, που όλα αυτά τα χρόνια είχε επιλέξει το «δικαίωμα της σιωπής».

Τελικά στις 7 Νοεμβρίου 2018 ο Χρήστος Βουλγαράκης αποφυλακίστηκε με το Συμβούλιο να προβλέπει για εκείνον στο υπόλοιπο της ποινής του να έχει ως τόπο διαμονής την Ιερά Μονή των Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ, στο Τρίκορφο.

Υπόθεση Μεταξάκη: Σκότωσε τα τρία παιδιά του για να εκδικηθεί την πρώην γυναίκα του

Οι παιδοκτονίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Η φρικτή δολοφονία των τριών ανήλικων αγοριών από τον ίδιο τους τον πατέρα το απόγευμα της 20ης Σεπτεμβρίου 1999 έγινε με αφορμή το ερωτικό πάθος του Γιώργου Μεταξάκη για την γυναίκα του.

O Mεταξάκης, ήταν σε διάσταση με τη γυναίκα του Αργυρώ, με την οποία είχαν κλεφτεί το 1986, αν και δεύτερα ξαδέλφια. Μαζί έκαναν τέσσερα παιδιά.

Τον Ιούνιο του 1999 σε μια προσπάθεια να πείσει τη σύζυγό του να ξαναγυρίσει κοντά του, απήγαγε τα παιδιά του και απειλούσε να τα σκοτώσει. Τελικά τα έδωσε πίσω στην μητέρα τους και κανείς δεν πίστευε το τι θα ακολουθούσε

Το απόγευμα της 20ής Σεπτεμβρίου 1999, πήρε με το αυτοκίνητο του τη 12χρονη κόρη του, και τα τρία αγοράκια τον Γιάννη 10 ετών, τον Νίκο 4 ετών και το δίχρονο αβάπτιστο αδελφάκι τους για να πάνε βόλτα και κατέληξαν στον Aλμυρό ποταμό.

Εκεί έδεσε τα χέρια της κόρης του στο λεβιέ για να μην μπορεί να κινηθεί, πήρε τα αγόρια στην όχθη του ποταμού και τα πέταξε στα κρύα και ορμητικά νερά του ποταμού. Στη συνέχεια, μπήκε στο αυτοκίνητο και κατευθύνθηκε με την κόρη του στην περιοχή του Mοχού, όπου και την εγκατέλειψε.

Συνελήφθη την επόμενη ημέρα, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει στα βουνά του Λασιθίου. Όταν συνελήφθη, απέδωσε το θάνατο των παιδιών του σε ατύχημα, αλλά στην ανάκριση ομολόγησε: «Αγαπάω τα παιδιά μου. Αλλά εσύ μου τα στερείς. Εσύ φταις για όλα. Όταν πεθάνω, να με θάψετε μαζί τους», έγραφε στο ημερολόγιό του για τη γυναίκα του. Ο δράστης καταδικάστηκε σε τρις ισόβια χωρίς ελαφρυντικά αλλά πριν από μερικούς μήνες αναπνέει ελεύθερος καθώς αποφυλακίστηκε.

Υπόθεση Κοσμά: Μία οικογενειακή τραγωδία πίσω από το φόνο

Οι παιδοκτονίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Στις 7 Ιουλίου του 1996 ο 54χρονος μηχανολόγος και επιχειρηματίας Απόστολος Κοσμάς σκότωσε με τσεκούρι τον πρωτότοκο γιο του την ώρα που εκείνος κοιμόταν. Στη συνέχεια, χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς, μετέφερε το πτώμα στο εξοχικό της οικογένειας στον Κάλαμο και το πυρπόλησε.

Η αστυνομία τον συνέλαβε επ’ αυτοφόρω να προσπαθεί να εξαφανίσει τα απανθρακωμένα μέλη του γιου του.Ο γιος του Απόστολου Κοσμά από την εφηβεία διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια παρανοϊκού τύπου, με ανεξέλεγκτη επιθετικότητα και αποφασίστηκε ο εγκλεισμός του στην κλινική «Γαλήνη».

Η οικογένεια δεν μπορούσε να μείνει μακριά από το παιδί της και αποφάσισαν να το πάρουν από την κλινική. Τον πρώτο καιρό ακολουθούσε τη φαρμακευτική αγωγή και η κατάστασή του ήταν σταθερή αλλά κάποια στιγμή ο Βαγγέλης σταμάτησε να παίρνει τα φάρμακά του.

Ο Απόστολος Κοσμάς στην απολογία του στο δικαστήριο αναφέρθηκε στην περίοδο που ο γιος του είχε αρχίσει να χειροτερεύει: «Δεν ήθελα να τον κλείσω σε ψυχιατρείο, δεν το άντεχα. Τον βάζω σε διάφορες δουλειές γνωστών μου. Φεύγει. Αγοράζει χασίς. Χειροτερεύει. Χτυπούσε τη μητέρα του. Αποφασίζουμε να τον πάμε στο Αιγινήτειο. Δεν γίνεται. Ο γιατρός φοβάται για τη ζωή του παιδιού».

Την ημέρα του φόνου, ο νεαρός βρισκόταν σε κρίση. Φώναζε στον πατέρα του και του ζητούσε χρήματα για να αγοράσει όπλα. «Αν μέχρι να γυρίσω δεν μου έχεις βρει λεφτά για όπλα, θα σε σκοτώσω».

Ο Απόστολος Κοσμάς επισκέφτηκε το αστυνομικό τμήμα προκειμένου να μεταφερθεί το παιδί του σε ψυχιατρείο με το ζόρι, αλλά για κακή του τύχη ο διοικητής έλειπε. Γύρισε στο σπίτι και έδωσε τέλος στην οικογενειακή τραγωδία.

Ο Κοσμάς σε όλη την διάρκεια της δίκης έκλαιγε λέγοντας πως δεν έπρεπε να κάνει αυτό που έκανε. Ολο του το οικογενειακό περιβάλλον στάθηκε στο πλευρό του. Το δικαστήριο καταδίκασε τον Απόστολο Κοσμά σε 15 έτη κάθειρξης και έξι μήνες. Πριν οδηγηθεί στο κελί του ζήτησε από τους δικαστές σαν χάρη να του επιτρέψουν να πάει στον τάφο του παιδιού του να κλάψει. Τελικά πέθανε στο κελί του λίγο μετά τη δίκη προδομένος από την καρδιά του και τον καημό του.

Υπόθεση Άστρους Κυνουρίας: Τον σκότωσε λόγω οικονομικών διαφορών

Υπόθεση Άστρους Κυνουρίας

Στις 16 Αυγούστου 2014 η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο Άστρος Κυνουρίας δέχθηκε το απόγευμα, ανήμερα της Παναγίας τηλεφώνημα για εκδήλωση πυρκαγιάς κοντά στον βιολογικό καθαρισμό Άστρους μέσα στην κοίτη του ξεροπόταμου Τάνου.

Στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου εντοπίστηκε ένα απανθρακωμένο πτώμα και μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι ήταν ο 39χρονος Ι.Μ. Όπως προέκυψε από τα στοιχεία που ήρθαν στο φως κατά την διάρκεια της έρευνας που συγκέντρωσε η ΕΛΑΣ ο 39χρονος είχε σειρά προστριβών με τους γονείς του για οικονομικά θέματα.

Από την πρώτη στιγμή οι υποψίες των αστυνομικών στράφηκαν στον πατέρα του θύματος, με τον οποίο από τα στοιχεία που συνέλεξαν διαπίστωσαν ότι είχαν συχνούς καβγάδες λόγο οικονομικών διαφορών.

Οι υποψίες έγιναν βεβαιότητα την στιγμή που πήγαν οι αστυνομικοί να ανακοινώσουν στον 75χρονο τον θάνατο του παιδιού του και αυτός το μόνο που έκανε είναι να πάει στο καφενείο του χωριού!

Αρχικά ισχυρίστηκε ότι στην τελευταία επίσκεψη του γιού του, εμφανίστηκαν τρεις σωματώδεις νεαροί που συνόδευαν τον γιο του, αλλά στη συνέχεια λύγισε και ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, ο κατηγορούμενος πυροβόλησε και σκότωσε το γιο του με κυνηγετικό όπλο. Στη συνέχεια με τη βοήθεια κάποιου άλλου, έβαλε το πτώμα στο αυτοκίνητο και αφού το οδήγησε στην ερημική περιοχή που βρέθηκε, έβγαλε τις πινακίδες κυκλοφορίας και του έβαλε φωτιά προκειμένου εξαφανίσει ίχνη που θα οδηγούσαν στον εντοπισμό του.

«Αποδέχομαι όλες τις κατηγορίες. Σκότωσα τον γιο μου εν βρασμώ ψυχής. Είμαι συγκλονισμένος από τις πράξεις μου, τις οποίες εκτέλεσα μόνος μου. Δεν είμαι καθόλου περήφανος γι’ αυτές, αλλά αισθάνομαι ντροπή και οδύνη, τις οποίες μεγεθύνει το γεγονός ότι στην απολογία μου είμαι αναγκασμένος να αναφέρω τις συμπεριφορές του γιου μου που με πίκραναν και με τρομοκράτησαν τόσο, ώστε να με οδηγήσουν σε αυτή την πράξη απελπισίας, για την οποία σήμερα καλούμαι να λογοδοτήσω», δήλωσε στο απολογητικό του υπόμνημα.

Το Δικαστήριο επέβαλε μη αναγνωρίζοντας κανένα ελαφρυντικό την ποινή της ισόβιας καθείρξεως στον πατέρα για το φόνο του γιου του και επίσης την ποινή του ενός έτους για οπλοχρησία και 2 έτη για εμπρησμό.

Υπόθεση της Παναγιώτας Τσιφρικά: Δηλητηρίασε την έγκυο κόρη της

Το Φεβρουάριο του 1997, η 48χρονη Παναγιώτα Τσιφρικά, δηλητηρίασε στο Κακοτάρι Ηλείας την 22χρονη ετοιμόγενη κόρη της, γιατί δεν άντεχε την ντροπή, επειδή ήταν ανύπαντρη.

Η γυναίκα κρίθηκε ένοχη από το Κακουργιοδικείο Ζακύνθου, για ανθρωποκτονία και βίαιη διακοπή κύησης, επιβάλλοντας σε αυτήν φυλάκιση 10 ετών και 6 μηνών.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής, με αποτέλεσμα η Τσιφρικά να αφεθεί ελεύθερη. Στο Εφετείο η Τσιφρικά υποστήριξε ότι ποτέ δεν ομολόγησε το φονικό και ότι η αστυνομία την ανάγκασε να γράψει όλα αυτά, ενώ ισχυρίστηκε ότι η κόρη της αυτοκτόνησε.

Το τραγικό τέλος της Αντζελίνας

Τα ίχνη της 28χρονης Αγγελικής Πέτρου, χάθηκαν το πρωί της Τετάρτης 2 Ιανουαρίου 2019 στην Κέρκυρα και βρέθηκε νεκρή, θαμμένη στην πίσω πλευρά του σπιτιού της, στην περιοχή Αλεπού της Κέρκυρας.

Τελικά μετά από αναζήτηση κάποιων ωρών και καταγγελίας του Αφγανού φίλου της αποδείχθηκε ότι ο ίδιος της ο πατέρας είναι τελικά ο δράστης της δολοφονίας της.

Αρχικά, δεν ομολογούσε την δολοφονία της ίδιας του της κόρης, όμως λύγισε από τις επίμονες ερωτήσεις των αστυνομικών που δεν μπορούσε να απαντήσει ενώ υπέπεσε και σε αντιφάσεις.

Ο πατέρας δολοφόνησε την ίδια του την κόρη διότι δεν ενέκρινε την σχέση της, με έναν άνδρα, ο οποίος έχει καταγωγή από το Αφγανιστάν. Μάλιστα, αυτό ήταν η αιτία για πολύ συχνούς καβγαδές μεταξύ τους στο σπίτι.

Το κορίτσι, δεν «συμμορφωνόταν» στις απαιτήσεις του πατέρα της να διαλύσει την σχέση της και συνέχιζε να βλέπει τον Αφγανό. Οι καβγάδες συνεχίζονταν και υπάρχει η πληροφορία ότι η κοπέλα είχε στο παρελθόν ζητήσει προστασία από τον εισαγγελέα γιατί φοβούνταν τον πατέρα της από τον οποίο τελικά βρήκε τραγικό θάνατο.

Η τραγωδία στο Χαλάνδρι το 2019

Ο πρώτος άνθρωπος που αντίκρισε το αποτρόπαιο θέαμα ήταν η μητέρα του παιδιού. Περίπου στις 09.00 το πρωί της 7ης Απριλίου η πρώην σύζυγος του 27χρονου και μητέρα του παιδιού, 21 ετών, Ρομά, πήγε στο σπίτι με την αδελφή της επειδή δεν απαντούσαν στο τηλέφωνο. Η 21χρονη ήρθε αντιμέτωπη με το αποτρόπαιο θέαμα του νεκρού παιδιού της και σε κατάσταση σοκ άρχισε να φωνάζει.

Αμέσως οι γείτονες έσπευσαν να δουν τι συμβαίνει και ειδοποίησαν την Αστυνομία. Στη σχέση της 21χρονης και του 27χρονου αυτόχειρα που δολοφόνησε τον 4χρονο γιο τους αναζητούν οι Αρχές τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία στο Χαλάνδρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από το συγγενικό περιβάλλον του ζευγαριού, ο 27χρονος με την μητέρα του παιδιού του, τσακώνονταν συχνά και το τελευταίο διάστημα είχαν έντονες λογομαχίες ενώ ο δράστης του στυγερού εγκλήματος φέρεται να αντιμετώπιζε και ψυχολογικά προβλήματα.

Ο νεαρός παιδοκτόνος, όπως έγινε γνωστό, αντιμετώπιζε από μικρός σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, καθώς είχε χάσει νωρίς τον πατέρα του από καρκίνο. Από τον θάνατό του και μετά άρχισε να εμφανίζει βίαιη συμπεριφορά και πολλές φορές ξεσπούσε με ξύλο εναντίον της ίδιας της μητέρας του και της αδελφής του.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του ο 27χρονος άρχισε να αναπτύσσει παραβατική συμπεριφορά, με αποτέλεσμα να συλληφθεί το 2015 για ληστεία σε ιδιοκτήτες σπιτιού στον Γέρακα. Ωστόσο, είχε αθωωθεί στο δικαστήριο. Οι συγγενείς του, μάλιστα, είχαν κινήσει όλες τις διαδικασίες για να μπει με εισαγγελική παραγγελία σε κάποιο ψυχιατρικό ίδρυμα, ώστε να λάβει την απαραίτητη θεραπεία, όμως δεν πρόλαβαν το κακό.

Ενα από τα στοιχεία που ερευνά η ΕΛ.ΑΣ. για την οικογενειακή τραγωδία στο Χαλάνδρι, είναι ο καβγάς που είχαν την περασμένη ημέρα, το Σάββατο ο 27χρονος αυτόχειρας και παιδοκτόνος με την 21χρονη εν διαστάσει σύντροφό του και μητέρα του άτυχου 4χρονου.

Οι δύο τους είχαν μία πολύ έντονη συζήτηση στο τηλέφωνο, η οποία εξελίχθηκε σε καβγά. Οι αστυνομικοί εστιάζουν σε αυτή τη συζήτηση προκειμένου να καταλάβουν αν υπήρξε κάποια αφορμή που όπλισε το χέρι του 27χρονου.

Η φρίκη της Κυψέλης

Νεκρός στο κελί του στις φυλακές της Κέρκυρας βρέθηκε στις 23 Μαρτίου ο 33χρονος Πολωνός ο οποίος είχε σκοτώσει τον 7χρονο γιο της συντρόφου του το 2017 στην Κυψέλη και συνελήφθη πέντε χρόνια μετά ενώ μετέφερε το τελευταίο διάστημα τα οστά του παιδιού μέσα σε εργαλειοθήκη.

Ο 33χρονος βρέθηκε κρεμασμένος με σεντόνι στις 15:30 την Τρίτη 22/03 από σωφρονιστικούς υπαλλήλους που άνοιξαν τα κελιά για τον προαυλισμό των κρατουμένων. Ο θάνατος αποδίδεται σε αυτοκτονία καθώς ήταν μόνος του στο κελί το οποίο ήταν κλειδωμένο. Για το συμβάν διεξάγεται έρευνα.

Στις 15 Φεβρουαρίου είχε προφυλακιστεί τόσο ο ίδιος, όσο και η 29χρονη μητέρα, που κατηγορείται επίσης για την ανθρωποκτονία του 7χρονου γιου της.