ΣΠΟΡ

Οι νικηφόρες πρεμιέρες του Χιμένεθ

Εποχή Μανόλο Χιμένεθ «Νο4» στην ΑΕΚ και αυτή τη φορά η έλευση του Ισπανού συμπίπτει με την πιο δύσκολη αποστολή στο πρωτάθλημα.

Η αύρα του συγκεκριμένου προπονητή «αγκαλιάζει» πάντα τους παίκτες και την ομάδα, γεγονός που αποτυπώνεται στις τρεις νικηφόρες πρεμιέρες που έχει πραγματοποιήσει, φορώντας τα διακριτικά της Ένωσης. Όμως τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με την έδρα που αποτελεί de facto το μεγαλύτερο εμπόδιο: το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και ο Ολυμπιακός είναι ό,τι χειρότερο για την ΑΕΚ, όπως μαρτυρούν οι αριθμοί. Από τότε που το γήπεδο του Φαλήρου εγκαινιάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν 11 νίκες σε 14 αγώνες και συνολικά γκολ 34-6.

Βέβαια, επί Χιμένεθ η ΑΕΚ κατέγραψε την πιο ιστορική νίκη της στο συγκεκριμένο γήπεδο, αφού το 1-2 τον Φεβρουάριο του 2018 αποδείχθηκε ως το πλέον κομβικό αποτέλεσμα για την κατάκτηση του τίτλου εκείνης της περιόδου.
Όπως και τότε, έτσι και την προσεχή Κυριακή (3/1, 19:30) ο «Δικέφαλος» θα αγωνιστεί στην έδρα του Ολυμπιακού με το άγχος μιας αναμέτρησης «δίχως αύριο». Το Φεβρουάριο του ’18, ακόμα και η ισοπαλία θα περιόριζε στο ελάχιστο τις ελπίδες της ΑΕΚ για το πρωτάθλημα. Τώρα βρίσκεται στο -8 από την κορυφή και ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ρεαλιστικά ελπίδα, είναι το «τρίποντο».

Για να το πετύχει αυτό, ο Χιμένεθ θα πρέπει να επεκτείνει το σερί του στις τέσσερις νικηφόρες πρεμιέρες. Από τις προηγούμενες, κάθε μια είχε τη δική της ιδιαίτερη σημασία και έδωσε στην ομάδα το «φιλί της ζωής» που είχε ανάγκη σε όλες τις περιπτώσεις.

Αναλυτικά:

Οκτώβριος 2010 – Σούπερ Σκόκο στο «Βικελίδης»

Η σεζόν έχει αρχίσει εντελώς στραβά με τους οργανωμένους της ΑΕΚ να επιτίθενται συνεχώς στον Ντούσαν Μπάγεβιτς, λεκτικά αλλά και σωματικά (σε φιλικό με την Καλλιθέα). Το πρωτάθλημα αρχίζει και στις πρώτες πέντε αγωνιστικές η ομάδα έχει ήδη δύο ήττες στην Κέρκυρα και στον Βόλο και μία εντός έδρας ισοπαλία με τον Αστέρα Τρίπολης. Το «ηλεκτροσόκ» είναι απαραίτητο και ο τότε πρόεδρος, Σταύρος Αδαμίδης, πετυχαίνει ένα deal που εκ πρώτης όψεως φαίνεται ιδανικό: κλείνει τον πρώην προπονητή της Σεβίλης, Μανόλο Χιμένεθ ο οποίος υπέγραψε και ανακοινώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2010.

Δέκα ημέρες μετά, η ιστορική πρεμιέρα του Ανδαλουσιανού ξεπέρασε και την πιο αισιόδοξη φαντασία. Μια ΑΕΚ-όνειρο σαρώνει 4-0 τον ‘Αρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» με πρωταγωνιστή το Νάτσο Σκόκο ο οποίος πραγματοποιεί… διαστημική εμφάνιση. Αυτή η εμφατική νίκη επιτεύχθηκε τη σεζόν που ο Αρης νίκησε δύο φορές την Ατλέτικο Μαδρίτης και προκρίθηκε στους «32» του Europa League, στην καλύτερη ευρωπαϊκή του πορεία τα τελευταία 40 χρόνια.

17/10/2010 ΑΡΗΣ-ΑΕΚ 0-4 (6η αγωνιστική Super League)

Γκολ: 41΄ Καφές, 58΄,68΄ Σκόκο, 90+1′ Τζεμπούρ

Οι συνθέσεις:

Άρης (Έκτορ Ραούλ Κούπερ): Σηφάκης, Νέτο, Ρονάλντο, Κάλβο (71′), Τσέζαρεκ (Πορτίγια 74′), Κόκε, Φατί, Μίσελ, Χαβίτο, Λαζαρίδης, Τόχα (Μενδρίνος 62′).

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Σάχα, Καφές, Μανωλάς, Δέλλας, Γιάχιτς (Νασούτι 61′), Λεονάρντο (Μπερνς 64′), Τζεμπούρ, Μάκος, Λαγός, Ντιόπ(Γκερέιρο 81’), Σκόκο.

2017 – Τα «συντρίμμια» του Μοράις

Δυο κάκιστες προπονητικές επιλογές, η μία χειρότερη από την άλλη, κατέστρεψαν από πολύ νωρίς τα όνειρα της κυπελλούχου ΑΕΚ τη σεζόν 2016/17. Ο Τιμούρ Κετσπάγια απέτυχε και αντικαταστάθηκε τον Οκτώβριο του 2017 από τον Ζοζέ Μοράις ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία του… χάους! Την κατάσταση κλήθηκε να «συμμαζέψει» ο Μανόλο Χιμένεθ ο οποίος ανακοινώθηκε στις 19/1/2017. Λίγες ημέρες μετά το κλίμα στην ομάδα είχε αναστραφεί και το 2-0 επί του Αστέρα Τρίπολης στο ΟΑΚΑ έβαλε τέλος στο αρνητικό σερί έξι αγώνων χωρίς νίκη που μετρούσε μέχρι τότε η Ένωση. Το τρένο του πρωταθλήματος, βέβαια, είχε χαθεί, όμως ξαναβρέθηκε την επόμενη σεζόν (2017/18) με τον Μανόλο και τους παίκτες του να επιβιβάζονται για το ταξίδι έως το τέλος της διαδρομής.

22/1/2017  ΑΕΚ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 2-0 (17η αγωνιστική Super League)

Γκολ: 24′ Πέκχαρτ, 47′ Μάνταλος

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Γκάλο, Βράνιες, Λαμπρόπουλος, Ντίντακ, Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος, Χριστοδουλόπουλος, Πατίτο (65′ Αϊντάρεβιτς), Πέκχαρτ.

Αστέρας Τρίπολης (Δημήτρης Ελευθερόπουλος): Ντοναρούμα, Χαμντανί (71′ Κώτσιρας), Γιαννούλης, Μπέρτος, Σελίν, Τσουκαλάς, Φαρίνια, Στανισάβλιεβιτς (46′ Τσιλιανίδης), Δημούτσος, Καλτσάς, Μανιάς (58′ Γκοντό).

2019 – Σώθηκε από τον… Σιδηρόπουλο

Προς γενική έκπληξη ο Χιμένεθ απομακρύνεται, ως πρωταθλητής Ελλάδας, το καλοκαίρι του 2018 και αντικαθίσταται από τον Μαρίνο Ουζουνίδη. Ο Εβρίτης «επιβιώνει» των κακών αποτελεσμάτων στο διάστημα Οκτώβριος-Νοέμβριος 2019 και καταφέρνει να «γυρίσει» το παιχνίδι και «τρέχει σερί» με 8 νίκες, 2 ισοπαλίες σε όλες τις διοργανώσεις. Όμως μία ισοπαλία (1-1) με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ σηματοδοτεί το (άδικο) τέλος. Στις 6 Φεβρουαρίου 2019 ο Χιμένεθ επιστρέφει για τρίτη θητεία στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο. Αυτή τη φορά βρίσκει μια ομάδα έτοιμη που «ρολάρει». Στο νέο ντεμπούτο του δυσκολεύεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, σε προημιτελικό κυπέλλου με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Το ματς οδεύει προς τη «λευκή» ισοπαλία, όμως ο διαιτητής Σιδηρόπουλος καταλογίζει πέναλτι, για μαρκάρισμα που από το βίντεο αποδείχθηκε ότι έγινε εκτός περιοχής. Το VAR δεν υπάρχει ακόμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έτσι στο 86΄ ο Έκι Πόνσε διαμορφώνει από τη βούλα το τελικό 0-1 και κρατάει «ζωντανό» το νικηφόρο σερί του Χιμένεθ στις πρεμιέρες του.

07/02/2019 ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ – ΑΕΚ 0-1 (Α΄ προημιτελικός κυπέλλου)

Γκολ: 86΄πεν. Πόνσε

ΑEK (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Μπακάκης, Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι (9′ λ. τρ. Τσόσιτς), Χουλτ, Αλέφ, Σιμόες, Λιβάγια (90+14΄ Κλωναρίδης), Γκάλο, Μπογέ (81′ Αλμπάνης), Πόνσε.
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Νταμίρ Κάναντι): Θεοδωράκης, Σάκιτς, Χατζηισαΐας, Ρισβάνης, Καρασαλίδης, Μπρούνο, Κορτ (90′ Μάντσον), Μπουσουλάτζιτς, Μανούσος, Ουάρντα, Κωτσόπουλος (79′ Κουλούρης) .

Αξίζει να σημειωθεί πως μολονότι δεν έχουν περάσει ούτε δύο χρόνια από εκείνο το ματς, δεν βρίσκονται πλέον στην ΑΕΚ οι εννέα από τους 14 παίκτες που ο Χιμένεθ χρησιμοποίησε στο Περιστέρι. Στη διάθεσή του έχει πλέον τους Μπακάκη, Τσιγκρίνσκι, Σιμόες, Λιβάγια και Αλμπάνη.