ΤΕΧΝΕΣ

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

Πλάνα για όλα τα γούστα και άρωμα Χριστουγέννων

Κινηματογραφική αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα, γαλλικό κοινωνικό δράμα, Έλεν Μίρεν και Ίαν ΜακΚέλεν σε ανατρεπτικό φιλμ μυστηρίου, ένα κλασικό μυθιστόρημα που περνά στη μεγάλη οθόνη, ψυχολογικό θρίλερ που δοκιμάζει την έννοια της ευτυχίας, μια παιδική περιπέτεια και μηχανοκίνητη επανάσταση εντός και εκτός πίστας προσφέρουν στους σινεφίλ ενδιαφέρουσες επιλογές, με σπουδαίους πρωταγωνιστές.

«Last Christmas»

Στη νέα δημιουργία του Πολ Φέιγκ, με την Εμίλια Κλαρκ του «Game of Thrones» και έμπνευση από τον Τζορτζ Μάικλ, που ξεκινάει την αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα, μία νεαρή κοπέλα -έναν χρόνο μετά από ένα δυσάρεστο συμβάν που παραλίγο να της στοιχίσει τη ζωή- προσπαθεί να ορθοποδήσει, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Όταν φτάσουν τα Χριστούγεννα βρίσκει δουλειά ως ξωτικό σε ένα κατάστημα δώρων, ενώ παράλληλα κάνει ό,τι μπορεί για να καταφέρει να ξεκινήσει καριέρα ως τραγουδίστρια. Η καθημερινότητά της θα αρχίσει να παίρνει μια πιο αισιόδοξη τροπή όταν γνωρίσει τον άντρα που θα την κάνει να δει τη ζωή εντελώς διαφορετικά. Καθώς το Λονδίνο μεταμορφώνεται στην πιο υπέροχη εποχή του χρόνου, τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί για τους δυο τους.

«Κόντρα σε Όλα»

Οι οσκαρικοί ηθοποιοί Κρίστιαν Μπέιλ και Ματ Ντέιμον ενσαρκώνουν τους άντρες που τόλμησαν να αμφισβητήσουν την παντοδυναμία των Φεράρι. Ένας σχεδιαστής αυτοκινήτων και ο οδηγός που τον εμπιστεύτηκε, με ένα Φορντ, έφεραν την μηχανοκίνητη επανάσταση εντός και εκτός πίστας.

Έδωσαν μάχη ενάντια στις επιχειρηματικές παρεμβάσεις, τους νόμους της φυσικής, καθώς και τους προσωπικούς τους δαίμονες για να κατασκευάσουν ένα επαναστατικό αγωνιστικό αυτοκίνητο για την Φορντ και να αναλάβουν τα αγωνιστικά αυτοκίνητα του Έντσο Φεράρι στον περίφημο αγώνα 24 ωρών του Λε Μαν στη Γαλλία, το 1966.

«Οι Άθλιοι»

Στη Μονφερμέιγ, στα προάστια του Παρισιού, δρα μια ομάδα της αστυνομίας κατά του εγκλήματος. Σε μια κατά τ’ άλλα συνηθισμένη περίπολο, ένα drone καταγράφει ένα σκηνικό που θα μπορούσε να εκθέσει την ομάδα και τις μεθόδους της.

Ο μέχρι πρότινος ντοκιμαντερίστας Λατζ Λι χαρτογραφεί την καθημερινότητα στα υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού, στην ταινία που κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών και έγινε η επίσημη υποβολή της χώρας για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

«Ένας Καλός Ψεύτης»

Στο αγωνιώδες θρίλερ του Μπιλ Κόντον, με τους Έλεν Μίρεν και Ίαν ΜακΚέλεν, ο Ρόι Κόρτνεϊ, επαγγελματίας απατεώνας, δεν μπορεί να πιστέψει την τύχη του όταν γνωρίζει -μέσω ίντερνετ- τη χήρα Μπέτι Μακ Λις.

Καθώς η Μπέτι τού ανοίγει το σπίτι και τη ζωή της, ο Ρόι εκπλήσσεται που αρχίζει να νοιάζεται πραγματικά για εκείνη, μετατρέποντας αυτό που θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη κομπίνα της ζωή του, σε μία επικίνδυνη διαδρομή σε τεντωμένο σχοινί.

«Χωρίς Οικογένεια»

Το κλασικό μυθιστόρημα του Έκτορα Μαλό, σε σκηνοθεσία Αντουάν Μπλοσιέ, περνά στη μεγάλη οθόνη. Στην υπόθεση της ταινίας, ένα ορφανό αγόρι μεγαλώνει με τη θετή του μητέρα όταν αναγκάζεται να την αποχωριστεί για να βρεθεί στην επιμέλεια ενός περιπλανώμενου θιασάρχη, με τον οποίο θα σκληραγωγηθεί και θα τραγουδάει για να κερδίζει το ψωμί του.

Με παρέα τον πιστό του σκύλο και μια μικρή μαϊμού, το αγόρι θα περιηγηθεί στη Γαλλία και μέσα από γνωριμίες, φιλίες, αλλά και μοναξιά, θα καταλήξει να μάθει το μυστικό της καταγωγής του.

«Μια Ευτυχισμένη Γυναίκα»

Στο φιλμ του Ντομινίκ Σάβατζ, μια νοικοκυρά στα προάστια του Λονδίνου, ζει μια μονότονη ζωή σύμφωνη με τις επιταγές του εργασιομανούς εγωκεντρικού συζύγου της και της φροντίδας τον παιδιών της. Βρισκόμενη σε δεινή θέση και αποζητώντας μια αλλαγή, παίρνει μια θαρραλέα απόφαση.

Αγοράζει ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το Παρίσι και αφήνει τα πάντα πίσω της, ώστε να προσπαθήσει να ξαναβρεί τον εαυτό της σε μια καινούργια πόλη. Τζέμα Άρτερτον και Ντομινίκ Κούπερ πρωταγωνιστούν σε ένα ψυχολογικό θρίλερ που δοκιμάζει την έννοια της ευτυχίας.

 «Σκυλομπελάς»

Η ταινία κινουμένων σχεδίων του Κέβιν Τζόνσον έχει ήρωα ένα σκυλάκι που γίνεται κληρονόμος της αμύθητης περιουσίας της ιδιοκτήτριάς του, προς τεράστια απογοήτευση των ανιψιών της, οι οποίοι ανυπομονούσαν να απλώσουν τα χέρια στα πλούτη της. Όμως, όταν μαθαίνουν ότι δεν είναι εκείνοι οι τυχεροί κληρονόμοι είναι πλέον αργά, μιας και έχουν διώξει το ανήξερο σκυλί, το οποίο πλέον τριγυρνά στους δρόμους.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης-naftemporiki.gr