ΤΕΧΝΕΣ

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

Κινηματογραφικές πρεμιέρες με άρωμα Όσκαρ

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τη μεγάλη βραδιά της 91ης απονομής των βραβείων Όσκαρ, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου -ξημερώματα Δευτέρας στην Ελλάδα, στο Dolby Theatre του Χόλυγουντ, οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στις ελληνικές σκοτεινές αίθουσες δημιουργίες που φλερτάρουν με τα χρυσά αγαλματίδια, τη νέα ταινία του Μπάρι Τζένκινς και ορισμένες αξιομνημόνευτες ερμηνείες.

«Σοφία»

Το γαλλο-μαροκινό κοινωνικό δράμα της Μεριέμ Μπενμπαρέκ διαδραματίζεται στην Καζαμπλάνκα, όπου η 20χρονη Σοφία ζει με τους γονείς της όταν ανακαλύπτει πως βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης και αναγκάζεται να γεννήσει εκτός γάμου. Κάτι τέτοιο είναι παράνομο στο Μαρόκο, γι’ αυτό έχει 24 ώρες για να βρει και να δηλώσει την ταυτότητα του πατέρα προτού παραδοθεί στις αρχές. Η ταινία διακρίθηκε με το βραβείο σεναρίου του τμήματος «Ένα Kάποιο Bλέμμα» του Φεστιβάλ των Καννών

«Εξόριστος Συγγραφέας»

Η βιογραφική ταινία του Αλεξέι Γκερμάν Τζούνιορ -που συμμετείχε στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 68ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου- παρουσιάζει έξι ημέρες από τη ζωή του σπουδαίου Ρώσου συγγραφέα Σεργκέι Ντοβλάτοβ, κατά τη δεκαετία του ’70 στην ΕΣΣΔ, όταν πάλευε να προστατεύσει το ταλέντο και την αξιοπρέπειά του ενάντια στους μηχανισμούς ελέγχου του καθεστώτος, μαζί με τον ποιητή Γιόζεφ Μπρότσκι.

«Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει»

Ο Μπάρι Τζένκινς διασκευάζει Τζέιμς Μπόλντγουιν σε έναν ακόμη κινηματογραφικό θρίαμβο μετά το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας του «Moonlight». Χάρλεμ, αρχές δεκαετίας του ’70. Η Τις Ρίβερς και ο Φόνι είναι πολύ ερωτευμένοι. Η ζωή τους ανατρέπεται όταν ο Φόνι φυλακίζεται για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει. Η Τις ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος και αγωνίζεται με τη βοήθεια του δικηγόρου και της οικογένειάς της για να αποδείξει την αθωότητά του. Η ταινία έχει τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ, ανάμεσά τους για Διασκευασμένο Σενάριο και Β΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Ρετζίνα Κινγκ.

«Η Σύζυγος»

Στη νέα δημιουργία του Μπιορν Ρούνγκε, η Τζόαν είναι η τέλεια σύζυγος- επί σαράντα χρόνια έχει θυσιάσει τα όνειρά της για να στηρίξει τον σύζυγό της και τη λογοτεχνική του καριέρα. Ο γάμος τους έχει χτιστεί με άνισους όρους κι εκείνη έφτασε τα όριά της. O Τζο ετοιμάζεται να παραλάβει Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, όταν η Τζόαν αποφασίζει να αποκαλύψει το μεγαλύτερο μυστικό της καριέρας του -της ανήκει κάθε λέξη από τα έργα του. H ταινία που χάρισε στην Γκλεν Κλόουζ τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ερμηνείας,  την τοποθετεί ανάμεσα στα φαβορί για  βραβείο Όσκαρ.

«Ο Σεισμός»

Στη νορβηγική περιπέτεια καταστροφής του Τζον Αντρέας Άντερσεν, γεωλόγοι λαμβάνουν ενδείξεις πως το «ρήγμα του Όσλο» -που το 1904 είχε προκαλέσει σεισμό της τάξης των 5,4 βαθμών Ρίχτερ- «ξυπνάει», με το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου να είναι πιθανό να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή.

«Ο Φαροφύλακας»

Στο θρίλερ μυστηρίου του Κρίστοφερ Νάιχολμ -με πρωταγωνιστές τους Τζέραρντ Μπάτλερ, Πίτερ Μούλαν και Κόνορ Σουίντελς- τρεις φαροφύλακες πηγαίνουν για έξι εβδομάδες σε ένα ακατοίκητο νησί, 20 μίλια μακριά από τις δύσβατες ακτές της Σκωτίας. Καθώς ξεκινούν την εργασία τους εκεί, ανακαλύπτουν ένα αγνώστου προέλευσης μπαούλο, το οποίο γίνεται η αφορμή να ξεκινήσει ένας μοχθηρός κύκλος βίας. Μία σκληρή μάχη για επιβίωση ξεκινά, ενώ η απληστία αντικαθιστά την πίστη και η απομόνωση τροφοδοτεί την παράνοια. Τρεις τίμιοι άντρες οδηγούνται στην καταστροφή.

«Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις;»

Η αληθινή ιστορία της κορυφαίας σε πωλήσεις βιογράφου διασημοτήτων και γατόφιλης Λι Ίσραελ, που έβγαζε τα προς το ζην κατά τη δεκαετία του ’70 και του ’80 καταγράφοντας τις ζωές διασήμων -όπως  των Κάθριν Χέπμπορν, Ταλούλα Μπάνκχεντ, Εστέ Λόντερ και της δημοσιογράφου Ντόροθι Κιλγκάλεν. Όταν η Λι δεν μπορούσε να εκδώσει πια τα έργα της, καθώς θεωρούνταν ξεπερασμένα, μετέτρεψε την τέχνη της σε απάτη, με τη βοήθεια του πιστού της φίλου Τζακ. Οσκαρικών διαστάσεων το πρωταγωνιστικό δίδυμο των Μελίσα ΜακΚάρθι και Ρίτσαρντ Ε. Γκραντ.

«Το Σκυλάκι της Βασίλισσας»

Στην ταινία κινουμένων σχεδίων του Μπεν Στάσεν, ο Ρεξ, o αγαπημένος σκύλος της βασίλισσας, έχει χάσει τα ίχνη της. Στον δρόμο του θα συναντήσει ένα κλαμπ κυνομαχιών, όπου σκύλοι κάθε ράτσας αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον. Κατά τη διάρκεια του επικού ταξιδιού του για να βρει τη βασίλισσα, ο Ρεξ θα ερωτευτεί και θα ανακαλύψει τον αληθινό του εαυτό.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης – naftemporiki.gr