ΚΟΣΜΟΣ

Οι Κινέζοι δημοσιογράφοι θα περνούν από τεστ… πίστης στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ

Χιλιάδες ρεπόρτερ και συντάκτες που δουλεύουν σε κινεζικά κρατικά ΜΜΕ υποχρεούνται να συμμετάσχουν σε ένα εθνικό διαγώνισμα για να τεσταριστεί η πίστη τους στον πρόεδρο της χώρας Σι Τζινπίνγκ

Μάλιστα, όπως αναφέρει η «South China Morning Post», σύμφωνα με ειδοποίηση που εξέδωσε το εποπτικό γραφείο ΜΜΕ του Τμήματος Προπαγάνδας του Κομμουνιστικού Κόμματος, κάποιοι από αυτούς θα λάβουν μέρος σε «πιλοτικό τεστ» στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι συμμετέχοντες σε αυτήν τη «γενική πρόβα» φτάνουν τις 10.000, εργάζονται σε 14 κρατικά ηλεκτρονικά μέσα στο Πεκίνο και θα εξεταστούν χρησιμοποιώντας την εφαρμογή κινητών τηλεφώνων Xuexi Qiangguo.

H συγκεκριμένη εφαρμογή, η οποία συχνά συγκρίνεται με το «Κόκκινο Βιβλίο» του Μάο Τσετούνγκ, που άρχισε να εκδίδεται το 1964 και περιέχει τις ιδεολογικές θέσεις του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, αποτελεί μια συγκεντρωτική πλατφόρμα άρθρων, σποτ και ντοκιμαντέρ που όλα αναφέρονται στην πολιτική φιλοσοφία του νυν προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Οι χρήστες της μπορούν επίσης να συμμετάσχουν σε κουίζ με θέματα όπως «Ο πρόεδρος Σι τόνισε ότι οι κομματικοί δημοσιογραφικοί θεσμοί πρέπει να κάνουν τη φωνή του κόμματος να ακουστεί» και «Είμαστε μια κοινότητα με κοινά συμφέροντα.

Γι’ αυτό ο Σι είναι η μοναδική σωστή επιλογή για εμάς». Το Xuexi Qiangguo βγήκε στην κυκλοφορία από το Κομμουνιστικό Κόμμα τον περασμένο Ιανουάριο και αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η τεχνολογία από το Τμήμα Προπαγάνδας για να ενισχυθεί ο ιδεολογικός έλεγχος στην Κίνα.

«Ενίσχυση του έθνους»

Το όνομα της εφαρμογής μεταφράζεται ως «μελέτη για να ενισχυθεί το έθνος», αλλά επίσης περιέχει τη φράση «Χi» (σ.σ.: Σι) που παραπέμπει στο όνομα του αρχηγού του κινεζικού κράτους.

Με επίσημο τίτλο «Η σκέψη του Σι Τζινπίνγκ για τον σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά για μια νέα εποχή», οι ιδέες και οι απόψεις του κινέζου προέδρου έχουν κατοχυρωθεί από το κινεζικό Σύνταγμα καθώς και από τον κανονισμό του ΚΚ.

Ο Χουάνγκ Κουνμίνγκ, επικεφαλής Προπαγάνδας του κόμματος, δήλωσε στην τελετή πρώτης κυκλοφορίας της εφαρμογής ότι το Xuexi Qiangguo είναι μια συνολική βάση δεδομένων των σκέψεων του Σι για την εσωτερική διακυβέρνηση, το στρατιωτικό οικοδόμημα και τη διπλωματία.

Τεστ επάρκειας… πίστης

Οπως ξεκαθαρίζει το εποπτικό γραφείο ΜΜΕ του ΚΚ, οι ανανεωμένες δημοσιογραφικές ταυτότητες, που είναι απαραίτητες για να εργαστεί κάποιος στην αγορά των ΜΜΕ, θα εκδίδονται μόνο σε δημοσιογράφους που έχουν περάσει το συγκεκριμένο εθνικό διαγώνισμα.

Οσοι αποτύχουν, θα έχουν μόνο μία ακόμα ευκαιρία για να επανεξεταστούν. Πάντως, οι ρεπόρτερ και οι συντάκτες έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν για το τεστ απαντώντας σε δείγμα ερωτήσεων που αναμένεται να «ανέβουν» αυτές τις ημέρες στην εφαρμογή Xuexi Qiangguo.

Το τεστ θα περιλαμβάνει ερωτήσεις πέντε κατηγοριών, εκ των οποίων τουλάχιστον οι δύο θα επικεντρώνονται στην πολιτική σκέψη του προέδρου Σι και μία στον μαρξισμό.

«Είμαι πολύ καλός σε αυτού του είδους τα θέματα. Γράφω γι’ αυτά πάνω – κάτω κάθε μέρα. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι δεν θα αποτύχω» δήλωσε ένας συντάκτης κρατώντας την ανωνυμία του.

Οταν πρωτοκυκλοφόρησε η εφαρμογή Xuexi Qiangguo, ήταν υποχρεωτικό σε όλα τα μέλη του κόμματος να την κατεβάσουν και να εγγραφούν σε αυτήν κάνοντας χρήση των αληθινών τους στοιχείων, προκειμένου να μελετήσουν τη φιλοσοφία και την πολιτική σκέψη του Σι.

Υστερα όμως από αρκετές διαμαρτυρίες, η χρήση της εφαρμογής δεν είναι πια υποχρεωτική και το κόμμα έχει περιοριστεί απλά σε παραινέσεις προς τα μέλη του.

Η εφαρμογή πάντως αποθηκεύει δεδομένα σχετικά με την πρόοδο των χρηστών αλλά και άλλες πληροφορίες που συγκεντρώνονται και χρησιμοποιούνται από το Τμήμα Προπαγάνδας του κόμματος.