ΕΛΛΑΔΑ

Οι ελληνικές συνήθειες του καλοκαιριού που μπορούν να αποβούν μοιραίες

Οι ελληνικές συνήθειες του καλοκαιριού που μπορούν να αποβούν μοιραίες

Η παράδοση στην καλοκαιρινή ραστώνη δεν συνεπάγεται ότι πρέπει να παίρνουμε στα «χαλαρά» τις στιγμές παραμονής μας πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου.

Βρισκόμαστε στην «καρδιά» του καλοκαιριού και άπαντες αποζητάμε μερικές στιγμές χαλάρωσης, ώστε να ξεφύγουμε από τους αγχωτικούς ρυθμούς των πολύβουων πόλεων και να παραδοθούμε στην καλοκαιρινή ραστώνη.

Πιστός σύμμαχος μας εξακολουθεί να είναι το αυτοκίνητο, το οποίο – ανεξαρτήτως προορισμού – παρέχει την ελευθερία για εξόρμηση σε παραθαλάσσιους παραδείσους.

Προκειμένου, όμως, να φτάσουμε ασφαλείς στον προορισμό μας, οφείλουμε να δείχνουμε τη μέγιστη προσοχή πίσω από το τιμόνι και φυσικά να εγκαταλείψουμε κάποιες «ελληνικές» οδηγικές συνήθειες, οι οποίες, όσο αθώες και αν προβάλλουν, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους.

Οδήγηση χωρίς μπλούζα

Κατά κοινή ομολογία, όταν ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο, ένα «ελαφρύ» ντύσιμο μπορεί να μας εξασφαλίσει μερικές στιγμές δροσιάς και άνεσης. Ειδικά, όταν πρόκειται να κάτσουμε πίσω από το τιμόνι μετά την παραλία, όπου το αλάτι της θάλασσας έχει «κολλήσει» στο σώμα μας, «προτρέποντάς» μας να βγάλουμε την μπλούζα.

Κάθε προσπάθεια, ωστόσο, να δροσιστούμε πρέπει να μένει… κλειδωμένη έξω από την καμπίνα του αυτοκινήτου, δεδομένου ότι η οδήγηση χωρίς εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

Και αυτό γιατί σε περίπτωση ατυχήματος, ακόμα και με μικρή ταχύτητα, ο οδηγός θα τραυματιστεί, αφού από την τριβή στο σημείο της επαφής της ζώνης ασφάλειας με το δέρμα, θα υπάρξει έγκαυμα.

Οδήγηση με σαγιονάρες

Οι ελληνικές συνήθειες του καλοκαιριού που μπορούν να αποβούν μοιραίες

Τα καλοκαιρινά υποδήματα, όπως είναι τα σανδάλια και οι σαγιονάρες, αποτελούν «must» αξεσουάρ της θερινής περιόδου. Κρίνονται, ωστόσο, απαγορευτικά όταν πρόκειται να οδηγήσουμε.

Καθώς, ένα γλίστρημα του ποδιού ενδέχεται να καταστήσει αδύνατο τον χειρισμό των πεντάλ του γκαζιού και του φρένου, με αποτέλεσμα να προκληθεί κάποιο τροχαίο ατύχημα.

Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η συγκεκριμένη συνήθεια μπορεί να επιφέρει πρόστιμο (100 ευρώ) σε περίπτωση τροχονομικού ελέγχου, εφόσον κριθεί ότι η οδήγηση με ανοιχτά υποδήματα περιορίζει την ελευθερία κινήσεων του οδηγού.

Οι ελληνικές συνήθειες του καλοκαιριού που μπορούν να αποβούν μοιραίες

Οι κίνδυνοι, ωστόσο, που ελλοχεύουν από την οδήγηση με σαγιονάρες και χωρίς μπλούζα είναι μηδαμινοί μπροστά σε αυτούς που ενέχει η ιδιαίτερα διαδομένη στη χώρα μας συνήθεια των συνοδηγών η οποία αφορά στην τοποθέτηση των ποδιών πάνω στο ταμπλό.

Σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης ο αερόσακος θα ανοίξει με τεράστια δύναμη, ξεπερνώντας τα 300 χλμ./ώρα. Κατά την ενεργοποίηση του αερόσακου, τα πόδια του συνοδηγού, που βρίσκονται στο ταμπλό, θα τιναχτούν προς τα πίσω. Επομένως, ο συνοδηγός δεν αποκλείεται να αποκομίσει πολλαπλά κατάγματα στα πόδια του, ενώ είναι πιθανό το σενάριο να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός στη λεκάνη ή την σπονδυλική του στήλη.

Στην περίπτωση, μάλιστα, που το ατύχημα προκληθεί σε μεγάλες ταχύτητες, ο αερόσακος ενδέχεται να σπρώξει τα πόδια του συνοδηγού προς το κεφάλι του, επιφέροντας ακόμα και θανάσιμο τραυματισμό.

Τσιγάρο στο αυτοκίνητο

Οι ελληνικές συνήθειες του καλοκαιριού που μπορούν να αποβούν μοιραίες

Το κάπνισμα, πέρα από μία ιδιαίτερα βλαβερή συνήθεια, ενδέχεται να αποτελέσει την αίτια πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος, δεδομένου ότι αποσπά την προσοχή μας από τον δρόμο, την ίδια ώρα που απαιτεί, έστω τη στιγμιαία, απομάκρυνση ενός χεριού από το τιμόνι.

Παράλληλα, η ρίψη του αποτσίγαρου στο περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά και για αυτό τον λόγο απαγορεύεται. Η Βάση Προστίμου για αυτό το αδίκημα είναι 200 ευρώ, με την Πυροσβεστική Διάταξη να προβλέπει κλιμακούμενα πρόστιμα ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου (ανάλογα την περιοχή που γίνεται ρίψη της «γόπας» και την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς).

Χέρι έξω από το παράθυρο

Οι ελληνικές συνήθειες του καλοκαιριού που μπορούν να αποβούν μοιραίες

Λιγότερη επικίνδυνη δεν είναι ούτε η συνήθεια να οδηγούμε, κρατώντας το τιμόνι αποκλειστικά με το δεξί μας χέρι, και τον αγκώνα του αριστερού χεριού να ακουμπά… με τις ώρες στη βάση του παραθύρου.

Φαινομενικά πρόκειται για μια ακίνδυνη συνήθεια, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική, μιας και η οδήγηση με το ένα χέρι μειώνει δραστικά τις ικανότητές μας. Και σε μία επείγουσα κατάσταση (επί παραδείγματι η παραβίαση ενός STOP από ένα άλλο όχημα) δεν μας επιτρέπει να προβούμε στις απαραίτητες κινήσεις στο τιμόνι προκειμένου να αποτρέψουμε την τέλεση του ατυχήματος.

Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι όταν το χέρι μας είναι «κρεμασμένο» έξω από το παράθυρο, τότε είναι πλήρως εκτεθειμένο σε μια πληθώρα κινδύνων στο οδικό δίκτυο, και ειδικά στα δίκυκλα που κινούνται σαν «τρελά», περνώντας σύριζα από τους καθρέπτες και τα παράθυρα των αυτοκινήτων.

Μπουκάλι με νερό

Οι ελληνικές συνήθειες του καλοκαιριού που μπορούν να αποβούν μοιραίες

Αναμφίβολα, το νερό διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματός μας, ενώ το καλοκαίρι η πρόσληψή του κρίνεται εκ των ουκ άνευ, δεδομένου ότι η ήπια αφυδάτωση συνοδεύεται από συμπτώματα, όπως δίψα, πονοκέφαλος, ζάλη και αδυναμία, τα οποία δυσχεραίνουν την οδηγική διαδικασία και αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος.

Η ύπαρξη ενός μπουκαλιού νερού μέσα στο αυτοκίνητο είναι απαραίτητη, αρκεί αυτό να έχει τοποθετηθεί σε ένα ασφαλές σημείο. Διαφορετικά, το αθώο μπουκάλι, μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Αυτό διότι όταν αναγκαζόμαστε να φρενάρουμε ξαφνικά και απότομα, τα αντικείμενα που είναι «χαλαρά» μέσα στο αυτοκίνητο πολλαπλασιάζουν το βάρος τους και μετατρέπονται σε επικίνδυνα αντικείμενα που μπορούν να χτυπήσουν τον οδηγό ή τους επιβάτες.

Μην ξεχνάμε, επίσης, όταν αν το μπουκάλι πέσει στο πάτωμα και φτάσει στην περιοχή των πεντάλ μπορεί να μπλοκάρει τον συμπλέκτη, το γκάζι ή το φρένο, παρεμποδίζοντας βίαια και επικίνδυνα την διαδικασία οδήγησης.

Τέλος, όταν αφήνουμε το μπουκάλι σε σημείο του αυτοκινήτου που είναι εκτεθειμένο στον ήλιο, τότε αν πιούμε από αυτό, είναι πιθανόν να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία μας.

Διότι, εάν ένας μικροοργανισμός έρθει σε επαφή με το νερό, θα αναπαραχθεί γρήγορα και όταν θα πιούμε να κολλήσουμε κάποια ασθένεια.

Κατάργηση της ζώνης ασφαλείας

Οι ελληνικές συνήθειες του καλοκαιριού που μπορούν να αποβούν μοιραίες

Παν ομολογουμένως, η πρόσδεσή μας με μία ζώνη ασφαλείας που «καίει» μετά την πολύωρη έκθεση αυτοκινήτου στον καλοκαιρινό ήλιο, δεν αποτελεί ευχάριστη κατάσταση για κανέναν οδηγό.

Όπως έχει σημειωθεί πολλές φορές, ένα όχημα που προσκρούει, ακινητοποιείται άμεσα και βίαια, ενώ οι επιβάτες που δεν φορούν ζώνες ασφαλείας συνεχίζουν να ταξιδεύουν μέσα στο αυτοκίνητο με την ίδια ταχύτητα, πέφτοντας πάνω στο ταμπλό ή στο παρμπρίζ.

Με το που εισέλθουμε λοιπόν στο όχημα, οφείλουμε να δένουμε τη ζώνη ασφαλείας. Πρόκειται για μια απλή κίνηση που πρέπει να γίνεται μηχανικά, δεδομένου ότι η ζώνη μπορεί να σώσει τη ζωή μας.

Κράνος κατά την οδήγηση μοτοσικλέτας

Οι ελληνικές συνήθειες του καλοκαιριού που μπορούν να αποβούν μοιραίες

«Το κράνος σώζει ζωές». Όσο κοινότυπη και αν ακούγεται η συγκεκριμένη φράση, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ό,τι το κράνος μπορεί να αποτελέσει τον φύλακα άγγελο των μοτοσικλετιστών.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί αναβάτες συνεχίζουν να κυκλοφορούν χωρίς αυτόν τον σωτήριο εξοπλισμό, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που ο τόπος βράζει.

Μια μικρή… θυσία, ωστόσο, στην άνεση μας δεν συγκρίνεται σε τίποτα με την προστασία που θα μας παρέχει το κράνος σε περίπτωση ατυχήματος.

Πηγή: carandmotor.gr