ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκαθαρίζει το τοπίο της διασποράς, η εικόνα μετά τις διακοπές

Κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι ξεκάθαρη η εικόνα της διασποράς του νέου κορονοϊού στη χώρα μας κατά το κρίσιμο διάστημα των διακοπών του καλοκαιριού, που σύμφωνα με τους ειδικούς οδήγησε στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, ήδη από τις αρχές του Αυγούστου.

Σύμφωνα με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η επιδημική καμπύλη της νόσου συνεχίζει να εμφανίζει ήπιες αυξητικές τάσεις.

Καθώς η περίοδος επώασης της νόσου είναι 6 με 14 ημέρες, τώρα καταγράφονται κυρίως κρούσματα που αφορούν την περίοδο ακριβώς μετά το παράθυρο του Δεκαπενταύγουστου.

Σε επιφυλακή για τη γενικευμένη χρήση μάσκας

“Προς το παρόν δεν βλέπουμε στοιχεία που θα χρειαστεί να το κάνουμε αυτό σε άμεσο χρόνο” είχε απαντήσει ο επίκουρος Καθηγητή της Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γ. Μαγιορκίνης σε ερώτηση για το εάν θα επιβληθεί υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε πανελλαδικό επίπεδο ή το γενικευμένο κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού χαρακτήρα τα μεσάνυχτα.

“Ωστόσο, όπως έχω πει κατ’ επανάληψη, εμείς οι λοιμωξιολόγοι επεξεργαζόμαστε πολλά σενάρια. Εάν ρωτάτε εάν είναι ένα σενάριο το οποίο μπορούμε να δούμε όταν ζοριστούν περισσότερα τα πράγματα, ναι, είναι ένα σενάριο που θα μπορούσε να λειτουργήσει” είπε χαρακτηριστικά.

“Υπάρχουν εργαλεία και μέσα, ανάλογα με τα σενάρια, για να μπορούμε να προσπαθούμε να σταματήσουμε την διασπορά του ιού. Απέχουμε αυτή τη στιγμή αρκετά από οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο. Δεν είναι θέμα αριθμού κρουσμάτων. Μπορεί να έχουμε σε μία περιοχή 50 κρούσματα, τα οποία να αφορούν τρεις συρροές ή δύο cluster τα οποία να είναι ελεγχόμενα, να τα έχουμε στεγανοποιήσει, να έχει ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση μας, να μην έχουμε κενά” ήταν η απάντηση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιά

Υπό παρακολούθηση οι νοσηλείες

Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκεται εν τω μεταξύ η πορεία των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας. Επί του παρόντος, όπως σημειώνει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ο αριθμός των διασωληνωμένων δείχνει να ακολουθεί ήπιες αυξητικές τάσεις, ξεπερνώντας σταθερά τους 30 από την αρχή της εβδομάδας που πέρασε.

Οι νέες διαγνώσεις έχουν ηλικία μικρότερη από αυτή που ανέμεναν οι λοιμωξιολόγοι με βάση την ηλικιακή κατανομή στον ελλαδικό χώρο. Η επιδημία έχει παρατεταμένη κυκλοφορία και διασπορά στην ηλικιακή ομάδα 20–30, ενώ σημαντική δείχνει ότι είναι και η διασπορά στην αμέσως μικρότερη ηλικιακή ομάδα.

Όπως επαναλαμβάνουν ο ειδικοί, ο ιός στους νέους συνήθως προκαλεί πολύ ήπια συμπτώματα, με συνέπεια να παραμένουν αδιάγνωστοι και οι μεταδόσεις από τους νέους να είναι σχεδόν αδύνατον να ιχνηλατηθούν.

Βίκυ Κουρλιμπίνη – capital.gr