ΚΟΣΜΟΣ

Ντόμινικ Κάμινγκς: Ο ισχυρότερος μη εκλεγμένος πολιτικός

«Ψυχασθενής καριέρας». Αυτόν τον χαρακτηρισμό προσέδωσε στον Ντόμινικ Κάμινγκς ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, έχοντας γνωρίσει από κοντά το πολιτικό του δαιμόνιο και έχοντας χάσει το δημοψήφισμα και την πρωθυπουργία εξαιτίας του.

Ο Κάμινγκς, τότε επικεφαλής της εκστρατείας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κατόρθωσε με χυδαία ψέματα, όπως π.χ. με τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να μπει στην Ε.Ε. και τον ισχυρισμό ότι το βρετανικό σύστημα υγείας θα εξοικονομήσει 350 εκατομμύρια τον μήνα, να στρέψει τη βρετανική κοινή γνώμη υπέρ της εξόδου.

Με καταγωγή από το Ντάραμ της βόρειας Αγγλίας, ο Κάμινγκς γνώριζε καλύτερα από όσους ζούσαν στη φούσκα του Λονδίνου πώς να χειραγωγήσει τους κατοίκους των επαρχιών, που πράγματι έδωσαν τη νίκη στο Brexit.

Η ντροπιαστική αποχώρηση του Κάμερον μετά την ήττα ανέβασε στην εξουσία τον Μπόρις Τζόνσον και μαζί τον Κάμινγκς, ο οποίος αναγορεύθηκε επικεφαλής των συμβούλων του, de facto προσωπάρχης της Ντάουνινγκ Στριτ.

O διορισμός αυτός ήταν αμφιλεγόμενος γιατί ο Κάμινγκς είχε ήδη κάνει σαφή την περιφρόνησή του προς τους θεσμούς, αρνούμενος να καταθέσει σε εξεταστική επιτροπή που ερευνούσε το θέμα της παραπληροφόρησης.

Ακολούθησε η περιφρόνηση προς τη Δικαιοσύνη και προς τον κρατικό μηχανισμό, πέρα από τη δεδομένη απέχθεια απέναντι σε ό,τι σχετιζόταν με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η στρατηγική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» έφθασε στο απόγειό της όταν ο Κάμινγκς πέτυχε να ανασταλεί, παρατύπως, η λειτουργία της Βουλής, το φθινόπωρο του 2019, προκειμένου να μη συζητηθεί το νομοσχέδιο για το Brexit.

O Κάμινγκς χάραξε τη στρατηγική που έφερε τον Τζόνσον ξανά στην εξουσία τον Δεκέμβριο του 2019 και φαίνεται ότι, με τις αποκαλύψεις του αυτές τις ημέρες, επιδιώκει να είναι κι εκείνος που θα βάλει τέλος στην πρωθυπουργική θητεία του.

Διαβόητος για την πλήρη περιφρόνηση προς το ντύσιμο και την εξωτερική του εμφάνιση, ο Κάμινγκς ήταν έως τον Δεκέμβριο του 2020 ο ισχυρότερος μη εκλεγμένος πολιτικός στη Βρετανία.

Σύμφωνα με διαρροές, η αποχώρησή του οφείλεται εν μέρει στις προστριβές του με τη σύντροφο του πρωθυπουργού Τζόνσον, Κάρι Σίμοντς, η οποία περιλαμβάνεται στο «μενού» των αποκαλύψεών του.

THE TIMES, THE GUARDIAN