ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρή φάλαινα: Θλιβερή επιβεβαίωση μιας λάθος επιχείρησης

Νεκρή φάλαινα: Θλιβερή επιβεβαίωση μιας λάθος επιχείρησης

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης, έκανε λόγο για «ευκαιριακή» ευαισθητοποίηση και έλλειψη παιδείας

Δριμεία κριτική σε όσους ενεπλάκησαν στην πρόσφατη επιχείρηση διάσωσης της τραυματισμένης φάλαινας, άσκησε -μιλώντας στο kathimerini.gr- ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης, τονίζοντας πως ο θάνατος του ζιφιού είναι θλιβερή επιβεβαίωση των όσων τραγικών συνέβησαν.

Σχετικός σύνδεσμος: Αρχιπέλαγος – Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας

Ο κ. Τσιμπίδης έκανε λόγο για «ευκαιριακή» ευαισθητοποίηση σε ό,τι αφορά το θέμα των κητωδών, για ανεπάρκεια σχετικών υποδομών, καθώς και για έλλειψη παιδείας για αυτά τα ζητήματα.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα κανείς δεν έκανε τη δουλειά του. «Εμείς είμαστε σε όλο το Αιγαίο, έχουμε ένα δίκτυο ανθρώπων – επιστημόνων με εξειδικευμένο εξοπλισμό και στο εξωτερικό, όπου σε διάστημα 2-3 ωρών μπορούσαν να βρίσκονται στην Ελλάδα. Ήταν με το εισιτήριο στο χέρι, αλλά κανείς δεν μας φώναξε. Ντρέπομαι».

Κανονικά -όπως είπε- «οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος έχουν τη διαχείριση τέτοιων θεμάτων. Στον υφυπουργό, τον κ. Αμυρά δεν μπορώ να ρίξω ευθύνη γιατί είναι πολιτικός, δεν ξέρει από αυτά, αλλά οι υπόλοιποι (…) το Λιμενικό Σώμα έχει αρχικά την ευθύνη για το οτιδήποτε συμβαίνει μέσα στο νερό, αλλά δεν έχει πρωτόκολλα και για αυτό είδαμε όλα τα ευτράπελα…».

Πομπός στον ζιφιό

«Έστειλαν φοιτητές να κάνουν ενέσεις, σαν αυτές που κάνουν στα κανίς και να βάζουν σε ένα ζώο 2,5 τόνων μόνο ένα λίτρο ορό. Δεν πρέπει να ενοχλείς το ζώο, να πηγαίνεις να διώχνεις τους δύτες για να μπεις στο κάδρο του φωτογράφου, να το πιέζεις και να του τραγουδάς και το κυριότερο δεν το σπρώχνεις στα βαθιά για να δεις αν κολυμπάει», τόνισε.

Ο κ. Τσιμπίδης ανέφερε ακόμη πως δεν υπάρχει εκπαίδευση από τις μικρές ηλικίες, δίνοντας το παράδειγμα από την κόρη του όπου -όπως είπε- δύο χρόνια κάνουν μάθημα για το βυζάντιο και τις «ίντριγκες» και καμία ώρα περί φυσικής ιστορίας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας τόνισε πως θα έπρεπε να μπει πομπός στον ζιφιό, κάτι που θα μπορούσαν να κάνουν στο «Αρχιπέλαγος».

«Δυστυχώς το ζώο πέθανε και είναι η θλιβερή επιβεβαίωση των όσων συνέβησαν. Το κακό είναι ότι εφόσον άντεξε τόσο διάστημα είχε τη δυνατότητα να αναρρώσει και σε δεύτερο χρόνο να μεταφερθεί στο Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου στους Λειψούς, όπου διαθέτει από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις. Έχουμε τη λύση τουλάχιστον για το μέλλον».

Η οργάνωση είχε εκδόσει σχετική ανακοίνωση για το περιστατικό με τη φάλαινα, το οποίο «απλώς αποκάλυψε (εντός και εκτός Ελλάδας) την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού, την ανεπάρκεια γνώσεων αλλά και την έλλειψη οποιασδήποτε υποδομής για την περίθαλψη θαλάσσιων ζώων».

Νεκρή η φάλαινα στα παράλια της Σαλαμίνας

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει πως η νεαρή ραμφοφάλαινα εντοπίστηκε νεκρή το πρωί της Τετάρτης 2/2 στα παράλια της Χερσονήσου Κυνόσουρα στην ανατολική πλευρά της Σαλαμίνας, από το Λιμενικό.

Ακόμη αναφέρεται πως κινητοποιήθηκε ομάδα κτηνιάτρων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καθώς και ειδικών επιστημόνων για την κατάλληλη μεταφορά του ζώου σε ασφαλή χώρο, ενώ θα γίνει νεκροψία-νεκροτομή, αλλά και λήψη των αναγκαίων βιολογικών δειγμάτων για την πραγματοποίηση εξειδικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων.

Γιώργος Φωκιανός-kathimerini.gr