ΕΛΛΑΔΑ

«Μπουρλότο» στην Προανακριτική

Για παρεμπόδιση της έρευνας κατηγορεί η κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ – Για εκφοβισμό των προστατευόμενων μαρτύρων μιλά η αξιωματική αντιπολίτευση

Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση προκαλεί το σίριαλ «Μάξιμος Σαράφης», το κωδικό όνομα του ενός εκ των δύο προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis, καθώς δεν παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει ενώπιον των μελών της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που τον περίμεναν για πάνω από τρεις ώρες. Και αυτό παρά την εντολή βίαιης προσαγωγής του μάρτυρα.

Ο «Μάξιμος Σαράφης» αναζητείται από την Αστυνομία και είναι πιθανό σήμερα να ζητηθεί άρσης του καθεστώτος προστασίας του, ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένη η κατάθεση του δεύτερου προστατευόμενου μάρτυρα με το κωδικό όνομα «Αικατερίνη Κελέση», ο οποίος επίσης έχει αρνηθεί να καταθέσει.

Οι βουλευτές – μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου υποστηρίζουν ότι ο μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» παραβίασε τον Ποινικό Κώδικα και το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και συνεπώς θα πρέπει ν’ αποκαλυφθεί η ταυτότητά του. Από την άλλη πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στην κατάθεση με κουκούλα και αλλοιωμένα χαρακτηριστικά φωνής και όχι όπως έχουν ήδη καταθέσει στον εισαγγελέα.

Χθες μετά τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου και την ομάδα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για παραβίαση του Συντάγματος. «Εδώ δεν μιλάμε απλά για αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά για πλήρη αποσυναρμολόγηση τόσο του κράτους δικαίου όσο και του διεθνούς νομικού πλαισίου για την προστασία και τα δικαιώματα των προστατευόμενων μαρτύρων. Αλλά και το πιο σημαντικό: πρόκειται για ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία», δήλωσε, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, μιλώντας για αυταρχικές συμπεριφορές τύπου Όρμπαν και προσπάθεια εκφοβισμού μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

«Βυθισμένος στα εσωκομματικά του προβλήματα, ο κ. Τσίπρας καταφεύγει όχι μόνο σε ύβρεις, αλλά και σε ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί εδώ και μέρες να μην επιτρέψει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως ακριβώς εξετάστηκαν και από τον εισαγγελέα, καθώς και ο πανικός του κ. Τσίπρα επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός παρακρατικού-παραδικαστικού κυκλώματος που εξύφανε μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, υποστηρίζοντας ότι «οι κουκούλες βγαίνουν και αποκαλύπτεται το δικό του πρόσωπο».

«Είναι πρόδηλο ότι όταν αυτή η επιτροπή εξετάζει μάρτυρες, δεν παρεμβαίνει στη θεσμική λειτουργία της Δικαιοσύνης, διότι απλούστατα ασκεί η ίδια δικαστική λειτουργία που της έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και την απόφαση της Ολομέλειας», απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος της Βουλής, θυμίζοντας στον κ. Τσίπρα ότι με βάση τον κανονισμό η επιτροπή έχει αρμοδιότητες εισαγγελέα Πρωτοδικών.

«Σήμερα είχε οριστεί η εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα, ακριβώς με το ίδιο καθεστώς που είχε εξεταστεί από τις εισαγγελικές αρχές και απ’ τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον κ. Σοφουλάκη. Άρα ο τρόπος εξέτασής του, θα ήταν ακριβώς όπως ορίζεται από την ίδια διάταξη που τον έχει εντάξει στο καθεστώς προστασίας. Ο μάρτυρας δεν προσήλθε, μας ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί να εξεταστεί, γιατί θα εξεταστεί μόνο με τον τρόπο που ο ίδιος θέλει. Διατάχθηκε ένταλμα βιαίας προσαγωγής, όπως ρητώς ορίζεται από το ‘άρθρο 231 του ΚΠΔ, έχουμε ενημερωθεί ότι δεν έχει καταστεί εφικτή η εκτέλεση αυτού του εντάλματος και συνεπώς η επιτροπή διέκοψε για την επόμενη ημέρα και ώρα που έχει οριστεί ώστε να προσέλθει και να εκτελεστεί το ένταλμα βιαίας προσαγωγής» δήλωσε χθες βράδυ και εφόσον ο «Μάξιμος Σαράφης» δεν εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ ο βουλευτής της Ν.Δ. και μέλος της προανακριτικής Θανάσης Πλεύρης, για τον οποίο ο δικηγόρος του κ. Παπαγγελόπουλου Δημήτρης Τσοβόλας είχε καταθέσει αίτημα αποπομπής, αλλά απορρίφθηκε.

«Σήμερα μπορεί να μην εμφανίστηκε ο προστατευόμενος μάρτυρας, όμως αποκαλύφθηκαν οι προστάτες του. Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από μια κοινοβουλευτική επιτροπή που αναζητεί την αλήθεια. Κινδυνεύει από αυτούς που θέλουν να ελέγξουν κάθε θεσμό, κάθε αρμό της εξουσίας, όπως λένε, και όπως φαίνεται, το επιχείρησαν το προηγούμενο διάστημα με την υπόθεση που ερευνούμε» δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και μέλος της επιτροπής, Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Η διαδικασία αυτή καταντάει παρωδία. Πιστεύουμε ότι το καθεστώς της ανωνυμίας και της προστασίας των μαρτύρων, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αποκάλυψη της αλήθειας και στη διερεύνηση της ουσίας της υπόθεσης, αλλά αντίθετα δημιουργεί προσκόμματα. Γι΄ αυτό και εμείς δεν συμφωνήσαμε με το ένταλμα βίαιης προσαγωγής, αλλά ζητήσαμε να αρθεί το καθεστώς της ανωνυμίας και της προστασίας, για να γίνει ουσιαστική εξέταση της υπόθεσης» υποστήριξε ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της επιτροπής Δημήτρης Καραθανασόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες αν ούτε σήμερα καταστεί εφικτό να εκτελεστεί το ένταλμα βίαιης προσαγωγής του «Μάξιμου Σαράφη» και αν υπάρξει αντίστοιχη εξέλιξη με την «Αικατερίνη Κελέση», τότε η επιτροπή την Πέμπτη θα ρίξει στο «τραπέζι» την άρση του καθεστώτος προστασίας για τους δύο μάρτυρες.

Τέλος, σημειώνεται ότι στην εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» χωρίς κουκούλα συμφώνησαν όλα τα κόμματα πλην ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπέρ του εντάλματος βίαιης προσαγωγής τάχθηκε μόνο η Νέα Δημοκρατία.

Του Γιάννη Καμπουράκη-naftemporiki.gr