ΖΩΗ

Μπορεί η νοσταλγία να μειώσει την αντίληψη του πόνου;

Μπορεί η νοσταλγία να μειώσει την αντίληψη του πόνου;

Η νοσταλγία μπορεί να κάνει ένα άτομο να νιώσει πολλά διαφορετικά συναισθήματα. Σύμφωνα όμως με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JNeurosci», η νοσταλγία μπορεί να μειώσει και την αντίληψη του πόνου.

Οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και του Liaoning Normal University ζήτησαν από τους 34 εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη, να αξιολογήσουν το επίπεδο του πόνου τους από τη θερμική διέγερση, ενώ κοιτούσαν φωτογραφίες που απεικόνιζαν παλιά κινούμενα σχέδια ή παιδικά παιχνίδια, μαζί με πιο σύγχρονες εικόνες. Η θέαση εικόνων που τους έκαναν να νιώσουν νοσταλγία, μείωσε την αίσθηση του πόνου τους.

«Όταν διαχειρίζονται τη δυσφορία τους, αντί να εξαλείφουν ή να μειώνουν τα δυσάρεστα ερεθίσματα, οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη νοσταλγία για να αναδιαμορφώσουν τις επώδυνες εμπειρίες τους», δήλωσε στο CNN ο Τζο Γιαζούο Κονγκ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Η νοσταλγία είναι ένα κατεξοχήν θετικό συναίσθημα που οι άνθρωποι εύκολα αντιλαμβάνονται», δήλωσε ο Κονγκ, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας ερευνητικής ομάδας στο Εργαστήριο Ολοκληρωμένης Νευροαπεικόνισης του Πόνου της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

«Για παράδειγμα, οι άνθρωποι μπορούν να αισθάνονται ευτυχισμένοι και γαλήνιοι όταν κοιτάζουν τις φωτογραφίες τους με την οικογένεια ή τους φίλους τους», πρόσθεσε.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης καταδείξει τα ψυχολογικά και συναισθηματικά οφέλη της νοσταλγίας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020 στο περιοδικό «Frontiers in Psychology» έδειξε ότι η νοσταλγία -που προκλήθηκε από μια άσκηση γραφής- μείωσε την αντίληψη της έντασης του πόνου σε άτομα που υπέφεραν από χρόνιο πόνο. Περαιτέρω έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι είχαν αυξημένη ανοχή στον πόνο μετά από νοσταλγικές σκέψεις, σύμφωνα με την Κάθι Κοξ, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Texas Christian University.

Οι ερευνητές της μελέτης χρησιμοποίησαν ένα μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας για να σκανάρουν τους εγκεφάλους των συμμετεχόντων. Δεδομένου ότι η χρήση μαγνητικών τομογραφιών για ψυχολογικές έρευνες είναι σπάνια και δαπανηρή, λίγα είναι γνωστά για τους υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς αυτών των θετικών επιδράσεων της νοσταλγίας.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ανακούφισης από τον πόνο που φέρνει η νοσταλγία, ο θάλαμος παίζει καθοριστικό ρόλο», εξήγησε στο CNN ο Κονγκ.

Ο θάλαμος, ο οποίος συχνά αναφέρεται ως ο σταθμός αναμετάδοσης του εγκεφάλου, είναι υπεύθυνος για τη διαβίβαση αισθητηριακών πληροφοριών και κινητικών σημάτων στον εγκεφαλικό φλοιό. Η νέα μελέτη έδειξε ότι ο θάλαμος ενσωματώνει αυτές τις «νοσταλγικές πληροφορίες» και προκαλεί μια πιο ελεγχόμενη αντίδραση στον πόνο. Η θέαση των συγκεκριμένων φωτογραφιών μείωσε επίσης τη δραστηριότητα σε δύο περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον πόνο.

Εκτός από τις παλιές φωτογραφίες, η μουσική, οι ταινίες ή ορισμένες ιστορίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν το αίσθημα της νοσταλγίας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με ορισμένες οσμές, ή γεύσεις ορισμένων τροφίμων. Όλα αυτά τα ερεθίσματα θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα στο μέλλον για την παροχή φθηνών, εύκολα προσβάσιμων εργαλείων διαχείρισης του πόνου.

Η Κοξ και η Τζούλι Σουέτς, υποψήφια διδάκτωρ στο Texas Christian University, διερευνούν το πώς η νοσταλγία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση των συγκρούσεων στις ρομαντικές σχέσεις και την αύξηση της ικανοποίησης μεταξύ των συντρόφων.

Ωστόσο η Σουέτς τόνισε στο CNN ότι η χρήση της νοσταλγίας για την ανακούφιση του πόνου μπορεί να μην αποτελεί λύση για όλους. Προηγούμενες μελέτες υπογραμμίζουν ότι η νοσταλγία είναι μια προσωπική συναισθηματική εμπειρία που ποικίλλει ως προς τη συχνότητα και την ένταση.

«Η νοσταλγία είναι το αίσθημα σύνδεσης με άλλους ανθρώπους», δήλωσε στο CNN η Σουέτς, σημειώνοντας ότι τα ερεθίσματα σε πολλές μελέτες έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τους ανθρώπους να σκέφτονται τις καλές στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους τους.

«Έτσι, οι άνθρωποι που αποφεύγουν λίγο περισσότερο την οικειότητα με άλλους ανθρώπους ή προτιμούν να μην έχουν στενές σχέσεις, δεν αποκομίζουν τα ίδια οφέλη από τη νοσταλγία», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές που συμμετείχαν στη νέα μελέτη σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικές ηλικιακές ομάδες σε μελλοντικές έρευνες και να εξετάσουν τις επιπτώσεις πιο προσωπικών νοσταλγικών αναμνήσεων.

ΠΗΓΗ: CNN