ΚΟΣΜΟΣ

Μισό αιώνα μετά: Η δυναμική επιστροφή των βινυλίων

Μισό αιώνα μετά: Η δυναμική επιστροφή των βινυλίων

Πολύ πριν το Spotify, το YouTube, ακόμη και τα walkman και τα CD, οι δίσκοι βινυλίου ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς. Και όπως αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογία που στο γύρισμα της χιλιετίας θεωρείτο παρωχημένη, επιστρέφει δυναμικά. Μάλιστα, στήριγμά της είναι μία γενιά η οποία δεν είχε έντονα στα παιδικά της χρόνια τη μνήμη των βινυλίων, οι millennials.

Ειδικότερα, έπειτα από ύφεση σχεδόν μισού αιώνα, οι πωλήσεις βινυλίων το 2022 ξεπέρασαν τις αντίστοιχες των CDs στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Recording Industry Association of America (RIAA), το 2022 πωλήθηκαν περίπου 41 εκατ. δίσκοι έναντι 1,2 δισ. δολαρίων, ενώ καταγράφηκαν μόλις 33 εκατ. πωλήσεις CD έναντι 483 εκατ. δολαρίων. Στα νούμερα αυτά μάλιστα, δεν συγκαταλέγεται η τεράστια δευτερογενής αγορά βινυλίων, η οποία επίσης διογκώνεται τα τελευταία χρόνια.

Συνολικά και ενόσω αυξάνονται τα έσοδα από το streaming μουσικής, τα τελευταία χρόνια σημειώνεται σημαντική ανάκαμψη των φυσικών μορφών μουσικής, ιδίως του βινυλίου. Συγκεκριμένα, από την έκθεση προκύπτει ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις βινυλίων ακολουθούν ανοδική πορεία εδώ και 16 συναπτά έτη και το 2022 αποτελούσαν το 71% των εσόδων από τις φυσικές μορφές μουσικής στις ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο άλμα έγινε το 2021, όταν οι καταναλωτικές συνήθειες άλλαξαν από την πανδημία.

Αντιθέτως, οι πωλήσεις των CD υποχώρησαν κατά 18% το 2022.

Στήριγμα από τους millennials

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του κοινού που κινεί τη ζήτηση είναι οι millennials, οι οποίοι δεν έχουν «στο DNA τους» τα βινύλια.

«Πιστεύω ότι είναι φυσιολογικό για οποιαδήποτε γενιά να πιστεύει ότι η τεχνολογία στην οποία έχει μάθει θα αντικατασταθεί από μελλοντική τεχνολογία και θα εξαφανιστεί. Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει συνολικά, με εξαίρεση τα βινύλια. Υπάρχει κάτι ρομαντικό στους δίσκους, κάτι απολαυστικό στο άνοιγμα της κασετίνας του άλμπουμ, το να βλέπει κανείς τα καταπληκτικά σχέδια και να διαβάζει τις σημειώσεις όσο ακούει τα κομμάτια. Είναι κάτι, το οποίο τα σημερινά ψηφιακά αρχεία απλώς δεν μπορούν να αντικαταστήσουν», δήλωνε πέρυσι για την ανάκαμψη των βινυλίων ο Charlie Randall, CEO της McIntosh Labs.

Πηγή: moneyreview.gr