ΤΕΧΝΕΣ

Μικρές Οδύσσειες: Γέφυρες πολιτισμού μεταξύ Ελλήνων και Ολλανδών καλλιτεχνών

Μικρές Οδύσσειες: Γέφυρες πολιτισμού μεταξύ Ελλήνων και Ολλανδών καλλιτεχνών
Μαρίνα Προβατίδου

Τις γέφυρες πολιτισμού που δημιουργήθηκαν μεταξύ Ελλήνων και Ολλανδών καλλιτεχνών αναδεικνύει η έκθεση «Μικρές Οδύσσειες» που παρουσιάζεται έως τις 5 Μαΐου στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης (Γενί Τζαμί). Στην έκθεση συμμετέχει το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Δεκαεπτά καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη και ισάριθμοι από την ολλανδική πόλη Αϊντχόφεν και την ευρύτερη περιοχή του Μπραμπάντ παρουσιάζουν πάνω από 150 έργα σύγχρονης φωτοχαρακτικής, εμπνευσμένα από τον μύθο της Οδύσσειας, όπως τον προσεγγίζουν με τα δικά τους εκφραστικά μέσα.

«Ο μύθος της Οδύσσειας είναι ένα θέμα πολύ γνωστό και με μεγάλη απήχηση στο ευρύτερο κοινό και στους καλλιτέχνες, οι οποίοι δημιούργησαν εξαιρετικά έργα τέχνης για αυτή την έκθεση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιμελήτρια της έκθεσης και δημιουργός του πρότζεκτ «Μικρές Οδύσσειες», Μαρίνα Προβατίδου.

«Η τέχνη έχει πάντα μια επαναστατική δύναμη και δράση. Διηγείται μια ιστορία, που μπορεί να παραπέμπει και στην Οδύσσεια και στο ταξίδι, τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται, την ιστορία που επαναλαμβάνεται και με τους πολέμους, τον ξεριζωμό, αλλά και τη μαγεία της τέχνης», υπογράμμισε. Με αφορμή τις ανάγκες της εποχής και των διεθνών εξελίξεων δίνεται έμφαση στην τοπική καλλιτεχνική σκηνή, δημιουργούνται πολιτιστικές γέφυρες, συλλογικότητες.

«Οι καλλιτέχνες οραματίζονται, ανακαλύπτουν ξανά και επαναπροσδιορίζουν τον κόσμο, μέσα από τα δικά τους τα μάτια. Δημιουργούν δηλαδή τον δικό τους μύθο», πρόσθεσε.

Όπως είπε, πρόκειται για μια πλούσια έκθεση, όπου μπορεί να δει κανείς πάνω από 150 έργα σύγχρονης φωτοχαρακτικής, με διαφορετικές τεχνικές, τεχνοτροπίες, σκέψεις και ιδέες, πλούσια σε τόνους και εκφραστικότητα. Η έκθεση επικεντρώνεται στο ταξίδι, αλλά και στη σχέση με την κοινωνία, με τον κόσμο.

Οι καλλιτέχνες ερευνούν την σχέση μεταξύ φωτογραφίας και χαρακτικής. «Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τον σκοτεινό θάλαμο, αλλά και τις προϋποθέσεις για να τυπώσουμε με την παραδοσιακή τεχνική της χαρακτικής. Τα έργα ποικίλουν στην εκφραστικότητα των μέσων, υπάρχει επίσης, η σχέση με την ψηφιακή εκτύπωση, με τα σύγχρονα μηχανήματα εκτυπώσεων, αλλά και με τις παραδοσιακές τεχνικές», εξήγησε η κ. Προβατίδου.

Πώς δημιουργήθηκαν οι «Μικρές Οδύσσειες»

Μικρές Οδύσσειες: Γέφυρες πολιτισμού μεταξύ Ελλήνων και Ολλανδών καλλιτεχνών

Πρώτος σταθμός του ταξιδιού που οδήγησε στη δημιουργία του καλλιτεχνικού πρότζεκτ «Μικρές Οδύσσειες», ήταν το ταξίδι της κ. Προβατίδου στην Ολλανδία και συγκεκριμένα στο Αϊντχόφεν, πριν από περίπου έξι χρόνια, όταν έκανε πρακτική στο Mad Lab και στο Van Abbe House στo πλαίσιo ενός μεταπτυχιακού προγράμματος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Μέσα από την επαφή της με καλλιτέχνες και εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη και στο Αϊντχόφεν, χτίστηκαν δεσμοί και συνεργασίες που οδήγησαν στο πρότζεκτ «Μικρές Οδύσσειες», με αφετηρία την Ελλάδα σε σχέση με έναν άλλο πολιτισμό, για τον οποίο φιλοδοξεί να γίνει θεσμός.

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Van Abbe House, στο Αϊντχόφεν, από τις 6 Νοεμβρίου έως τις 14 Δεκεμβρίου.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι για την κ. Προβατίδου το γεγονός ότι μέσα από την έκθεση δημιουργήθηκαν σχέσεις , τόσο μεταξύ των καλλιτεχνών από τη Θεσσαλονίκη που δημιούργησαν κάτω από δύσκολες συνθήκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όσο και μεταξύ Ελλήνων και Ολλανδών.

Την έκθεση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και η Δημοτική Πινακοθήκη με την υποστήριξη των Cultuur Eindhoven, Financial Management Rob Verhaar/ IΤ Harry Diakatos.

Μικρές Οδύσσειες: Γέφυρες πολιτισμού μεταξύ Ελλήνων και Ολλανδών καλλιτεχνών

Συμμετέχουν Έλληνες καλλιτέχνες:

Ιωάννης Αναστασίου, Λάρα Βρεττού, Ελένη Γιανναδάκη, Βασίλης Καρκατσέλης, Κώστας Κουμλής, Αργύρης Λιαπόπουλος, Ιωάννης Μονογυιός, Ευθύμης Μουρατίδης, Ιωάννης Μπελημπασάκης, Αγγελική Μπρισνόβαλη & Νίκη Γρυλλάκη, Στέλιος Ντεξής, Μυρτώ Βουνάτσου, Γιώργος Πάλλης, Στεφανία Πατρικίου, Μαρίνα Προβατίδου, Θανάσης Ράπτης, Γιάννης Σταμενίτης, Αναστασία Τσετουλίδου, Γιάννης Χολογγούνης και Roman Zouev

Ολλανδοί καλλιτέχνες:

Anouk Bax, Gery Bouw, Bart Elfrink, Caroline Koenders, Kees de Kort, Esther Kokmeijer, Lisetteh, Paul Legeland, Jordie Rovers, Ingrid Simons, Mariëlle van den Bergh, Piet den Blanken, Bea van der Heijden, Helma Veugen, Rogier Walrecht, Marinos Tsagkarakis.