ΚΟΣΜΟΣ

Μια χαμένη σχολική χρονιά στην Ευρώπη και στον κόσμο

Ένα από τα μεγάλα θύματα της πανδημίας ήταν η εκπαίδευση. Η Unicef ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 168 εκατομμύρια παιδιά δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν μαθήματα με φυσική παρουσία εξαιτίας του κλεισίματος των σχολείων λόγω COVID-19.

Η μη κυβερνητική οργάνωση «Save the Children», επίσης, υπολόγισε ότι τα παιδιά σε όλο τον κόσμο έχασαν κατά μέσον όρο 74 ημέρες εκπαίδευσης εξαιτίας της παύσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και της αδυναμίας πρόσβασης στην τηλεκπαίδευση. Στη Δυτική Ευρώπη υπολογίζεται ότι οι ημέρες που χάθηκαν ανέρχονται σε 28.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα, που για μία ακόμα φορά το πανδημικό κύμα αποκτά ορμή;

Στην Ιταλία, για άλλη μία φορά, στις «κόκκινες ζώνες» κλείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, με τα παιδιά να επιστρέφουν σε καθεστώς εξ αποστάσεως μάθησης. Προκειμένου να καλυφθούν τα γνωστικά κενά, ο πρωθυπουργός της χώρας Μάριο Ντράγκι προανήγγειλε την παράταση του σχολικού έτους έως τον Ιούλιο.

Στη Γαλλία, τα σχολεία λειτουργούν με πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως χρήση ιατρικής μάσκας, τήρηση αποστάσεων, αυτόματη παύση των μαθημάτων ολόκληρης της τάξης εφόσον μαθητής προσβληθεί από τη βρετανική μετάλλαξη και πραγματοποίηση χιλιάδων δειγματοληπτικών τεστ. Ο υπουργός Παιδείας, Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, τόνισε κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων πως είναι απολύτως πεπεισμένος ότι τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοικτά, παρά τη δίνη της πανδημίας.

Στην Αγγλία, μετά πολλές εβδομάδες, οι σχολικές μονάδες θα ανοίξουν τη Δευτέρα, ενώ ήδη στις τάξεις τους έχουν επιστρέψει οι μαθητές σε Σκωτία και Ουαλλία.

H επαναλειτουργία των σχολείων στην Αγγλία θα συνοδευτεί από διαγνωστικά τεστ στα μεγαλύτερα παιδιά και χρήση μάσκας τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα. Oι εξετάσεις GCSE και Α-level, με τις οποίες εισάγονται οι τελειόφοιτοι του λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος και οι μαθητές θα περάσουν στα πανεπιστήμια με τη βαθμολογία των καθηγητών τους, η οποία θα κριθεί από την ετήσια απόδοσή τους. Οι βαθμολογίες αυτές θα ανακοινωθούν νωρίτερα από ό,τι συνήθως, προκειμένου οι μαθητές να μπορούν να τις αμφισβητήσουν.

Στην Ιρλανδία, οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων θα επιστρέψουν στα θρανία στις 12 Απριλίου, εφόσον το επιτρέψει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Τα δημοτικά σχολεία θα λειτουργήσουν στις 15 Μαρτίου, ημερομηνία που θα επιστρέψουν στις τάξεις τους και οι μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου.

Στη Γερμανία, η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων επέτρεψε το άνοιγμα των σχολείων με την εφαρμογή μέτρων, αναλόγως του κρατιδίου στο οποίο ανήκουν. Εκτός από τα δημοτικά, επαναλειτούργησαν με φυσική παρουσία και οι τάξεις στις οποίες παιδιά θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις. Στο Σάαρλαντ, οι μαθητές των τελευταίων τάξεων παρακολουθούν όλοι μαζί τα μαθήματα, ενώ στη Βάδη – Βυρτεμβέργη η παρουσία γίνεται εκ περιτροπής. Πιθανώς η κυβέρνηση να αποφασίσει την παράταση της σχολικής χρονιάς μέχρι τα Χριστούγεννα.

Η Ισπανία επέλεξε να εξακολουθήσει κανονικά η λειτουργία των σχολείων. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από την ηλικία των έξι ετών, ακόμα και στην παιδική χαρά. Οι έφηβοι ακολουθούν μια υβριδική μορφή εκπαίδευσης, ένα μείγμα διδασκαλίας εξ αποστάσεως και με φυσική παρουσία, ανάλογα με την περιφέρεια στην οποία κατοικούν.